„Spre suprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituţii importante din zona securităţii naţionale. (...) Nu s-a putut obţine unanimitate în CSAT, nu s-a putut obţine de nicăieri avizul necesar. Am luat decizia să suspend şedinţa CSAT deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară dar, pe de altă parte, nu putem face abstracţie şi nu dorim să facem abstracţie de la principiul colaborării loiale între instituţii.
Şi atunci, prin suspendarea şedinţei CSAT am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip 'şicană politică', să revină la discuţii, la colaborări şi imediat ce situaţia va fi remediată se va putea obţine avizul CSAT”, a declarat Klaus Iohannis, după ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT).
Citește și CSAT, convocat la cererea Guvernului: o premieră după 1989
„Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Am spus din capul locului că aşa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă şi nu există niciun fel de motivaţie pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securităţii naţionale. România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, aceste lucruri le avem pentru că avem instituţii, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate, ea nu trebuie şi nu poate fi diminuată pentru nişte considerente de politică măruntă. În consecinţă, aştept - şi asta le-am spus membrilor Guvernului - să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară care elimină aceste tăieri inexplicabile dacă vrem să fim oameni serioşi. Dacă dorim să insistăm pe nişte şicane politice, atunci lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu”, a adăugat președintele României.
Citește și Guvernul se reunește să discute rectificarea bugetară, care nu are avizul CSAT
În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că întârzierea aprobării rectificării creează efecte negative în economie, putând apărea blocaje şi întârzieri în acordarea de salarii în sectorul bugetar, în derularea investiţiilor, în sănătate şi în acordarea de compensaţii pentru cei afectaţi de pesta porcină. „În cazul neaprobării rectificării, luna septembrie rămâne neacoperită pe partea de salarii pentru o serie de entităţi la nivel public. (...) Dacă se menţine un astfel de blocaj va fi afectată partea de investiţii, atât la nivel central, cât şi local. La nivel local sunt multe proiecte de investiţii care sunt în curs de derulare şi care pot întâmpina dificultăţi: drumuri judeţene, comunale, şcoli (...). De asemenea, efectele neplăcute ale pestei porcine. Aici, sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare bugetară pentru ca cei care au avut de suferit să primească o compensaţie”, a precizat Eugen Teodorovici.
Acum câteva zile, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a amenințat că guvernul va emite ordonanța de rectificare bugetară chiar și fără avizul CSAT