Accesul țărilor bogate la asistente medicale străine în timpul Omicron ridică probleme de etică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.01.2022 - 10:36
Accesul țărilor bogate la asistente medicale străine în timpul Omicron ridică probleme de etică/FOTO: rcni.com

Valul de infecții COVID-19 provocat de Omicron a determinat țările bogate să își intensifice recrutarea de asistente medicale din zonele mai sărace ale lumii, agravând astfel lipsa gravă de personal în forțele de muncă suprasolicitate din aceste țări, au declarat oficialii CIAM.

SHARE

Boala, epuizarea și plecările de personal pe fondul creșterii numărului de cazuri Omicron au dus ratele de absenteism la niveluri nemaiîntâlnite până acum în timpul pandemiei de doi ani, a declarat Howard Catton, directorul general al grupului cu sediul la Geneva, care reprezintă 27 de milioane de asistente medicale și 130 de organizații naționale, relatează Reuters.

Pentru a acoperi deficitul, țările occidentale au răspuns prin angajarea de personal din armată, precum și de voluntari și pensionari, dar multe dintre ele au intensificat, de asemenea, recrutarea internațională, ca parte a unei tendințe care agravează inegalitatea în domeniul sănătății, a continuat el. 

"Am văzut absolut o creștere a recrutării internaționale în locuri precum Marea Britanie, Germania, Canada și Statele Unite", a declarat Catton într-un interviu acordat Reuters, bazat pe un raport pe care l-a scris în colaborare privind COVID-19 și forța de asistență medicală la nivel mondial.

Citește și: Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”

"Mă tem cu adevărat de această "soluție de rezolvare rapidă" - este puțin asemănătoare cu ceea ce am văzut în cazul PPE (echipament de protecție personală) și al vaccinurilor, unde țările bogate și-au folosit puterea economică pentru a cumpăra și a acapara - dacă vor face acest lucru cu forța de muncă din domeniul asistenței medicale, nu va face decât să agraveze și mai mult inechitatea".

Chiar și înainte de pandemie, exista un deficit global de 6 milioane de asistente medicale, aproape 90% din aceste deficite fiind înregistrate în țările cu venituri mici și medii inferioare, potrivit datelor Consiliul Internațional al Asistenților Medicali.

Citește și: SUA ordonă evacuarea familiilor personalului Ambasadei din Ucraina începând de luni | Newsweek Romania

Unele dintre recrutările recente în țările bogate au venit din Africa subsahariană, inclusiv Nigeria, și din unele părți ale Caraibelor, a declarat Catton, spunând că asistentele medicale au fost adesea motivate de salarii mai mari și condiții mai bune decât în țările de origine.

Raportul ICN a afirmat că acest proces a fost facilitat și prin acordarea unui statut de imigrare preferențial pentru asistente medicale.

"Concluzia este că unii oameni ar putea privi acest lucru și ar spune că țările bogate se descarcă de costurile de educare a noilor asistente medicale și lucrători din domeniul sănătății", a spus el.

Chiar și țările bogate vor avea dificultăți în a face față "munților de restanțe în ceea ce privește asistența medicală neacoperită" atunci când pandemia se va încheia, a avertizat Catton, făcând apel la mai multe investiții și la un plan pe zece ani pentru a consolida forța de muncă.

"Avem nevoie de un efort global coordonat, colaborativ și concertat, care să fie susținut de investiții serioase, nu doar de cuvinte calde, platitudini și aplauze", a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te