Cât câștigă șeful transportului public din București, cel mai aglomerat oraș european

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.08.2019 - 13:07

Tramvaie foarte vechi, autobuze noi care se strică, aglomerație și căldură insportabilă, aceasta este oferta Societății de Transport București pentru călătorii din Capitală.  

SHARE

Societatea de Transport București (STB) este principala companie de transport public de persoane (la suprafață) din București. A fost creată prin reorganizarea Regiei Autonome de Transport București. Ea operează autobuze, trolebuze și tramvaie.

Problema transportului în comun din București a revenit puternic în actualitate după ce primarul Gabriela Firea a propus interzicea autoturismelor în zonele centrale. Firea ca mașinile ce nu sunt înmatriculate în București si Ilfov să nu mai intre în capitală decât dacă plătesc o taxă.

Această măsură este problematică tocmai din perpectiva faptului că transportul public din Capitală nu asigură o alternativă. În București, parcul auto al STB este învechit, pistele de biciclete nefuncționale, benzile unice lipsesc, numărul de autobuze și troleibuze este insuficient.   

Subvenții de sute de milioane

Pe lângă primarul Gabriela Firea, cel chemat să ofere un transport public decent este Andrei George Creci, Directorul General al Societății de Transport București. Societatea „înghite” sume uriașe de la bugetul Capitalei. Potrivit Primăriei București, conduse de Gabriela Firea, „pentru subventia STB, prin proiectul de buget al Primăriei București, au fost alocați, într-o prima etapă, 170 de milioane de euro”.

Andrei Creci a fost numit Director interimar (fără concurs) al Societății de Transport București (fostul RATB) de Consiliul de Administrație al companiei în 15 noiembrie 2018.

În Declarația de avere, aferentă anului 2018, Andrei Creci arată că a câștigat din indemnizația de membru al Consiliului de Administrație al SA suma de 23.065 de lei.

Ar rezulta o medie lunară de 400 de euro. El a mai câștigat suma de 19.357 de lei din indemnizație  Director General al STB pentru o lună și jumătate (din 15 noiembrie). Este vorba de un salariu de 2.800 de euro pe lună.

În total, veniturile, lunare ale lui Creci de la STB sunt de 3.200 de euro pe lună. Menționăm că și în acest moment, Andrei George Creci este membru în Consiliul de Administrație al STB.

Orașul ultraaglomerat

Capitala României se află pe locul 5 (și primul în Europa) într-un top al oraşelor cu cel aglomerat trafic din lume, conform Indexului TomTom. Pe primul loc este Ciudad de Mexico, care grad de congestie al traficului de 66%, urmat de Bangkok, Jakarta si un oraş din China, Bucureştiul situându-se pe locul 5, arată Indexul TomTom.  

Andrei Creci este jurist de profesie, iar în ultimii ani a fost director general SC Electrocentrale Grup SA. Potrivit aceleiași Declarații de avere, în primele zece luni ale anului, Creci a cîștigat din această poziție suma de 19.357 de lei.

Electrocentrale Grup SA este o societate pe actiuni, cu capital integral de stat, detinut de Ministerul Energiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te