duminică 05 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3349
Abonează-te
Newsweek România

Sunt sau NU crenvurștii buni pentru sănătate? Ce boli poți face dacă mănânci zilnic?

Data publicării: 03.04.2025 • 12:00 Data actualizării: 05.04.2025 • 14:27
Sunt sau NU crenvurștii buni pentru sănătate? Ce boli poți face dacă mănânci zilnic? - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Sunt sau NU crenvurștii buni pentru sănătate? Ce boli poți face dacă mănânci zilnic? - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Sunt sau NU crenvurștii buni pentru sănătate? Ce boli poți face dacă mănânci zilnic?  - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Sunt sau NU crenvurștii buni pentru sănătate? Ce boli poți face dacă mănânci zilnic? - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Crenvurștii sunt printre cele mai populare mezeluri – se gătesc rapid, sunt ieftini și par o alegere comodă pentru micul dejun sau pachețelul de școală. Dar cât de inofensivi sunt, de fapt? Ce se ascunde în spatele gustului familiar și al texturii moi?

Cremvurștii par buni, sunt ieftini și se pregătesc cât ai zice mic dejun! Crenvurștii sunt adesea primiți cu entuziasm de copii și adulți deopotrivă, dar cât de sănătoși sunt cu adevărat?

Sunt sau NU crenvurștii buni pentru sănătate? Ce boli poți face dacă mănânci zilnic?

Crenvurștii sunt poate printre cele mai accesibile și rapide opțiuni alimentare, dar adevărul despre ce conțin și ce efecte pot avea asupra sănătății e mai puțin apetisant. Deși par un produs simplu – carne tocată și condimente – în realitate, lista de ingrediente poate fi mult mai complicată și... dubioasă.

Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri

Majoritatea crenvurștilor industriali nu conțin carne întreagă, ci resturi: șorici, zgârciuri, tendoane, piele de pasăre, carne mecanic dezosată (un amestec fin obținut prin zdrobirea carcasei de pui sau porc), adică fix ce nu se vinde ca „bucată frumoasă de carne”.

La toate astea se adaugă potențiatori de aromă (cum e glutamatul monosodic), conservanți (nitrați și nitriți de sodiu, care dau și culoarea roz apetisantă), stabilizatori, amidon și multă sare.

Consumul regulat de astfel de produse procesate este asociat, conform studiilor Organizației Mondiale a Sănătății, cu un risc crescut de cancer colorectal, hipertensiune, boli cardiovasculare și afecțiuni renale.

Ce alte ingrediente se mai regăsesc în crenvurști?

Mai mult, nitrații și nitriții folosiți pentru conservare pot forma în organism compuși cancerigeni, mai ales când sunt încălziți la temperaturi mari sau consumați frecvent.

Citește și: Bea apă cu acest ingredient dimineața, vei observa schimbări uriașe în corp. Beneficii miraculoase | Newsweek România

Pe termen scurt, pot da balonări, dureri de stomac sau reacții alergice la persoanele sensibile. Pe termen lung, stilul de viață bazat pe astfel de alimente ultraprocesate afectează grav sănătatea – fără să simți pe moment, dar cu efecte vizibile în timp.

Așadar, data viitoare când te gândești să pui un crenvurst în chiflă, întreabă-te: chiar merită? În locul lor, poți opta pentru alternative mai curate: piept de pui gătit la abur, hummus, legume coapte sau chiar chiftele din linte sau năut. Gustul poate fi la fel de bun, dar cu mult mai puține compromisuri.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră