Soția nu a „supraviețuit” morții lui Toma Caragiu. Fuge la Paris. Își schimbă de două ori numele

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.03.2023 - 21:00
Soția nu a „supraviețuit” morții lui Toma Caragiu - Foto: Arhiva

Elena Caragiu, soția marelui actor care a murit la cutremurul din 1977, a decis să plece din România la puțin timp după tragicul eveniment. S-a recăsătorit cinci ani mai târziu în SUA.

SHARE

Soția lui Toma Caragiu a decis să plece din România la puțină vreme după ce soțul său a murit în cutrmurul din 1977. 

Citește și: „Atacată” la moartea lui Toma Caragiu, văduva actorului ajunge în SUA cu 5$. Găsită leșinată pe câmp

Dragostea dintre Toma Caragiu și Elena Bichman a fost una pasională, care i-a consumat încet pe amândoi. Ambii erau căsătoriți atunci când s-au cunoscut, dar nimic nu a mai stat în calea iubirii lor.

Citește și: Toma Caragiu, identificat după „claia de păr”, alături de cel mai bun prieten. Îmbrățișați de groază

Povestea lor de iubire a început la Teatrul din Ploieşti, în 1963. Pe atunci, ea era căsătorită cu Paul Ioachim. La rândul lui, Toma Caragiu aparţinea altei femei. El era căsătorit cu Maria Bondar, cu care, însă, nu avea un trai fericit, în ciuda faptului că adoptaseră împreună o fetiţă. 

Soția nu a „supraviețuit” morții lui Toma Caragiu

Toma Caragiu se afla în noaptea cutremurului acasă alături de Alexandru Bocăneț care îl vizita. La 21.30,  blocul Colonadelor 3, unde se aflau cei doi prieteni se va prăvăli, întâi partea de sus, alunecând etaj cu etaj. Întreaga masă a clădirii s-a năruit.

Apartamentul lui Toma se afla la etajul al doilea, a rămas aproape intact. în a şasea zi de la căderea cortinei de moloz peste bucureşteni, de sub ruine, din locul unde ar fi trebuit să fie scările blocului, a apărut claia de păr creţ şi grizonat a lui Toma. Vărul său, Nelu Adam, l-a luat în braţe. A fost îngropat a doua zi, pe 11 martie 1977, la Cimitirul “Bellu” din Bucureşti.

Artistul era singur, soția sa plecând intempestiv din București pentru a dat curs unei propuneri profesionale.

Astfel că întâmplarea a făcut ca Elena să plece la Sinaia pentru a se întâlni cu nişte producători. 

Citește și: Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină. Pericol de prăbușire

Devine Helene Cara la Paris

În 1977, la șase luni de la tragicul deces al lui Toma Caragiu în cutremurul din 4 Martie, Elena părăsește singură țara, îndreptându-se cu mașina spre Paris, unde își continuă cariera începută din anii 70' sub numele de Helene Cara, cu un disc (single) în franceză după cântecele Mariei Tănase. În 1978 lucrează cu compozitorii Michel Phillipe Gerard și Vladimir Cosma. 

Citește și: Strania iubire a lui Toma Caragiu pentru o femeie dusă la biserică. Divorț pentru o colegă de scenă

Pe 21 iunie 1978 Elena ajunge singură la New York. Vărul ei medic, care o sponsoriza, murise de atac de cord la scurt timp înainte de sosirea ei.

Căutând de lucru, cunoaște din întâmplare o regizoare și directoare de teatru, Bridget Cusack, căreia i-a plăcut manuscriptul show-ului scris la Paris. L-a tradus în engleză, i-a propus lui Helene Cara să schimbe titlul show-ului in "B.B." (Bertolt Brecht) și să înceapă repetițiile la teatrul său din New Yor. Spectacolul (după "o poveste reală") a avut o primire emoționantă și s-a jucat cu casa închisă.

În 1982 se recăsătorește cu un tânăr, în Bahamas. Își schimbă, din nou, numele. Helene Cara a devenit Helene Cara Chester, 

Câteva repere ale actriței

Elena Caragiu s-a născut la 18 septembrie 1937, București. Elena a urmat școala catolică Pitar Mosi din București, apoi a a urmat Facultatea de Geologie la Universitatea din București.

În 1959 s-a căsătorit cu actorul și dramaturgul Paul Ioachim, după ce în 1958 își realizase visul de a intra la Institutul de Arte (IATC), pe care l-a absolvit în 1962. Înainte de a lua repartiția la Ploiești și de a-l întâlni pe Toma, Elena a jucat roluri principale la București , ca urmare al succesului cu filmul Porto Franco (rolul Evantia): în 1962, Olguța, în „Sonet pentru o Păpușe”,regia Lucian Giurchescu Teatrul „C. Nottara"; 1964, rolul principal în "Băiat bun dar cu lipsuri" Teatrul Giulești, apoi "Insula" de M. Sebastian la Tetrul de Comedie, etc.

Repartizată la "Teatrul din Ploiești" în 1963, a început repetițiile la două piese, cu Toma Caragiu, care era directorul teatrului. Repetițiile au stârnit o puternică pasiune, care l-a făcut pe Toma Caragiu să divorțeze de Maria Bondar. După un an, Elena a divorțat și ea.

Cuplul Elena și Toma Caragiu s-a mutat în București, iar Toma a fost angajat la Teatrul Bulandra.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te