Aproape 6.000 de treceri pe roşu, filmate în patru zile în Timișoara. Poliția dă din umeri

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.12.2021 - 19:12
Aproape 6.000 de treceri pe roşu, filmate în patru zile în Timișoara. Poliția dă din umeri. / Foto: news.ro

Viceprimarul municipiului Timişoara Ruben Laţcău a anunţat că a trimis Poliţiei Rutiere din Timişoara cinci DVD-uri cu aproape 6.000 de treceri pe culoarea roşie a semaforului. IPJ Timiș a răspuns că doar polițiștii pot constata contravențiile.

SHARE

"Primăria Municipiului Timişoara a transmis către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, Biroul de Trafic, un număr de 5 DVD-uri cu înregistrări. În total 19 GB de date video au fost transmise, atât în format electronic, cât şi fizic.

Primăria îşi arată deschiderea pentru colaborarea cu instituţiile care au atribuţii în creşterea siguranţei în trafic şi respectarea legislaţiei în vigoare pe căile rutiere ale municipiului Timişoara.

Săptămâna trecută, viceprimarul Ruben Laţcău a publicat numărul de accidente care au avut loc în perioada 2017-2019, în oraş, şi anume 1350 de accidente cu peste 1600 de persoane implicate. Din acestea, 1380 au avut răni uşoare, 225 răni grave şi 31 de persoane au decedat”, a  declarat Ruben Laţcău, într-un comunicat de presă al Primăriei Timişoara, informează news.ro.

Citește și: Cîțu se plânge că e frig în Parlament din cauza lui Nicușor Dan: „Stăm fresh”
 
Viceprimarul arată că Primăria este interesată de soluţii care să ducă la scăderea numărului de accidente din oraş. 
 
"Primăria Municipiului Timişoara este interesată în implementarea de soluţii care să ducă la scăderea numărului de accidente din oraş şi la reducerea numărului de situaţii potenţial cauzatoare de accidente. 5885 este numărul exact de treceri care au fost înregistrate, iar media zilnică pentru finalul săptămânii a fost de 1470. Reamintim că această faptă se pedepseşte cu suspendarea carnetului pe o perioadă de 30 de zile. Conform Codului Rutier, art. 100 (3), nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”, mai transmite Laţcău.

Citește și: Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri

Șoferii nu pot sancționați în baza un astfel de imagini video

În replică, reprezentanţii IPJ Timiş arată, într-un comunicat de presă, că eventuale sancţiuni nu pot fi aplicate în urma acestor imagini, ci doar dacă le constată direct un poliţist.
 
"Potrivit articolului 109 din OUG 195/2002 Rep. raportat la art.6 pct.19 şi 20 din acelaşi act normativ, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunile se realizează în două modalităţi: direct de către poliţistul rutier; de către poliţistul rutier cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, aflate în dotarea şi gestiunea Poliţiei Române”, transmite IPJ Timiş.
 
Reprezentanţii Poliţiei fac trimitere şi la protecţia datelor personale.
 
"Regulamentul 679/27 Aprilie 2016 privind protecţia datelor obligă o autoritate a administraţiei publice să informeze persoanele vizate despre transmiterea unor date cu caracter personal unei alte instituţii în vederea prelucrării acestora de către cea din urmă în calitate de destinatar al datelor”, se mai arată în comunicat. 
 
De asemenea, IPJ Timiş precizează că statistica accidentelor este ţinută de Serviciul Rutier.
 
"Potrivit legislaţiei în vigoare, evidenţa statistică a accidentelor de circulaţie se ţine de către I.P.J Timiş prin Serviciul Rutier, care este singurul abilitat să pună la dispoziţia persoanelor interesate, în condiţiile legii, datele statistice privind accidentele de circulaţie. În ceea ce priveşte numărul accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării semnificaţiei culorii semaforului electric, la nivelul municipiului Timişoara, în ultimii 5 ani au fost înregistrate 78 de accidente rutiere soldate cu decesul unei persoane, rănirea gravă a 12 persoane şi rănirea uşoară a altor 96 de persoane. Procentual, la nivelul judeţului Timiş, în ultimii 5 ani, traversarea intersecţiilor pe culoarea roşie a semaforului electric reprezintă 1,93% din totalul accidentelor rutiere soldate cu victime. Tot potrivit statisticilor existente, trendul accidentelor rutiere grave înregistrate la nivelul  judeţului Timiş în ultimii 4 anii de zile este unul descendent”, se arată în comunicat.
 
Un număr de 134 de intersecţii supravegheate video prin 230 de camere, şapte radare de viteză şi 13 de informare sunt doar câteva dintre cifrele sistemului de Trafic Management din Timişoara, care a costat 24,1 milioane de euro, din care 10 milioane bani europeni, proiect implementat în 2017. De asemenea, sunt şi 37 de sisteme de detecţie a trecerii pe culoarea roşie a semaforului, instalate în cadrul aceluiaşi sistem.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te