Test de cultură generală: Cine a fost bunicul lui Vlad Țepeș? Mihai Eminescu i-a scris o poezie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.08.2023 - 10:08
Test de cultură generală Foto: Newsweek

Testul de cultură generală de azi este despre domnitorul Vlad Țepeș. Cel mai probabil nu există om pe planetă care să nu fi auzit vreodată în viață numele lui. Iar acest lucru de datorează unui film numit ”Contele Dracula”. Bunicul său a fost un domnitor iubit de popor.

SHARE

Testul de cultură generală de azi este despre familia lui Vlad Țepeș, fost domnitor al Țării Românești. El este nepotul unui alt mare domnitor despre care se spune că era iubit de supuși.

Vlad Țepeș este poate cel mai cunoscut domnitor din estul Europei, la nivel mondial. Filmul Contele Dracula, deși este o ficțiune, a dus acest nume dincolo de hotearele României.

Test de cultură generală: Cine a fost bunicul lui Vlad Țepeș? Mihai Eminescu i-a scris o poezie

Astfel, avem întrebarea: 

Cine a fost bunicul lui Vlad Țepeș?

a) Ștefan cel Mare

b)Vlad Dracul

c) Mircea cel Bătrân

d) Mihai Viteazul

Răspunsul corect este c)- Mircea cel Bătrân.

Vlad Țepeș este fiul lui Vlad Dracul și nepotul lui Mircea cel Bătrân. 

Bunicul sângerosului voievod din Transilvania are un loc important și în literatura românească, nu numai în istorie. Mihai Eminescu, marele poet român, i-a închinat versuri pline de eroism în ”Scrisoarea a III-a ”

Vlad Țepeș, ostatic la turci

În iarna anului 1436, Vlad Dracul a devenit domn al Țării Românești și s-a stabilit la Curtea domnească din Târgoviște. Vlad Drăculea și-a urmat tatăl și a trăit acolo șase ani. În 1442, din motive politice, el și fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, au fost ceruți ca ostatici de către sultanul Murad al II-lea;

Citește și: Test de cultură generală. Cine a sculptat chipul lui Decebal, a șasea cea mai mare statuie din lume?

Vlad al III-lea a fost ostatic până în 1448, iar fratele său până în 1462. Această perioadă de captivitate a jucat un rol important în formarea și ascensiunea la putere a lui Vlad. T

urcii l-au eliberat, în 1447, după moartea tatălui său - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Țării Românești. Tot atunci, Vlad a aflat și de moartea fratelui său mai mare, Mircea, torturat și îngropat de viu de boierii din Târgoviște.

Citește și: Test de cultură generală: Cine a fost marea iubire a lui Mihai Viteazul?

La vârsta de 17 ani, susținut de un corp de cavalerie turcească și de un contingent de trupe împrumutate lui de pașa Mustafa Hassan, Vlad Drăculea a luat pentru prima dată domnia Țării Românești. Dar, două luni mai târziu, a fost înfrânt de Vladislav al II-lea, care și-a recăpătat tronul.

Pentru a-și asigura a doua și cea mai lungă domnie, Vlad al III-lea a trebuit să aștepte până în 20 august 1456, când a reușit să-și ucidă dușmanul de moarte.

Citește și: Test de cultură generală: Cine a avut cea mai scurtă domnie din Istoria românilor. Cât a condus

Primul act important de răzbunare a fost indreptat împotriva boierilor din Târgoviște, vinovați de moartea tatălui și a fratelui său. În duminica de Paști a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care participaseră la petrecerea princiară, scrie wikipedia

Citește și: Test de cultură generală: ”Cine este soția lui Cupidon?” Romanticii trebuie să știe răspunsul

Cei mai bătrâni au fost trași în țeapă, iar ceilalți au fost forțați să străbată pe jos drumul de o sută de kilometri din capitală până la Poenari, unde au fost puși să construiască o fortăreață pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la râul Argeș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te