VIDEO A 49-a ediţie a Premiilor Cesar: Care sunt cele mai apreciate filme și cei mai buni actori

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.02.2024 - 07:59
A 49-a ediţie a Premiilor Cesar: Care sunt cele mai apreciate filme și cei mai buni actori - Foto: Profimedia Images
A 49-a ediţie a Premiilor Cesar: Care sunt cele mai apreciate filme și cei mai buni actori - Foto: Profimedia Images

Cea de-a 49-a ediţie a Premiilor Cesar, atribuite de Academia de Arte şi Tehnici Cinematografice din Franţa, s-a desfăşurat la sala de concerte Olympia din Paris, iar marele câştigător a fost lungmetrajul „Anatomie d'une chute”, cu șase trofee.

SHARE

Gala Premiilor Cesar 2024, atribuite de Academia de Arte şi Tehnici Cinematografice din Franţa, a avut loc aseară în sala de concerte Olympia din Paris.

În cadrul evenimentului, au fost evidenţiate cele mai bune producţii ale cinematografiei franceze şi internaţionale lansate în anul precedent.

Amfitrioana ceremoniei a fost cineasta Valerie Lemercier, alături de care au urcat pe scenă, pentru a anunţa câştigătorii la cele 24 de categorii, numeroase personalităţi ale celei de-a şaptea arte din Franţa de azi, precum Ariane Ascaride, Dali Benssalah, Juliette Binoche şi Audrey Diwan. 

Citește și: Povestea dramatică al unuia dintre cei mai faimoși piloți de F-1. Blocat în mașină, arde de viu

A 49-a ediţie a Premiilor Cesar: Care sunt cele mai apreciate filme și cei mai buni actori

"Anatomie d'une chute", marele câştigător Premiilor Cesar 2024, cu şase trofee

Lungmetrajul "Anatomie d'une chute", regizat de Justine Triet, a fost marele câştigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2024, organizată vineri seară în sala Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la şase categorii de premii, inclusiv la categoria principală, "cel mai bun film", informează Agerpres.

Filmul "Anatomie d'une chute" era unul dintre marii favoriţi ai galei de vineri seară, după ce primise în luna ianuarie 11 nominalizări. În cele din urmă, acest lungmetraj a triumfat la şase categorii: "cel mai bun film", "cea mai bună regie" (Justine Triet - cea de-a doua femeie din istoria galei care câştigă acest premiu, după Tonie Marshall, în 2000), "cea mai bună actriţă în rol principal" (Sandra Hüller), "cel mai bun actor în rol secundar" (Swann Arlaud), "cel mai bun scenariu original" şi "cel mai bun montaj".

Citește și: Care a fost primul film sonor în limba română? Ce polemici a stârnit? Elvira Godeanu, printre vedete

"The Nature Of Love", desemnat cel mai bun film străin

Lungmetrajul "The Nature Of Love" ("Simple comme Sylvain"), regizat de cineasta canadiană Monia Chokri, a câştigat premiul Cesar pentru cel mai bun film străin vineri seară la cea de-a 49-a ediţie a galei organizate de Academia de arte şi tehnici cinematografice din Franţa.

La această categorie au fost nominalizate producţiile cinematografice "Kidnapped" (de Marco Bellocchio - Italia), "Dead Leaves" (de Aki Kaurismäki - Finlanda), "Oppenheimer" (de Christopher Nolan - SUA), "Perfect Days" (de Wim Wender - Germania), "The Nature Of Love" (de Monia Chokri - Canada).

Sandra Hüller, cea mai bună actriţă în rol principal

Sandra Hüller a fost recompensată cu premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă în rol principal graţie interpretării sale din filmul "Anatomie d'une chute", regizat de Justine Triet, vineri seară, la Paris, la cea de-a 49-a gală de decernare a acestor trofee.

La această categorie au concurat actriţele Marion Cotillard ("Little Blue Girl"), Léa Drucker ("L'ete dernier"), Virginie Efira ("L'amour et les forets"), Hafsia Herzi ("Le ravissement"), Sandra Hüller ("Anatomie d'une chute").

Arieh Worthalter, cel mai bun actor în rol principal

Arieh Worthalter a câştigat premiul Cesar pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării sale din filmul "Le proces Goldman", vineri seară, la Paris, la cea de-a 49-a gală de decernare a acestor trofee.

La această categorie au fost nominalizaţi actorii Romain Duris ("Le Regne Animal"), Benjamin Lavernhe ("L'Abbé Pierre - A Century of Devotion"), Melvil Poupaud ("L'amour et les forets"), Raphaël Quenard ("Yannik"), Arieh Worthalter ("Le proces Goldman").

Justine Triet a câştigat premiul pentru regie

Cineasta Justine Triet a fost recompensată vineri seară cu premiul Cesar la categoria "cea mai bună regie" graţie filmului său "Anatomie d'une chute" la cea de-a 49-a ediţie a galei organizate de Academia de arte şi tehnici cinematografice din Franţa.

La această categorie au fost nominalizaţi cineaştii Justine Triet ("Anatomie d'une chute"), Catherine Breillat ("L'ete dernier"), Jeanne Herry ("Je Verrai Toujours Vos Visages"), Cédric Kahn ("Le Proces Goldman"), Thomas Cailley ("Le Regne Animal").

Istoria Premiilor Cesar

Istoria Premiilor Cesar începe în anul 1974, atunci când producătorul de film Georges Cravenne (24 ianuarie 1914 - 10 ianuarie 2009) a pus bazele Academiei de Arte şi Tehnici Cinematografice, precizează academie-cinema.org. De la bun început, scopul acestei instituţii a fost de a răsplăti, cu prioritate, peliculele remarcabile de limbă franceză. Denumirea distincţiei conţine o dublă semnificaţie: una face trimitere la sculptorul cu acelaşi nume (Cesar Baldaccini) care a gândit şi a realizat forma trofeului, iar cea de-a doua este o referire la faimosul actor francez Raimu (Jules Auguste Muraire, 1883-1946), interpretul lui Cesar din trilogia ''Marseilles'' a regizorului Marcel Pagnol. Premiul Cesar a luat locul Stelei de Cristal, principalul premiu pentru filmul francez din 1955 până în 1975. 

Prima ceremonie de decernare a acestor premii a rămas în istorie sub numele de ''Noaptea Cesarului'' şi s-a desfăşurat la 3 aprilie 1976. Preşedintele juriului a fost Jean Gabin, care la momentul respectiv era ţintuit într-un scaun cu rotile. Gazda evenimentului a fost Pierre Tchernia, care avea să îşi reia acest rol şi la următoarele ediţii.

Premiile Cesar reprezintă cea mai înaltă distincţie a cinematografiei din Hexagon.

La rândul lor, Premiile Moliere evidenţiază cele mai mari reuşite ale teatrului francez, iar Premiile Victoires de la Musique se acordă celor mai buni cântăreţi şi compozitori. 

Până în prezent, cel mai evidenţiat film din istoria Cesar este ''Cyrano de Bergerac'', în anul 1990. A fost nominalizat la 13 categorii şi a câştigat la zece dintre ele. Pelicula este o dramă cu accente de comedie, regizată de Jean-Paul Rappeneau, din distribuţie făcând parte Gerard Depardieu, Anne Brochet şi Vincent Perez.

Aproape la egalitate se află ''The Last Metro'', realizat de scenaristul şi regizorul Francois Truffaut, cu Catherine Deneuve şi Gerard Depardieu. Această dramă a câştigat tot zece premii, dar a avut o nominalizare mai puţin. Pe locul trei este ''A Prophet'', premiat, în 2009, cu 13 nominalizări şi 9 trofee. 

Cel mai nominalizat film a fost "Lost Illusions", în 2022, propus la 15 categorii.

La categoria regizorilor, cel mai evidenţiat este Roman Polanski, cu cinci nominalizări şi tot atâtea reuşite. Este urmat de Jacques Audiard, cu şapte nominalizări dar numai trei trofee. Actorul cu cele mai multe nominalizări la Cesar (17) este Gerard Depardieu. Cele mai multe trofee, în număr de cinci, îi aparţin însă actriţei Isabelle Adjani. 

Două pelicule au reuşit să câştige la cele mai importante cinci categorii ale Premiilor Cesar: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cel mai bun scenariu. Acestea sunt "The Last Metro", din 1980 şi "Amour", din 2013. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te