22 de companii vor sesiza OLAF după scandalul trucării Programului Casa Verde

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.09.2019 - 11:58
Scandal în programul „Casa Verde Fotovoltaice”

22 de companii care acuză vicierea procesului de înscriere în programul guvernamental Casa Verde – Fotovoltaice cer Ministerului Mediului și Administrației Fondului de Mediu (AFM) să anuleze procedura inițială și să o reia după reguli care să asigure accesul corect.

SHARE

Reprezentanții celor 22 de companii denunță lipsa de reacție a AFM, instituție condusă de Cornel Brezuică, față de cererile instalatorilor validați în acest program și anunță că vor sesiza OLAF și procurorii români dacă autoritățile nu reiau procedura. De asemenea, reclamanții arată că vor cere blocarea temporară a programului pentru audit, verificarea și corectarea neregulilor din Programul finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR), potrivit unei petiții citată de G4media.

„Comunicarea datei începerii înscrierii (marți 10 Sept 2019) a fost făcută de AFM abia sâmbătă 7 Sept, în condițiile în care certificatul fiscal ANAF necesita 3 zile lucrătoare pentru a fi obținut. Anunțul tardiv al AFM a condus la îngrădirea dreptului cetățenilor de a avea acces la un program public și lipsa egalității de șansă între cetățenii care au fost informați de pe site-ul AFM pe data de 7/9 și cei care au fost sfătuiți “pe surse” de unii instalatori să procure din timp documentele”, reiese din textul petiției.

De asemenea, potrivit semnatarilor, cetățenii care au depus dosarele la firme care au folosit un singur calculator pentru înscriere au fost defavorizați în detrimentul celor care au depus dosarul la instalatori ce au folosit mai multe calculatoare în introducerea dosarelor. Aceasta practica a cauzat discriminare între instalatori și nu a fost prevenită de AFM.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat pe 7 septembrie că pe 10 septembrie, la ora 10.00, urma să se deschidă ”sesiunea de înscriere a solicitanţilor persoane fizice, în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. E vorba de programul CASA VERDE FOTOVOLTAICE, pe care guvernul PSD-ALDE l-a promis încă din 2017. Prin acest program, cetățenii pot solicita 20.000 de lei bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă.

Pe 10 septembrie, Administrația Fondului de Mediu a deschis sesiunea de înscriere pe site-ul https://fotovoltaice.afm.ro/. La doar câteva ore, AFM a anunțat oficial suspendarea înscrierilor, cu următorul mesaj: ”Pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice in cadrul Programului denumit generic CASA VERDE FOTOVOLTAICE, aplicatia informatica nu va fi disponibila incepand din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul in aplicatie, pentru inscrierea persoanelor fizice in Program, se va relua in cel mai scurt timp, dupa finalizarea analizelor efectuate”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te