Moculescu a trecut prin cea mai mare dramă a unui părinte. Fiica s-a mutat cu el să-l îngrijească

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.12.2022 - 21:46
Horia și fiica sa - Foto: FB

În vârstă de 85 de ani, celebrul Horia Moculescu a fost îngrijit ani de zile de Nidia, fiica pe care o are din relația cu Mariana Moculescu. Potrivit fostei soții, artistul a avut un fiu care a murit de foarte tânăr.

SHARE

 Pentru a fi aproape în mod permanent de tatăl ei, Nidia Moculescu a ales să locuiască în același imobil cu el.

”În general mă ocup cu muzica și m-am apucat să îmi scriu volumul 2 de amintiri. Muzica și fiica mea sunt cele două pasiuni pe care le mai am”, a spus Horia Moculescu, în urmă cu ceva timp pentru fanatik.ro

Moculescu suferă de un sindrom, pe care l-a descoperit în urmă cu 14 ani. Este vorba de sindromul Morton.

Maestrul Horia Moculescu și-a dat seama că lucrurile merg pe o pantă descendentă după ce a simțit senzația de amorțeală între degete, dar și durerea pronunțată. A suferit două intervenții în 5 ani, dar asta nu l-a scăpat pe deplin de chin.

Am trecut prin multe şi grele de-a lungul vieţii

„Tocmai datorită credinţei, deşi am trecut prin multe şi grele de-a lungul vieţii, unele chiar infernale, niciodată n-am fost tentat să mă salvez prin fapte blamabile: prin furt, prin delaţiune sau chiar prin lene. Cu toate că, de foarte multe ori, m-am acuzat c-am fost leneş, dar, de fiecare dată, au existat nişte circumstanţe care m-au grevat, deci n-a fost o lene deliberată.

Uite, inclusiv în prezent mi se întâmplă să mă acuz de lene. De exemplu, de vreo 9-10 ani, am o problemă la laba piciorului stâng. Am fost operat, dar nu s-a rezolvat nimic.

Din pricina disconfortului, nu pot să mai dorm bine, iar asta îmi seacă toată energia. Mă descopăr, în multe zile, lâncezind aşa, pe o bergeră, cu piciorul întins, conform recomandării medicilor – da’ atât stau cu el întins, de-o să-mi rămână definitiv drept! Cu toate astea, încerc, în continuare, să-mi duc viaţa dincolo de lenea impusă de circumstanţe. De pildă, m-am păstrat şi azi un om foarte gospodar. În sensul că pun lucrurile în maşina de spălat – de călcat se ocupă însă menajera -, gătesc, spăl vasele imediat, şi când gătesc, şi când mă­nânc… Un om cu-adevărat leneş, în situa­ţia mea, s-ar complăcea, lăsând în urma lui un munte de vase”, a povestit celebrul muzician.

 

Citește și: Cum începe noul an universitar: Se intră doar cu buletinul, pe principiul primul venit, primul admis

”Am la piciorul stâng, am aceeași problemă. Sufăr de vreo 14 ani cu el. Sunt operat în ultimii 5 ani de două ori. Pentru mai nimic aproape… dar care mă chinuiește cu o durere permanentă. Este un sindrom, Morton. Sindron Morton operat. Presupune durere”, a mai spus Horia Moculescu.

Despre neuromul Morton

Neuromul Morton reprezinta patologia intalnita in literatura de specialitate si sub denumirea de neuromul Morton sau neuromul interdigital. Aceasta afectiune este caracterizata prin faptul ca afecteaza nervii aflati intre degetele piciorului, numiti si nervi interdigitali plantari. Neuromul Morton afecteaza in special spatiul al treilea dintre degete si, rar, afecteaza spatiul II sau IV.

De asemenea, caracteristic acestei afectiuni este si faptul ca are tendinta de a se stabili doar la un singur picior, dar exista si cazuri, rare, in care sunt afectati doi nervi, in acelasi timp, la acelasi picior. Aceasta afectiune se identifica prin unele simptome, cum ar fi durerea localizata la nivelul piciorului, precum si sezatia de arsura, amorteala la nivel interdigital, precum si la nivelul segmentului inferior al piciorului.

Citește și: Persoana pentru care Angela Similea a decis să nu mai cânte niciodată. Rodul unei iubiri eșuate

Desi este catalogata ca “neurom”, afectiunea aceasta este considerata mai curand fibroza formatiunilor care inconjoara nervul, determinand compresia nervilor (“nerve entrapment”), respectiv dureri si amorteli la nivelul degetelor afectate ale piciorului; in opinia unor specialisti, compresia poate fi determinata si de modificari artritice sau de bursite, compresie ligamentara ce determina ischemie.

Cauzele aparitiei neuromului Morton

Cauzele directe ale aparitiei neuromului Morton nu sunt cunoscute in totalitate. Insa, unii factori contribuie in mod evident: stresul continuu si iritarea nervului care este afectat (amplasat intre degete), nervul digital plantar. Acesti factori contribuie la ingrosarea, umflarea zonei in care este amplasat nervul, conducand la compresia acestuia. (kinetic.ro)

Horia Moculescu, un om încercat

„Nu s-a sinucis cum s-a zvonit, a fost un accident. El fusese diagnosticat cu Hepatita C, făcea tratament cu Interferon, dar și cu alte pastile, care l-au băgat în depresie. În acea seară, a vrut să repoziționeze antena tv de pe balcon, dar pentru că era foarte amețit din cauza tratamentului, s-a dezechilibrat și a căzut de la etajul 5”, a declarat ultima soție a lui Horia Moculescu.

”Fiul lui Moculescu se născuse aproape orb. Purta ochelari fumurii, căci cu un ochi nu vedea absolut deloc, iar la celălalt avea dioptrii -13, adică enorm. S-a chinuit toată viața cu vederea, a fost operat de câteva ori în Germania, unde locuia cu mama lui, Ana Maria. Toate cheltuielile au fost suportate de tatăl său vitreg, Klaus Carmienke, arhitect de profesie, care l-a ținut și la studii, în Berlin. Horia îmi zicea adesea că se simte prost că de fiul lui are grijă altcineva. Ionuț era un bărbat foarte deștept, a făcut Politologie, avea și doctoratul luat”, a mai dezvăluit acesta, potrivit presei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te