O nouă platformă pentru reclamarea abuzurilor jandarmilor

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.08.2018 - 15:59

Grupul Geeks for Democracy a lansat, miercuri seara, un form online prin care se dorește colectarea tuturor abuzurilor efectuate de către jandarmi din seara de 10 august, cu scopul de a strânge probe și a-i ajuta pe oamenii care vor să meargă mai departe cu aceste demersuri.

SHARE

„Am dat drumul ieri platformei, pe la ora 18:000 și acum avem 85 de raportări. Urmează să le și publicăm, să mai trecem prin ele, să ne uităm dacă sunt completate, dacă au toate cele și... le publicăm. Sunt două tipuri de raportări, unele care vor să fie publice, în care oamenii își fac datele publice și cele care vor apărea anonim, doar cu inițialele”, a declarat pentru Newsweek Cătălin Teniță, fondatorul Geeks for Democracy.


Întrebat ce urmează să se intâmple cu plângerile adunate, acesta a explica că „o să facem trei lucruri aici. O dată să încercăm să îi ajutăm pe oamenii ăștia, să le căutăm avocați pro bono, apoi să depunem la Parchetul Militar toate raportările astfel încât să se poată folosi ca martori și la final să lăsăm și pentru jurnaliști. De exemplu, noi  o să facem publice raportările; dacă cineva vrea să documenteze mai bine un caz, o să-l ia de acolo și o să ne ceară nouă datele de contact, ca apoi să cerceteze în profunzime”.


Demersul Geeks for Democracy urmărește să adune cât mai multe mărturii video și foto ale abuzurilor individuale comise de Jandarmerie (loviturile, pulverizarile de gaz de la distanta mica, retinerile abuzive etc), dar și date referitoare la cum s-a ajuns acolo, depozițiile victimelor referitoare la efectele dozelor mari de gaze sau probe materiale ale acestor abuzuri.


Scopul este de a strânge o cantitate de dovezi care poate fi pusă la dispoziția organelor de cercetare penală, dar și susținerea cu asistență juridică pentru victimele represiunii, inclusiv pentru obținerea de despăgubiri civile.
”Nu cred că o să fie mai mult de câteva sute de persoane, 200-300, nu o să fie la nivelul zecilor de mii, dar e important pentru a strânge probe și pentru a-i ajuta pe oamenii care vor să meargă ca martori în procese” a adăugat Cătălin Teniță.
Form-ul poate fi completat accesând site-ul http://abuzurilejandarmeriei.ro/.
FOTO: OCTAV DRĂGANComentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.