Sezonul concediilor de vară a început de ceva vreme, iar turiștii profită pentru a se întoarce acasă cu un bronz frumos pe care să-l etaleze pe rețelele de socializare sau la întâlnirile cu prietenii.
De puțină vreme, pe Internet a început să circule o așa-zisă nouă metodă de bronzare. Medicii avertizează că este extrem de periculoasă și poate provoca cancer.
Tendință de bronzare extrem de periculoasă. Cauzează cancer. Ce își toarnă oamenii de pe piele
Oamenii își toarnă pe piele o băutură care, pe lângă faptul că nu-i ajută deloc, le provoacă îmbolnăviri grave.
Experții au emis un avertisment urgent după ce utilizatorii rețelelor sociale au început să adopte un nou „hack” periculos de bronzare.
Un șir de videoclipuri arată că tendința bronzării implică turnarea berii pe piele, unii susținând că oferă „cel mai bun bronz de vreodată”, în același timp fiind accesibil.
Dar experții au descris așa-numitul „hack” îndoielnic ca fiind de-a dreptul periculos, relatează The Sun.
Nu numai că te face lipicios și un magnet pentru insectele deranjante, dar te expune și riscului de insolație, intoxicație solară și cancer de piele mortal.
Citește și: Ce a pățit un turist român plecat în vacanță în Bulgaria. ”A fost ridicată în Nisipurile de Aur”
„Abia îmi vine să cred că există această nebunie. Aceasta este o așa-numită „tendință” extrem de periculoasă, cu posibile consecințe foarte grave”, a declarat Kathryn Clifford, co-fondatorul organizației caritabile de sensibilizare a cancerului de piele Skcin, pentru publicația britanică.
„Căutătorii de bronz de toate tipurile sunt expuși unui risc serios de a dezvolta toate tipurile de cancer de piele, iar arderea pielii este strâns legată de dezvoltarea melanomului – cea mai gravă formă a bolii care pune viața în pericol.”
„În plus, cancerul de piele este disproporționat de mare la adulții tineri și unul dintre cele mai mari cazuri de cancer în grupa de vârstă 15 până la 34 de ani – aceeași grupă de vârstă care utilizează această platformă socială mai mult decât oricare alta.”
Australia are cea mai mare rată de cancer de piele din lume, doi din trei australieni care se așteaptă să fie diagnosticați în timpul vieții și aproape 2000 de australieni mor de cancer de piele în fiecare an.
„Supraexpunerea la radiațiile UV cauzează 95% din melanoame, ceea ce îl face aproape în întregime prevenibil”, a declarat pentru news.com.au, președintele Comitetului național al pielii al Consiliului Cancerului, profesorul Anne Cust.
„Îndemnăm oamenii să nu caute proactiv să se bronzeze.”, a transmis acesta.
Alți experți în protecția solară au împărtășit aceleași îngrijorări cu privire la „lungimile de neconceput” pe care oamenii le fac pentru a obține un bronz.
Stefano Pietrini a avertizat că folosirea berii ca ajutor pentru bronzare ar putea duce la intoxicații solare.
„Folosirea berii pentru a se bronza, în special fără SPF, crește semnificativ riscul de arsuri solare, insolație și, cu o utilizare continuă, îmbătrânire prematură”, a spus el pentru presă.
”Fără SPF, soarele arde pielea în doar 10 minute. Acest lucru prezintă riscul de cancer de piele, 70% dintre cazuri fiind cauzate de daune solare.”
Ce-i face pe oameni să-și toarne bere pe piele
Pietrini a spus că oamenii probabil cred că berea ar putea fi un bun intensificator de bronzare, deoarece hameiul, un ingredient cheie, se presupune că crește producția de melanină - o substanță care ne întunecă pielea.
Dar acest lucru nu îl face potrivit pentru plajă.
„Orice metodă folosită pentru a accelera bronzarea face de fapt mai mult rău decât bine și va duce la deteriorarea permanentă a pielii”, a adăugat el.
„Amintiți-vă, oricât de atrăgător ar părea un bronz în această vară, nimic nu valorează daunele ireversibile create prin această tendință.”
În timp ce experții britanici au cerut ca acest tip de conținut, găsit în mare parte pe TikTok, să fie interzis – platforma a început deja să facă pași în acest domeniu în Australia.
TikTok a interzis în mod activ videoclipurile care încurajează bronzarea anul trecut, după ce Melanoma Institute Australia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la hashtag-ul „sunburned tanlines” de pe platformă, având peste 200 de milioane de vizualizări.
Citește și: Români nemulțumiți de o plajă din Corfu. ”Nu au știut că mergeți voi, că eliberau”
Aceste videoclipuri constau în mare parte din adolescenți și adulți tineri care își arată arsurile solare.
TikTok a lansat și „Tanning. Campania E gătit” – care este în direct de la 1 decembrie – care activează un mesaj de avertizare pentru utilizatori atunci când sunt introduși termeni de căutare precum „plajă”, „arsuri solare” și „soare de vară”.
Oricine caută conținut despre bronzare cu un mesaj care spune: „Australia este numărul 1 în lume pentru cancerul de piele. Aflați mai multe despre cum să vă protejați de melanom.”
„Sperăm că putem salva câteva vieți”, a spus directorul general al TikTok din Australia și Noua Zeelandă, Lee Hunter.
„Și sperăm că oamenii pot începe cu adevărat să schimbe mesajul cu privire la pericolele bronzării.”