Test de cultură generală: De unde provine denumirea staţiunii Mamaia? Nu toți care merg la mare știu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.09.2023 - 08:55
Test de cultură generală Foto: Newsweek
Test de cultură generală Foto: Newsweek

Testul de cultură generală de azi ne trimite pe litoral, într-una dintre cele mai vizitate stațiuni. Mai este denumită li ”perla litoralului” Este vorba despre Mamaia și puțini sunt cei care știu de unde îi vine numele.

SHARE

Este una dintre cele mai cunoscute staţiuni din România. În mod hilar, numele ne duce vrând-nevrând cu gândul la bunică deși aici vin mai mult tineri dornici de distracție.

 Totuşi, de unde vine, de fapt, numele staţiunii?

Test de cultură generală: De unde provine denumirea staţiunii Mamaia?

Testul de cultură generală de azi este chiar această întrebare la care încercăm să găsim răspunsul. Cei care locuiesc la mare, sigur știu de unde provine. Ceilalți, cel mai probabil nici măcar nu s-au întrebat vreodată de ce se numește așa.

De unde provine numele stațiunii Mamaia?

a) Mamaie (bunică)

b) Mamă

c) Un personaj de origine tătară (Mamai)

d) Maia

Se pare că denumirea nu are nicio legătură cu bunica. denumirea locului provine de la un proprietar tătar al locului din vremea stăpânirii turcești, pe nume Mamai.

Deci răspunsul este c) un personaj de origine tătară.

Citește și: Test de cultură generală. Cine l-a asasinat pe Mihai Viteazul? I-au tăiat capul cu propria-i sabie

Istoria stațiunii Mamaia

Numele localităţii are o poveste interesantă. Se pare că numele ei ar veni de la cel al unei persoane de origine tătară, adica Mamai. Acesta era cel care deținea la sfârşitul secolului al 19-lea o suprafață mare de pământ în zonă.  

Mai există o variantă care face referire la denumirea staţiunii. Se spune că fiica unui cioban a murit înecată în lacul Siutghiol. În ultimele clipe, aceasta ar fi fost auzită cum îşi striga mama pe care o chema Lia („Mama Lia”, „Mama Lia”),  să o salveze.

Citește și: Test de cultură generală. Cum se numea de fapt Alexandru Lăpușeanu până să urce pe tronul Moldovei?

Stațiunea Mamaia are una dintre cele mai mari plaje din Europa. Aceasta se întinde pe o distanţă de aproape 10 kilometri, între orasele Constanța şi Năvodari, iar lățimea sa atinge chiar şi 200 de metri în unele locuri.

O sursă bună de pește pentru cei din spaţiul carpato-danubiano-pontic, litoralul românesc a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice au evidențiat existența obiectelor din cultura Hamangia (5200 de ani î. d. Hr.). Pe litoral au existat stâne românești de ciobani transhumanți încă din Evul mediu, însă adevărata colonizare a românilor a început după anul 1878, scrie shtiu.ro.

Citește și: Test de cultură generală: Cine a fost bunicul lui Vlad Țepeș? Mihai Eminescu i-a scris o poezie

 Între cele două războaie mondiale, România Mare avea un litoral cu o lungime de 412 km care era situat între Bugazu (la ieșirea în mare a limanului Nistrului, azi în Ucraina) și Ecrina (azi în Bulgaria, la nord de Varna). Astăzi, partea terestră a litoralului românesc (țărmul) se întinde pe o lungime de 245 km.

 Turismul este azi principala activitate economică a litoralului: în iulie 2008, pe litoralul românesc existau 249 de hoteluri, numărul acestora crescând de la un an la altul după criza economică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te