Cât îți oferă România ca să fii voluntar și să-ți aperi țara în cazul unui război

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 09.03.2022 - 16:06
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

În timp ce mulți își pregătesc bagajele ca să părăsească țara în cazul extinderii conflictului din Ucraina, există și categoria celor car vor să devină militari voluntari.

SHARE

Statul român îi și plătește pe rezerviștii voluntari.

Conform prevederilor legale, rezerviştii voluntari beneficiază de o indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum 3 ani.

Citește și: În Ucraina sunt cozi la înrolare, în România sunt cozi la Pașapoarte

Cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist cu același grad și aceeași funcție. 

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Vama Siret, refugiați: „Nu rămânem în România. Ne e teamă că rușii vin și peste voi”

Această sumă va fi plătită pentru perioada de 2 săptămâni pe an în care rezervistul voluntar va participa la instruirea militară. 

Citește și: Super-forța care ne apără din Mediterana: Portavionul Charles de Gaulle cu 3 fregate și un submarin

Pentru celelate 11 luni și jumătate, în care rezervistul voluntar își vede de viața lui fără să participe la pregătire militară, va fi remunerat cu 30% din solda de funcție. 

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

Cât îți oferă România ca să devii voluntar și să-ți aperi țara

Având în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariul lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Apoi, conform aceluiaşi algoritm, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un ofițer circa 1.000 de lei.    

Rezerviştii voluntari nu trebuie să renunţe la locul de muncă ocupat, ba mai mult,  există şi obligaţia angajatorului de a menţine raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor care au semnat angajament/contract pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.  

Românii care doresc să devină rezervişti voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, cei care optează pentru cadre militare rezervişti voluntari, şi între 18 şi 50 de ani, cei care optează pentru soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari.

Candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare. 

Ce documente sunt necesare

Candidaţii vor completa la centrul militar o cerere de înscriere şi vor prezenta următoarele documente:

- actul de identitate, în original şi în copie;

- certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;

- acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;

- permisul de conducere valabil, eliberat de către autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;

- livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Detalii suplimentare cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice procesului de recrutare, selecţie şi instruire, inclusiv asupra modului de aplicare a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei cu noul coronavirus pot fi obţinute de la sediul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector. Datele de contact ale acestora sunt disponibile la adresa: www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php.

Campanii de recrutare

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a organizat, în luna ianuarie, o campanie suplimentară de recrutare şi selecţie, pe locurile rămase neîncadrate anul trecut, pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Potrivit MApN, campania de recrutare a avut scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari - maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe - Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te