10 mituri despre Arsenie Boca. A prezis moartea soților Ceaușescu și s-a teleportat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.04.2023 - 07:35
Ardsenie Boca - Foto: Antena3

Mormântul călugărului Arsenie Boca de la Prislop este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj de la noi din țară. Credincioșii îl consideră un sfânt deși nu este canonizat încă. De-a lungul timpului au apărut multe mituri despre călugăr.

SHARE

Arsenie Boca este considerat un sfânt de către români deși nu a fost canonizat încă. Au fost făcute icoane cu chipul său iar mormântul său este unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj pentru credincioși. 

De-a lungul timpului oamenii au spus povești despre călugărul de la Prislop. Unele sunt spuse de măicuțe ceea ce le dă o oarecare credibilitate.  

Însă mulți dintre cei care ajung spun că ”Sfântul” a făcut minuni cu ei, fie că vorbesc despre rezolvarea unor probleme de sănătate sau de altă natură. 

Arsenie Boca ar fi prezis moartea Ceușeștilor

Printre miturile despre Arsenie Boca care circulă cel mai des sunt cele legate de moartea soților Ceușescu. Călugărul le-ar fi spus că vor fi omorâți într-o zi de sărbătoare. Alții spun că acesta ar fi deschis ochii în sicriu când era dus la groapă iar unii vorbesc despre faptul că acesta s-ar fi ”teleportat” la înmormântarea mamei sale.

Citește și: EXCLUSIV Profit de sute de milioane din imaginea lui Arsenie Boca. Escrocherie în numele unui sfânt

 „Mulţi din cei cu care am vorbit sunt convinşi că părintele a fost schingiuit de Securitate, că avea unghiile de la mâini smulse şi că înainte de a muri şi-a avertizat călăii:

”Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul”“, informau autorii cărţii „Sfântul părinte Arsenie Boca”.

Aceştia prezintă o mărturie a unui preot, care afirma următoarele: „În 1989, pe când securiştii îl anchetau şi-l loveau cu picioarele, a prorocit că Ceauşescu nu o să mai apuce sfârşitul anului şi mulţi tineri vor muri, jertfiţi că nişte miei”, potrivit mărturiei unui preot, pe nume Pantelimon. 

„Prin anii '80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: ”Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?”.

Şi Arsenie i-a spus: ”Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi”. Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian, o nepoată a duhovnicului, potrivit Adevărul.

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a spus  însă că părintele Arsenie Boca nu a pomenit numele lui Ceauşescu, însă a afirmat că „nu mai rabdă Dumnezeu mult”, referindu-se la perioada de dinainte de Revoluţia din 1989.

Citește și: Orădeanul care deține marca „Arsenie Boca”, investigat pentru fraude

„Este adevărat că părintele a spus că nu mai merge mult, nu mai rabdă Dumnezeu mult, dar nu i-a pomenit niciodată numele lui Ceauşescu, pentru că era foarte atent cu reacţia oamenilor, cu senzaţionalul. 

 În momentul de faţă nu are nevoie de mistificările unora. Unele sunt chiar aşa mistificări, că l-a văzut unul aici şi l-a văzut şi dincolo. 

 unele sunt caraghioase, pur şi simplu caraghioase şi pe noi nu ne-au amuzat, ci ne-au întristat, deci comisia de cercetare, de canonizare a fost pur şi simplu uimită de unele afirmaţii, dar aşa sunt oamenii.

Dar cele bune întotdeauna au trecut peste celelalte, au răzbătut. Aşa se cerne şi rămân numai lucrurile adevărate şi folositoare”, a explicat ÎPS Laurenţiu Streza, potrivit Agerpres.

Citește și: VIDEO Misterul de la Mănăstirea Prislop: Ce s-a descoperit sub pardoseala bisericii lui Arsenie Boca

Mitropolitul Ardealului a mai spus că l-a cunoscut personal pe părintele Arsenie Boca, a primit sfaturi de la el şi este convins că acesta era „un om al lui Dumnezeu”, „o mare personalitate, acest părinte duhovnicesc care a lăsat urme adânci în viaţa spirituală a credincioşilor din întreaga ţară, nu numai din Ardeal, dar mai ales din Ardeal”.

Citește și: FOTO „Gorunul lui Zian”, plantat de Arsenie Boca în liceu, la Brad, s-a prăbușit din senin

Mituri despre Arsenie Boca

Mulți oameni afirmă că Arsenie Boca ar fi deschis ochii în sicriu în timp ce era dus la groapă. 

Fostul deţinut politic Dan Lucinescu susţinea că în vremea Arsenie Boca ar fi dispărut din celulă, chiar din faţa anchetatorilor săi. În 1948, mai mulţi ofiţeri ai Siguranţei şi gardieni au intrat peste Arsenie Boca, în timp ce acesta se ruga în arestul din Braşov şi au rămas stupefiaţi că deţinutul dispăruse din faţa lor.

În iarna anului 1951, în vremea în care călugărul acuzat de ajutorul acordat unor legionari era deţinut în lagărul de la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Legenda spune că Arsenie Boca a dispărut de la locul de detenţie şi a apărut la Hălmagiu, la înmormântarea mamei sale.

Ar fi vindecat orbi şi paralitici.

Oamenii se vindecă la mormântul lui.

Un mit atribuit lui Arsenie Boca arată că rugăciunile acestuia ar fi adus ploaia peste satul Ludişor, învecinat mănăstirii din Sâmbăta de Sus.

O legendă atribuită măicuţelor de la mănăstirea Prislop şi povestită într-un volum dedicat vieţii călugărului susţine că locul de veci al lui Arsenie Boca a fost păzit de două căprioare.

Arsenie Boca nu a fost căsătorit niciodată, în schimb maica Zamfira (Julieta Constantinescu) i-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstirea Prislop şi până la moartea duhovnicului.

Potrivit unor mărturii, înainte de a deveni călugăriţă la Prislop, ea a fost salvată de la moarte de Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.

A prezis sfârșitul lumii. Un mit controversat, care îşi are originea în mărturia a două măicuţe, arată că Arsenie Boca ar fi prezis sfârşitul lumii, astfel: „Într-o parte de lume vor fi războaie,

în altă parte cutremure, în alta înecări, vor fi accidente peste accidente, vor fi boli necunoscute şi fără leac”. Ele relatau că duhovnicul le spunea acest lucru în primii ani ai regimului comunist. 

Citește și: O icoană semnată de Arsenie Boca a fost vândută la licitație

Ce trebuie să duci și ce nu trebuie să faci la mormântul lui Arsenie Boca

Mulți credincioși obișnuiesc să aducă flori, dar la mormântul lui Arsenie Boca nu trebuie să veniți cu daruri, ci trebuie să aduceți cu voi dorința de a vă schimba viața. Fiindcă aceasta era dorința părintelui: să ne corectăm viața înspre bine, scrie BZi.ro.

Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910, în satul Vaţa de Sus din judeţul Hunedoara. În prezent călugărul a devenit unul dintre cele mai populare, dar şi controversate, personalităţi ale ortodoxiei. 

La mormântul părintelui și în incinta mănăstirii, trebuie să respectați o serie de reguli de bun simț. Acestea sunt afișate peste tot și, în ciuda acestui fapt, tot există persoane care nu le respectă. Iată care sunt:

1. Păstraţi curăţenia. Nu aruncaţi gunoiul pe jos

2. Accesul cu animale este interzis

3. Se interzice comercializarea oricăror obiecte în parcare şi pe drumul de acces în mănăstire

4. Orice ţigară aprinsă este tămâie adusă diavolului

5. Dacă aveţi evlavie faţă de părintele nostru Arsenie, vă rugăm păstraţi liniştea, curăţenia şi ţinuta decentă în mănăstire

6. Fotografiatul interzis. Filmatul interzis

7. În mănăstire se intră cu ţinuta decentă

8. Nu introduceţi biletele şi bani în zidul Sf. Biserici

9. Păstraţi liniştea, închideţi telefonul şi nu introduceţi bani în zidul bisericii

10. Vă rugăm, nu aprindeţi lumânări în pădure

11. Nu aruncaţi bani în apă, prăpastie sau în alte locuri. Acest obicei nu este plăcut lui Dumnezeu

12. Nu aprindeţi lumânări în peşteră

13. Nu puneţi bani şi bileţele în crăpăturile peşterii

Părintele Arsenie Boca este considerat un „fenomen unic în istoria monahismului românesc“, iar amintirea lui domină și acum, cu putere, locurile prin care acesta a trecut în anii pe care și i-a dăruit credinței ortodoxe și Bisericii, scrie crestinortodox.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te