12 polițiști locali de la Sectorul 1, cercetați pentru corupție. Luau șpagă între 100 și 200 de lei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.05.2024 - 14:07
12 polițiști locali de la Sectorul 1, cercetați pentru corupție. Luau mită între 100 și 200 de lei - Foto: Facebook/ Poliția Locală Sector 1 (rol ilustrativ)

12 polițiști locali din Sectorul 1 al Capitalei sunt acuzați că au luat șpăgi de la șoferi pentru a nu le aplica amenzi. Aceștia luau șpăgi sume cuprinse între 100 și 200 de lei.

SHARE

Poliția Locală a Sectorului 1 din București este într-un scandal enorm după ce 12 polițiști sunt anchetați pentru corupție. Aceștia ar fi luat bani de la șoferi pentru a nu le aplica sancțiuni în cazul diverselor abateri. 

Cu 100-200 de lei, șoferii care parcau neregulamentar sau persoanele care aruncau gunoaie aiurea se alegeau doar cu un avertisment. 

12 polițiști locali de la Sectorul 1, cercetați pentru corupție. Luau mită între 100 și 200 de lei

Conform procurorilor Parchetului Capitalei, ”în perioada mai 2023 – februarie 2024, 12 polițiști locali din cadrul Poliției
Locale Sector 1 au fost implicați în săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și fals

 intelectual, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul
circulației și la regimul legislației privind protecția mediului”.

Citește și: Cum a ridicat Poliția Locală mașina de filaj de la Antidrog în timpul unui flagrant lângă IGP

Patru polițiști locali sunt inclupați

Astfel, patru dintre polițiștii locali au dobândit calitatea de inculpat și sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, instigare la dare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru

 sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum și fals intelectual, iar alți opt polițiști sunt cercetați în calitate de suspect pentru
săvârșirea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu, mai arată procurorii.

Conform anchetatorilor, polițiștii locali ”pretindeau și primeau sume de bani (între 100 și 200 de lei) sau alte foloase pentru a nu constata săvârșirea unor contravenții ori pentru a aplica sancțiunea avertismentului în locul amenzii, consemnând date nereale sau omițând să consemneze toate datele în procesele-verbale de constatare a contravenție.

Citește și: Poliția locală îi va putea amenda pe cei care folosesc trotinete electrice. S-a promulgat legea

De asemenea, în momentul în care erau abordați de persoane care primeau înștiințări prin care proprietarul autoturismului era invitat la sediul Poliției Locale Sector 1 pentru a comunica datele de identificare a celui care a condus și implicit care a săvârșit contravenția de

 staționare neregulamentară pentru a fi sancționat, unii dintre inculpați își determinau colegii prezenți la sediul Poliției Locale Sector 1 să aplice în toate cazurile sancțiunea avertismentului, fără o analiză obiectivă a contravenției săvârșite, fiind vorba de cei opt polițiști locali cercetați în calitate de suspect pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de abuz în servici”, au mai transmis porucorii.

Pe de altă parte, se efectuează urmărirea penală și față de mai mulți suspecți cercetați pentru infracțiunile de dare de mită și cumpărare de influență, contravenienți care apelau la serviciile polițiștilor locali.


Cei patru polițiști locali inculpați pentru infracțiuni de corupție a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicția de a exercita profesia.


Cercetările sunt efectuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală Anticorupție, aceștia beneficiind de sprijinul conducerii Poliției Locale Sector 1 București.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te