Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină. Pericol de prăbușire

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.03.2023 - 17:45
Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină - Foto: historia.ro
Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur - Foto: PrintScreen / Google Maps

Blocul în care a murit Toma Caragiu la cutremur, în 1977, se află într-o zonă în care se află zeci de imobile expertizate și trecute în clasa I de risc seismic. Aceste imobile se pot prăbuși la un seism. Autoritățile au expertizat clădirile fără să le consolideze.

SHARE

Blocul în care a murit Toma Caragiu în 1977 nu mai există. A fost demolat și în locul lui a fost ridicat un imobil nou. Blocul se numea pe atunci Colonadelor, fost bloc Continental.

Numele străzii a fost schimba după moartea actorului în strada Toma Caragiu, aflată lângă Piaţa Universităţii, aproape de intrarea în Centrul Vechi.

Mâine se împlinesc 46 de ani de la marele cutremur.

Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină

Blocul în care a murit Toma Caragiu sau, cel puțin locul, este înconjurat de zeci de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Ceea ce înseamnă că ar urma să se prăbușească la un cutremur de intensitate mai mare.

Citește și: Cum am trăit cutremurul din '77. Aveam cinci ani și îmi aduc aminte absolut tot ce s-a întâmplat

Clădirile din această zonă centrală a Bucureștiului au fost expertizate unele din anii 90, dar autoritățile nu au trecut la consolidarea imobilelor.

Nici măcar faptul că un imobil s-a prăbușit luând viața unuia din cei mai mari actori (și deopotrivă lui Alexandru Bocăneț) nu a mobilizat și sensibilizat autoritățile.

Harta de mai jos arată strada Toma Caragiu unde cu blocul prăbușit la cutremur.

În jurul lui regăsim străzi pline de imobile care stau să cadă la un cutremur mai mare. Am identificat imobilele din sursa oficială și anume de pe portalul companiei municipale care ar trebui să se ocupe de consolidarea blocurilor încadrate în clasa I de risc seisimic din București: 

Strada Academie: 4 blocuri cu 2 - 4 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 10 apartamente. Expertizate între 1990 și 2005. 

Strada Doamnei: 10 blocuri cu 1 - 7 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 50 apartamente. Expertizate între 1993 și 2022. 

Strada Blănari: 8 blocuri cu 2 - 4 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 100 apartamente. Expertizate între 1993 și 2018.

Strada Băcani: 10 blocuri cu 1 - 7 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 50 apartamente. Expertizate între 1993 și 2022 / 

Calea Victoriei: 30 blocuri cu 2 - 9 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt aproximativ 800 de apartamente. Expertizate între 1993 și 2022.

Bucureștiul, pregătit pentru o dramă

Bucureștiul se va confrunta cu o dramă de proporții în cazul în care ar avea loc un cutremur cu magnitudine mare, precum cel din 1977 spre exemplu sau precum cel din Turcia din această dimineață. Sute de clădiri trebuie consolidate, dar statul nu se grăbește.

Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, pe lista imobilelor din București aflate în clasa I de risc seismic sunt 380 de clădiri. Detalii AICI

În clasa a II-a de risc seismic sunt 370 de imobile

Au fost consolidate 103 de imobile în peste 32 de ani, mai puțin de 3 pe an.

Spre exemplu pe Calea Victoriei sunt 10 clădiri care se vor prăbuși, foarte probabil, la cutremur. Șapte se află pe Bulevardul Kogălniceanu, una din arterele importante din centrul orașului.

Citește și: DOCUMENT 380 de clădiri, pericol de prăbușire în București în caz de cutremur. Se consolidează 3/an

Peste 10 imobile se află pe celebra Calea Moșilor. Alte șase se află pe Calea Griviței. Zeci de imobile ce stau să cadă se află în cea mai populată zonă a orașului, în Centrul Vechi pe străzile Gabroveni, Franceză sau Blănari.

Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur. Scurtă istorie

Blocul Continental a fost construit în 1937 după planurile arhitectului GM Cantacuzino de către antrepriza fraților Schindl. Este aceeași echipă care a realizat blocul Carlton,precum și numeroase alte imobile în perioada interbelică.

Era situat pe strada Bursei nr 3 (dein anii 60 strada Colonadelor).

Destinația blocului era mixtă: apartamente dispuse pe 11 etaje, o sală de teatru la subsol, Bursa de cereale la parter, pe latura dinspre biserica Rusă și birouri la câteva etaje.

Sediul Bursei de Cereale a fost utilizat din anii 70 pentru magazinul de cosmetice Miraj,

Construcția a fost realizata de aceeași antrepriză a fraților Schindl. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te