Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”

DE Elena Andrei | 23.01.2022 - 18:17
Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”/foto: oopstop
Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”/foto: oopstop

Șeful Marinei germane a demisionat sâmbătă după ce a făcut comentarii controversate despre Rusia, care au declanșat o dispută diplomatică între Berlin și Kiev.

SHARE

Șeful Marinei a fost criticat pentru observațiile făcute în timpul unei reuniuni a Grupului de reflecție din India (IDSA), unde a spus că „Rusia nu are intenția de a invada Ucraina, iar președintele Vladimir Putin merită respect”.

Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Germaniei și a cerut Berlinului să respingă public comentariile.

În timpul discursului său la think-tank-ul IDSA, Schoenbach a minimizat amenințarea unei invazii ruse a Ucrainei și a susținut construirea unei bune relații cu Moscova.

„Este Rusia cu adevărat interesată să aibă o fâșie minusculă de pământ ucrainean? Să o integreze? Nu, asta este o prostie”, a spus Schoenbach, adăugând că scopul lui Putin a fost să creeze diviziuni între țările europene și dorește ca națiunile occidentale să trateze Rusia cu respect.

„Ceea ce își dorește cu adevărat este respect. Vrea respect la un nivel înalt. Și Doamne, a acorda puțin respect are un cost redus, chiar fără costuri. Deci, dacă mi se cere, este ușor să-i acord respectul pe care îl cere și probabil pe care îl merită cu adevărat”, a spus el.

Numind Rusia o națiune importantă, comandantul Marinei germane a subliniat că este nevoie de sprijinul Rusiei pentru a contracara China.

„Chiar și noi, India și Germania, avem nevoie de Rusia, pentru că avem nevoie de Rusia împotriva Chinei”, a spus el.

Schoenbach a mai susținut că Ucraina nu va recăpăta niciodată Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014.

„Peninsula Crimeea a dispărut, nu se va mai întoarce niciodată, acesta este un fapt”, a spus el.

Citește și

Cine este Evgheni Muraev, cel pe care Putin ar vrea să-l instaleze în Ucraina

Navă de război spaniolă a plecat sâmbătă „de urgență” spre Marea Neagră, să se alăture forțelor NATO

 

Sâmbătă, Ministerul German al Apărării s-a distanțat de comentariile șefului Marinei și a declarat într-un comunicat că remarcile nu corespund în niciun fel cu poziția ministerului.

Schoenbach a mai scris pe Twitter că și-a împărtășit opiniile personale în timpul discuției și acestea nu reflectă pozițiile oficiale ale guvernului.

Cea mai recentă controversă a scos la iveală diferențe profunde în cadrul alianței NATO cu privire la modul de descurajare a Rusiei de la o nouă agresiune împotriva Ucrainei.

Germania, care a urmat de multă vreme o politică prudentă față de Moscova, rămâne reticentă în a bloca gazoductul Nord Stream 2, în ciuda apelurilor repetate din partea Statelor Unite și ai membrilor NATO de a lua o poziție mai dură față de Rusia.

Guvernul german s-a opus, de asemenea, trimiterii de arme letale în Ucraina, argumentând că aceasta ar escalada tensiunile militare și va submina eforturile de a găsi o soluție diplomatică a conflictului.

Potrivit The Wall Street Journal, Germania a respins o cerere recentă a aliatului NATO,  Estonia, de a elibera permise pentru exportul de arme de origine germană în Ucraina.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te