Românii, în fața sezonului în care apare „dependența de cumpărături”. Care este cauza ei?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.11.2023 - 17:02
Românii se află în fața sezonului în care apare „dependența de cumpărături” - Foto: Freepik (imagine cu caracter ilustrativ)

Aproape ca în fiecare an, românii se află în fața sezonului în care apare „dependența de cumpărături”. Dar care este cauza ei, mai ales că ne scoate sume importante din buzunar?

SHARE

Se apropie Crăciunul, așa că românii  se află în fața sezonului în care apare „dependența de cumpărături”. Explicația acestui obicei destul de costisitor pentru mulți a fost oferită de specialiști care, totuși, n-o consideră chiar o boală, precum alte dependențe.

Românii, în fața sezonului în care apare „dependența de cumpărături”

Sezonul de shopping dinaintea Sărbătorilor de iarnă generează și la români ceea ce se poate numi „dependența de cumpărături”. Sigur, e plăcut să faci, dar să și primești cadouri sau să-ți cumperi bocancii doriți, dar oare vei ști când să te oprești din achiziționarea produselor la care, poate, ai visat tot anul?

Între decorațiuni, sărbători și cadouri, această perioadă ne oferă o mulțime de motive pentru a cheltui bani, ceea ce pentru creierul uman este o satisfacție. Oricât de bun ar fi sentimentul inițial, totuși, obiceiurile de a cheltui de sărbători pot avea unele consecințe negative.

„Dacă acest lucru se manifestă în mod continuu și cauzează în cele din urmă probleme în viața ta din punct de vedere financiar sau relațional, atunci chiar imită o dependență”, a spus  Dr. Ashish Bhatt, director de conținut medical pentru Centrul de Adicție, conform CNN.

Este posibil ca shoppingul să nu fie o dependență diagnosticabilă în Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale (sau DSM-5) pe care profesioniștii din domeniul sănătății îl folosesc pentru a diagnostica pacienții, dar este un comportament care poate urma un ciclu de dependență, a adăugat Bhatt.

Citește și: Bucureștenii vor avea trei Târguri de Crăciun. Când se deschid și cât vor dura

Uneori, oamenii pur și simplu cheltuiesc mai mulți bani decât ar trebui. Alteori, ei pot începe să simtă anxietatea care se strecoară în legătură cu toate lucrurile pe care ar trebui să le cumpere și se simt minunat atunci când le obțin, dar senzația dispare și trebuie să o facă din nou, a mai explicat acesta.

„Atunci, probabil, se observă un comportament negativ de cumpărare”, a mai spus specialistul. Și, uneori, chiar și după ce sărbătorile s-au terminat, este greu să întrerupi acest ciclu odată ce a început.

Fie că este vorba de dependență sau doar de sentimentul de a nu controla în totalitate cheltuielile, sărbătorile sunt un moment bun pentru a vă analiza relația cu cumpărăturile.

Care este cauza ei?

Nu este o surpriză faptul că aceste cumpărături ne fac să ne simțim bine - ele alimentează sistemul de recompense al creierului nostru.

„Sistemul de recompensă este un sistem care a fost construit pe specii anterioare nouă, cu milioane de ani în urmă, pentru a ne învăța ce aveam nevoie pentru a supraviețui”, a declarat și Dr. Ann-Christine Duhaime, profesor de neurochirurgie la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital din Boston.

„Dacă ceva este distractiv, este în general un indiciu destul de bun că este vorba de sistemul de recompensă în acțiune”, a adăugat Duhaime.

Achiziționarea de lucruri oferă creierului o lovitură de dopamină chimică, a spus Bhatt. Dopamina este adesea numită neurotransmițătorul „de bine”.

În plus, mulți oameni sunt plătiți cu o mulțime de bani pentru a face cumpărăturile să se simtă și mai satisfăcătoare, a adăugat și Duhaime.

„Comercianții cu amănuntul știu foarte bine cum să facă să fie distractiv pentru tine și cum să apeleze la mai multe lucruri pe care oamenii le găsesc satisfăcătoare”, a spus ea.

Sacrificiile necesare pentru a cumpăra cadouri și bunuri de sărbători scad drastic atunci când te duci online, a mai explicat Duhaime.

Citește și: Care este antidotul pentru Fentanil, drogul de 50 de ori mai puternic decât heroina

În loc să vă urcați în mașină, să parcurgeți o anumită distanță, să găsiți ceea ce doriți într-un magazin, să așteptați la coadă și să înmânați banii sau cardul, în era cumpărăturilor online, puteți apăsa câteva butoane de pe canapea, a adăugat ea.

„Practic, tot ceea ce ați putea dori să cumpărați, visați să cumpărați sau vă gândiți să cumpărați este la îndemâna noastră”, a declarat Alexandra Cromer, consilier profesional licențiat cu sediul în Richmond, Virginia.

Iar cu funcțiile de salvare a informațiilor despre cardul de credit pe site-urile web, pot trece doar câteva secunde între momentul în care vă gândiți la ceva ce doriți să cumpărați și momentul în care ați plătit deja pentru acel lucru, a mai declarat Duhaime.

Citește și: Care sunt semnele prin care îți poți da seama că un copil consumă droguri. Explicația medicilor

Prin urmare, este nevoie de voință, pentru a vă tempera impulsul de a cumpăra. În plus, firește, trebuie să vă gândiți și la situația financiară personală și a întregii familiei, ce ar putea fi periclitată serios dacă vă lăsați duși de valul „dependenței de cumpărături”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te