Test de cultură generală. Cine l-a asasinat pe Mihai Viteazul? I-au tăiat capul cu propria-i sabie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.08.2023 - 10:32
Test de cultură generală din Istorie Foto: Newsweek

Vă propunem un test de cultură generală din Istorie. Mihai Viteazul a avut mulți dușmani în decursul vieții sale. În Istorie se vorbește despre nenumărate tentative de asasinat asupra sa, soldate însă cu eșec. Cine i-a tăiat capul voievodului român pe 19 august 1601?

SHARE

Testul de cultură generală pe care vi-l propunem azi este din Istorie. Mihai Viteazul a fost ucis la un an după ce reuşise să devină "domn al Ţării Româneşti, al Transilvaniei şi al Ţării Moldovei". De fapt, chiar Unirea realizată a fost motivul crimei. 

A fost omorât în dimineaţa zilei de 19 august 1601 la Câmpia Turzii.

Test de cultură generală. Cine l-a asasinat pe Mihai Viteazul? I-a tăiat capul cu propria-i sabie

Testul de cultură generală de azi este așa:

Cine l-a asasinat pe Mihai Viteazul, pe 19 august 1601, la Câmpia Turzii?

a) Georgio Basta

b) Jacques Beauri

c) Gonzanga Ferante

d) Vlad Țepeș

Răspunsul este: Mihai Viteazul a fost asasinat chiar de către generalul Basta, conform unor cronici. Chiar el ar fi tăiat capul domnitorului.

Însă alte cronici spun că  cel care i-a tăiat capul a fost un soldat german al cărui nume nu se știe. 

Cum a fost asasinat Mihai Viteazul?

Pe 19 august, ziua rămasă în istorie drept ziua asasinatului lui Mihai Viteazul, voievodul se afla la Câmpia Turzii. Peste tabăra lui Mihai descinsese neanunţată oastea generalului italian Georgio Basta, aflat la conducerea forţelor habsburgice.

Prezenţa neprevăzută a acestuia n-a picat bine voievodului român, care a decis să despartă oastea sa de cea a generalului. Gestul a fost primit ca unul de nesupunere şi folosit ca pretext pentru arestarea voievodului român acuzat de nesupunere faţă de imperiu.

Citește și: Test de cultură generală. Cum se numea de fapt Alexandru Lăpușeanu până să urce pe tronul Moldovei?

În dimineata zilei de 19 august 1601, având ordin de la generalul Basta, soldaţii germani au venit să aresteze voievodul român. Ordinul dat de italian viza arestarea, dar şi uciderea, în caz de nesupunere. Luat prin surprindere, Mihai Viteazul s-a opus, iar în clipa în care a pus mâna pe spadă a fost decapitat. 

Unele cronici pun mâna criminală chiar pe seama generalului Basta care ar fi tăiat el însuşi capul voievodului român. "Nelegiuitul Basta l-a ucis cu viclenie şi pe neaşteptate, fără niciun motiv. Numai din invidie profundă l-a ucis pe acest domn renumit, celebru, de care se temea însuşi sultanul.”

Citește și: Test de cultură generală: Cine a fost bunicul lui Vlad Țepeș? Mihai Eminescu i-a scris o poezie

Există versiuni diferite în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu trupul lui Mihai după asasinare. Se spune că Basta ar fi ordonat ca trupul să fie dat la caini. Alte cronici vorbesc despre faptul că trupul rămas fără cap şi fără mâna stângă a fost abandonat pe câmp: "Trei zile corpul decapitat si fără mâna stânga a rămas în ţărână, până ce un român milos l-a îngropat creştineşte”.

Capul lui Mihai Viteazul a fost luat de catre fratii Buzeşti şi dus la Mănăstirea Dealu, unde a fost îngropat sub o lespede cu inscripţia "Primului întregitor de neam glorie nemuritoare", conform Adevarul.ro.

Conform altor surse, cel care i-a tăiat capul lui Mihai Viteazul ar fi de fapt un soldat german.

După ce Basta şi-a orânduit oastea în mare linişte, trimis-a 300 de valoni şi nemţi asupra cortului lui Mihai Vodă; cu mare iuţeală au şi înconjurat cortul.

Citește și: Test de cultură generală. Cine a sculptat chipul lui Decebal, a șasea cea mai mare statuie din lume?

Unul din căpitani cu numele Bori (Jacques Beauri) dacă a intrat în cort împreună cu încă câţiva, a pus mâna pe Mihai zicând: “eşti prins”.

Mihai i-a zis: ”Ba” şi cu aceasta puse mâna pe sabie s-o scoată, conform Historia.

Un valon, ţintind cu puşca a slobozit-o şi l-a lovit în mâna stângă cu care a căutat să scoată sabia, căci Mihai Vodă era stângaci.

Alt valon i-a străpuns îndată pieptul cu sabia, al 3-lea valon l-a împuşcat în spate şi astfel prăbuşindu-se, i-au tăiat capul cu propria lui sabie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te