Avocatul Poporului va analiza rectificarea bugetară, dar așteaptă argumente

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.09.2018 - 10:54
Victor Ciorbea vrea argumente. Foto: Inquam Photos/Alexandru Bușcă

Avocatul Poporului a transmis, joi, că va „analiza cu atenție” solicitarea publică a președintelui Klaus Iohannis referitoare la Ordonanța de Urgență privind rectificarea bugetară, dar a afirmat că așteaptă argumentele juridice pe baza cărora a fost făcută solicitarea.

SHARE

Avocatul Poporului a dispus, încă de miercuri, identificarea şi studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României (C.C.R.) referitoare la eventualele implicaţii constituţionale ale adoptării unor acte normative în absenţa avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special, conform unui comunicat de presă transmis joi.
Totodată sunt examinate atât jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.), cât şi cea a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), cu privire la posibila existenţă a unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Guvern. De asemenea, sunt examinate atât Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cât şi alte reglementări aplicabile în materie, mai arată sursa citată.

Citește și Miniștrii Finanțelor și Justiției, primiți la Cotroceni doar de consilieri

De asemenea, Avocatul Poporului a mai spus că aşteaptă prezentarea de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale a argumentelor juridice pe baza cărora a fost formulată solicitarea publică a şefului statului.
Guvernul a adoptat miercuri proiectul de rectificare bugetară, în absenţa unui aviz al CSAT.
Klaus Iohannis a transmis, ulterior, că, ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Executivul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare şi a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale.

Citește și CSAT nu a avizat rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.