Chiar și Suedia, dată mereu drept model de către cei care se opun măsurilor de prevenție împotriva COVID-19, întoarce foaia. Așa zisul model de ”imunizare în masă” nu a funcționat. Potrivit Universității Johns Hopkins, care măsoară datele la nivel mondial cu privire la pandemie, Suedia se află pe locul 12 în ceea ce privește rată a mortalității COVID-19 lume, 58,4 la 100.000 de oameni. Prin urmare, autoritățile de la Stockholm iau în calcul restricții drastice și lockdown-uri parțiale, după creșterea alarmantă a cazurilor în ultimele săptămâni.
În Franța, autoritățile au impus deja un lockdown parțial în Paris și alte opt orașe cu risc ridicat, precum Marsilia, Lyon și Toulouse. Oamenii nu au voie să circule între orele 21.00 și 06.00.
Spania, una dintre țările cele mai afectate de primul val de COVID-19, încearcă să evite un nou lockdown total, impunând, de exemplu, un lockdown pațial în Madrid și împrejurimi timp de două săptămâni. Din 16 octombrie, madrilenii nu pot face călătorii neesențiale în afara orașului, iar restaurantele se închid la ora 23.00.
Și Italia încearcă să evite o nouă Stare de Urgență. Autoritățile au impus noi restricții care limitează programul de funcționare al restaurantelor și barurilor pe întreg teritoriul, iar orașul Milano, de pildă, este în lockdown parțial.
Autoritățile poloneze au conturat mai multe zone cu risc ridicat de COVID-19, inclusiv capitala Varșovia, și au impus noi restricții drastice în ceea ce privește evenimentele, adunările publice și sectorul HoReCa.
În Grecia, purtarea măștii a devenit obligatorie în toate spațiile publice închise și în transportul în comun. În Atena și zonele adiacente au fost impuse restricții pentru organizarea de evenimente, baruri, restaurante, etc.. Iar toți călătorii care ajung în Grecia continentală de pe insulele grecești trebuie să facă un test rapid pentru COVID-19. Testele sunt gratuite.
Olanda a intrat într-un lockdown parțial pentru patru săptămâni, începând cu data de 14 octombrie. Restaurantele și barurile au fost închise, iar vânzarea de alcool și canabis este interzisă după ora 20.00.
În Belgia, unde spitalele se chinuie să facă față numărului foarte mare de noi cazuri de COVID-19, barurile și restaurantele au fost închise pentru o lună, începând cu data de 19 octombrie. Vânzarea de alcool este interzisă după ora 20.00, iar oamenii nu au voie să circule de la miezul nopții până la 05.00.
Cehia a închis școlile, barurile restaurantele, teatrele, cinematografele și sălile de sport. Iar în Elveția, unde numărul de noi cazuri de COVID-19 s-a dublat în ultima săptămână, purtarea măștii a devenit obligatoriile în toate spațiile închise și autoritățile le recomandă oamenilor să-și limiteze deplasările.
În Germania, autoritățile le cer cetățenilor să stea în casă și să evite să se întâlnească cu mulți oameni.
Irlanda este prima ţară din UE care reinstituie restricţii drastice pentru întreaga populaţie, începând de joi, 22 octombrie, ora 00.00, pentru șase săptămâni. Toate activităţile comerciale neesenţiale se vor închide şi barurile şi restaurantele vor servi doar alimente la pachet. Numai persoanele cu un loc de muncă considerat esenţial vor avea permisiunea de a se deplasa la serviciu, iar irlandezii nu îşi vor putea părăsi casele pentru a face mişcare decât pe o rază de 5 kilometri în jurul locuinţei, în caz contrar riscând amenzi.
Marea Britanie a introdus un sistem de alertă cu trei trepte pentru a impune restricții pe zone, în funcție de rata de infectare. Primele orașe cotate ”Very High” și în care s-a impus lockdown parțial sunt Liverpool și Lancashire. Londra și alte șapte regiuni sunt la nivel ”High”, din weekend.
Țara Galilor va intra din nou în lockdown începând de vineri, 23 octombrie, până pe 9 noiembrie. Oamenii nu vor avea voie să circule, iar toate afacerile și magazinele neesențiale vor fi închise.
- Alerte și condiții de călătorie MAE
- Re-open EU - Harta interactivă a condițiilor de călătorie COVID-19 în timp real oferită de Uniunea Europeană
Citește și:
SPECIAL Mini-vacanța de Halloween: Misiune aproape imposibilă