VIDEO Bodyguardul român care a împușcat trei colegi și doi polițiști va fi eutanasiat în Spania

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.08.2022 - 15:20

Un trbunal din Tarragona a decis că bodyguardul Marin Eugen Sabău, care și-a împușcat trei colegi și doi polițișiti poate fi eutanasiat chiar dacă victimele acestuia au solicitat oprirea procesului de autorizare a eutanasiei.

SHARE

Marin Eugen Sabău, în prezent paraplegic, este internat într-un spital penitenciar și a suferit o leziune medulară atunci a fost doborât de forțele speciale ale poliției spaniole "Mossos d'Esquadra" după ce și-a atacat foștii colegi de la Securitas.

Citește și: Un condamnat pentru delapidare a fost pus șef la Complexul Arcul de Triumf de către Eduard Novak

În vârstă de 46 de ani, românul se află în arest preventiv la Spitalul Penitenciar Terrassa din Barcelona. Acolo a cerut moartea asistată, iar medicul care îl tratează, după ce cazul a dezbătut în comisia de sănătate a spitalului, a acceptat să demareze procedura.

Citește și: Cum a fost judecat un interlop român în doar 4 luni și a primit 11 ani de închisoare în Anglia

Evenimentele datează din 14 decembrie anul trecut, când românul, deghizat în femeie, a accesat sediul Securitas din Plaça de la Mitja Lluna din Tarragona din Spania.

Citește și: "Împăratul" și interlopii lui l-au făcut „tocăniță" cu răngile pe un proxenet concurent din Dublin

Marin Eugen Sabău a suferit în urma atacului violent pe care l-a provocat o  „leziune incompletă a măduvei spinării” . Aceasta a fost produsă în momentul în care echipa Mossos d'Esquadra a reușit să-l aresteze în ferma părăsită unde a încercat să se ascundă, împușcându-l în brațe și picioare.

Conform unor surse apropiate anchetei, la scurt timp după arestare, medicii i-au amputat piciorul, iar leziunea medulară pe care o suferă în prezent îi provoacă  „dependență semnificativă și dureri neuropatice”.

Dilemă juridică în privința dreptului de a murit în timpul unui proces

La rândul lor, victimele românului au încercat să împiedice demararea procedurii de eutanasiere, pentru ca bărbatul să poată fi judecat. În plus, le reamintesc medicilor de la Spitalul Terrassa că nu au puterea de a acorda moarte asistată unui pacient care este anchetat.

Cazul lui Marin Eugen Sabău ridică o dilemă juridică fără precedent în Spania. Astfel, un judecător va trebui să decidă dacă prevalează dreptul de a muri, protejat de legea eutanasiei, sau protecția judiciară efectivă a victimelor. José Antonio Bitos, avocatul celor împușcați de român, a declarat pentru presa spaniolă că acceptarea cererii de a pune capăt vieții bărbatului ar însemna o încălcare a dreptului victimelor la protecție judiciară efectivă. Mai precis, ar împiedica ca atacul săvârșit de Sabău să fie judecat și condamnat. 

Atacul românului a fost șocant

Marin Eugen Sabău este acuzat de cinci infracțiuni de tentativă de omor, deținere ilegală de arme și atac împotriva oamenilor legii.  

Supărat că fusese concediat de la locul de muncă, s-a înarmat, a mers la sedul firmei de pază unde lucrase și i-a împușcat pe manager, inspectorul zonal și șeful serviciului de securitate. 

După atac, românul a fugit. A ieșit din clădire, s-a urcat în mașina lui, un Citroen Xsara, și a demarat în trombă. Un echipaj de poliție l-a localizat pe bărbat și a încercat să-l oprească, însă Marin a deschis focul și asupra ofițerilor, unul dintre agenți fiind rănit de gloanțe, potrivit publicației El Pais.

Înarmat și periculos, românul s-a baricadat apoi într-o clădire părăsită.

A fost înconjurat de polițiști și a urmat o negociere, la care Sabău a răspuns cu mai multe focuri de armă. Într-un final, Marin Eugen Sabău a fost împușcat de mai multe ori de un trăgător de elită, fiind transportat cu elicopterul la spital, în stare critică.

"Sărbători fericite, ticăloșilor!" 

Românul deţinea un adevărat arsenal de arme și, înainte să dezlănțuie atacul, le trimisese foștilor colegi mai multe amenințări pe email, la care erau atașate fotografii în care apare lângă diverse arme, gloanțe și cuțite.

"Nu pot decât să cred că nimeni nu a văzut acele e-mailuri, pentru că, în cazul unei companii de securitate ar fi trebuit să se ia măsuri", a declarat atunci un cunoscut al românului. 

Ministrul de Interne, Joan Ignasi Elena, le-a mulțumit  polițiștilor pentru că au reușit să-l neutralizeze pe Sabău, despre care a spus că a avut o atitudine "deosebit de violentă".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te