Ambasada SUA despre scrisoarea lui Giuliani: Guvernul SUA nu comentează opiniile persoanelor fizice

DE Ramona Ursu | Actualizat: 28.08.2018 - 15:17
Foto Inquam Photos/George Călin

Ambasada SUA, prin purtătorul de cuvânt Donald L. Caroll, a făcut câteva precizări referitoare la scrisoarea lui Rudolph Giuliani către președintele Klaus Iohannis, pe care o cataloghează drept „opinia unei persoane fizice”.

SHARE

„Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetățeni americani”, conform oficialului Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

În același răspuns oferit revistei Newsweek România, mai sunt amintite câteva mesaje din declarația comună a Ambasadei SUA și a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie: „Până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. (...) Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni.”

Citește și: Dragnea, despre scrisoarea lui Giuliani: Pune cu adevărat degetul pe rană

Reamintim că, luni, agenția de presă Mediafax a publicat o scrisoare semnată de Rudolph Giuliani, fost primar al orașului New York și unul dintre avocații controversați ai lui Donald Trump. Scrisoarea, adresată președintelui României, Klaus Iohannis, era un lung șir de critici aduse luptei anticorupție din țara noastră, dar și un atac direct la adresa fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și la adresa lui George Maior, fost șef al SRI, în prezent ambasadorul României în SUA. Giuliani ataca și protocoalele semnate între Ministerul Public și SRI și avertiza că acestea „subminează statul de drept” și pot avea consecințe grave inclusiv asupra investițiilor străine din România. Pe de altă parte, Rudolph Giuliani recomanda Guvernului României să înființeze „o comisie independentă formată din judecători internaționali și experți legali, care să examineze originile protocoalelor secrete.” 

Citește și: Maior, chemat la MAE după ce a spus că scrisoarea lui Giuliani e lobby-ul unor penali

Citește și: Dan Barna, despre scrisoarea lui Giuliani: Așteptăm scrisoarea frizerului domnului Trump

Citește și: Rudolph Giuliani, contracte cu clienți străini, inclusiv un grup iranian suspect de terorism

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteți modifica setările de Cookie