A treia zi de proteste. Tot mai mulți fermieri se îndreaptă cu tractoarele spre București

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.01.2024 - 15:58
Fermierii vor să intre cu tractoare în București Foto: captură Digi 24- rol ilustrativ

Tot mai mulți fermieri și transportatori se îndreaptă spre București. Intrările în Capitală sunt păzite de polițiști și jandarmi. Protestatarii vor să meargă în fața Guvernului să-și ceară drepturile.

SHARE

Este a treia zi de proteste. Deja foarte mulți fermieri și transportatori sunt în Chiajna și Afumați. Oamenii spun că vor să meargă la Guvern să-și ceară drepturile. 

Însă autoritățile spun că aceștia nu vor intra cu utilajele și camioanele de mare tonaj pe străzile Bucureștiului pentru că nu au autorizație să facă acest lucru. 

UPDATE 15.30 Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că RCA pentru utilajele agricole va rămâne la acelaşi nivel de anul trecut. El a spus că își dorește fermierii „să nu cadă pradă” anumitor partide politice care încearcă să îşi asume acest protest.

UPDATE 14.30. Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a mers să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați. Le-a cerut să stabilească o delegație formată din transportatori și agricultori care să meargă la ora 15.00 la o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.

UPDATE 13.40 O delegație de protestatari se va întâlni, la guvern, cu premierul Marcel Ciolacu.

UPDATE. 13.00 Fermierii care au plecat din Călărași au fost blocați pe drum de polițiști și jandarmi. Ei plecaseră la ora 9.00 spre București, pe DN3A, cunoscut ca drumul vechi spre mare. 

Pe de altă parte, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, va merge, în jurul orei 14.00, să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați, a anunțat Prefectura București.

UPDATE 12.20. La Primăria București a fost primită o cerere pentru protestul transportatorilor și fermierilor, dar administrația locală transmite că nu e valabilă, pentru că "nu e scrisă corect".

Citește și: Cererea pentru protestul transportatorilor și fermierilor de la București, respinsă. Care e motivul

În dimineața acestei zile, primarul Nicușor Dan a precizat că nu ar fi motive pentru care un protest al femierilor și transportatorilor să fie respins. Însă acesta ar trebui să nu blocheze activitatea oamenilor.

Citește și: Primarul Nicușor Dan, despre protestul fermierilor în Capitală. ”Nu sunt motive să fie respins”

A treia zi de proteste. Tot mai mulți fermieri se îndreaptă cu tractoarele spre București

Din Călărași au plecat spre București câteva zeci de fermieri cu tractoareleEi urma să se deplaseze pe DN 3A, vechiul drum spre mare însă polițiștii și jandarmii nu i-au lăsat. 

Oamenii au revendicări și spun că nu vor da înapoi până nu li se vor rezolva aceste probleme. Iar blocaje nu sunt numai la București. În vestul țării, fermierii au ieșit pe strărzi cu 40 de tractoare.

Mai multe drumuri din țară au fost ”paralizate” ieri de transportatori și fermieri, iar aceștia au anunțat că și azi vor face același lucru. 

În ceea ce-i privește pe cei care așteaptă în Chiajna și Afumați, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a transmis că aceștia nu vor intra în Capitală. 

Citește și: Fermierii au ajuns la București. Mai multe tractoare și camioane au forțat barajul Poliției

”Eu, dacă m-aș urca acum la volanul unui autocamion și aș încerca să intru în centru, spre centrul Capitalei, aș fi oprit și de Poliție și de jandarmi, toți cei care sunt acolo. Deci nu facem altceva decât să aplicăm legea și eu le mulțumesc celor care o fac cu promptitudine, cu fermitate, dar și cu tact, în același timp.

Situația, după cum vedeți, este sub control”, a spus Predoiu, joi seara, la Digi 24..

Oficialul a spus că aceștia au încercat să intre în București dar li s-a explicat cum stau lucrurile, astfel că nu au făcut ”forțări iraționale” și ”lucrurile nu au derapat”.

Cătălin Predoiu a mai subliniat că ei nu au autorizație pentru protestul respectiv și nici să intre cu mașinile și utilaje în București. 

”Trebuie să aibă autorizație de zonă aici. Sunt două tipuri de autorizații. Autorizația de a circula într-o anumită zonă și o autorizație pentru un protest.

Au fost situații în care astfel de mașini de mare tonaj, de mare gabarit, au avut astfel de autorizații și au pătruns până în mijlocul orașului, dar pe baza unui act legal emis. Nu e cazul acum și de aceea nu vor intra în oraș, dacă nu își vor obține autorizația.

Înțeleg de la domnul prefect că a angajat acest dialog și că a discutat și cu dumneavoastră, cu presa, l-am auzit mai devreme în platou că nu ar fi o problemă dacă dânșii intră într-un dialog normal cu autoritățile, pentru a-și obține aceste autorizații”, a mai spus Predoiu.

Prefectul Rareș Hopincă  le-a cerut o delegație

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a discutat, joi seară, cu fermierii protestatari din ţară, ajunşi la Chiajna, pe care i-a îndemnat să alcătuiască o delegaţie pentru a dezbate soluţii la problemele lor.

"Vrem să ascultăm revendicările dumneavoastră şi să găsim soluţii. Ca să putem face acest lucru, veniţi să le consemnăm. Reuşim să ne înţelegem? Stabilim o delegaţie de oameni şi să reuşim să ne aşezăm la o masă?", le-a spus Rareş Hopincă fermierilor, potrivit Digi 24.

Citește și: A doua zi de protest al transportatorilor și fermierilor. Centura Capitalei, blocată din nou

Protestatarii i-au transmis prefectului Capitalei că nu au ce discuta cu el şi i-au propus să ia o hârtie cu cerinţele lor să o pună pe masa Guvernului, întrucât problemele pot fi rezolvate de premier şi miniştrii Agriculturii şi Transporturilor.

În replică, prefectul Hopincă a punctat că este reprezentantul Executivului la nivelul municipiului Bucureşti.

El a menţionat că ministrul Transporturilor a primit trei asociaţii ale transportatorilor joi dimineaţa. "S-a decis în cadrul discuţiilor continuarea acestora până la momentul identificării de soluţii reale", a precizat prefectul.

Rareş Hopincă a subliniat că dreptul de a protesta este garantat de Constituţie şi a făcut apel la manifestanţi să depună o solicitare de autorizare a acţiunii lor la Primăria Capitalei. 

George Simion şi Diana Şoşoacă, huiduiţi de transportatorii și fermierii blocaţi lângă Bucureşti

George Simion şi Diana Şoşoacă au mers, joi seară, la protestul transportatorilor blocaţi la Chiajna. Cei doi au fost huiduiţi şi li s-a cerut să plece.

Preşedintele AUR, George Simion, s-a dus, joi seară, la transportatorii care protestează la intrarea în Capitală şi le-a cerut jandarmilor să le permită accesul în Bucureşti cu tractoarele. 

Citește și: VIDEO George Simion a vrut să confiște protestul transportatorilor și fermierilor. A fost huiduit

O parte dintre protestatari l-au huiduit şi i-au cerut să plece, acuzându-l că urmăreşte doar câştigarea de voturi.

Senatoarea Diana Şoşoacă a ajuns şi ea, joi seară, la Chiajna, unde se află fermierii şi transportatorii care vor să ajungă la Bucureşti pentru a protesta. Aceasta a încearcat să îi convingă pe reprezentanţii forţelor de ordine să permită protestatarilor să-şi continue drumul către Bucureşti. 

Şi aceasta a fost huiduită de protestatarii care au avertizat public că nu vor ca nemulțumirile lor să fie deturnate în scop electoral.

Revendicările protestatarilor: 

  1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.
  2. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 şi respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

- Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene şi evitarea dublei taxări

- Mutarea controlelor rovinietei, cântarului şi al măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

  1. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană

- Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative.

- Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare

  1. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi:

- Reglementarea unei legi anti-dumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referinţă.

- Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc 2 ore

- Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu 

- Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia

- Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente

  1. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport
  2. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port.

Vineri, toate intrările în Capitală sunt păzite de jandarmi și polițiști. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te