Autorul chipului Mântuitorului este sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida.
S-a născut la Galați, în 1892 (1893, după alte surse). Cum tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să plece din Galaţi, Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură. Sculptorul român a debutat în 1915, la un salon național.
A întrerupt școala pentru a lupta în Primul Război Mondial. Întors de pe front câțiva ani mai târziu, a continuat să studieze arta în Italia, timp de trei ani, iar lucrările sale au primit numeroase aprecieri și premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”).
În 1925, Leonida s-a mutat la Paris, unde o lucrare a să intitulată „Diavolul” („Le Diable”) a fost apreciată cu un premiu important.
Românul l-a cunoscut apoi pe sculptorul polonez Paul Landowski, care tocmai primise comandă pentru statuia Cristo Redentor (Iisus Mântuitorul).
Sculpturile lui Gheorghe Leonida impresionau mai ales prin expresivitatea chipurilor pe care artistul le realiza, așa că Landowski l-a angajat să sculpteze capul statuii din Rio de Janeiro.
Citește și: Olanda a ajuns a doua destinație a banilor rusești și conducta financiară a Gazprom
Așa se face că stauia a fost începută în 1926 și terminată 5 ani mai târziu. Cu o statura impresionantă de 30 de metri și cântărind peste 600 de tone, statuia a devenit o emblemă a creștinătății și a Braziliei și atrage în jur de 1,8 milioane de vizitatori anual.
Revenit în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.
Citește și: BREAKING Vasile Dîncu, ministrul Apărării, și-a dat demisia. A cerut să se facă pace cu Rusia
Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa să contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată.