Recunoașteți personajul? Fiică de mare critic literar. Soția autorului cărții „Toate pânzele sus!”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.07.2024 - 09:12
A fost una dintre marile doamne ale teatrului românesc - Foto: Arhiva
A fost una dintre marile doamne ale teatrului românesc - Foto: Arhiva

Personajul din imagine a fost fiica unui mare critic literar, dar și soția autorului cărții „Toate pânzele sus”, după care a fost făcut iubitul serial tv cu același nume. Considerată una dintre marile doamne ale teatrului românesc, a avut și câteva apariții în filme deja clasice.

SHARE

Personajul de astăzi a fost fiica unui mare critic literar., dar și soția autorului cărții „Toate pânzele sus!”, după care a fost realizat popularul serial tv cu același nume. A avut o carieră excepțională pe scena Teatrului Național din București, dar a apărut și în câteva filme ce rezistă și astăzi oricărui ochi critic.

Recunoașteți personajul? Fiică de mare critic literar. Soția autorului cărții „Toate pânzele sus!”

Maele public abia de o cunoaște, deși a fost una dintre marile doamne ale teatrului românesc, evoluând toată cariera - începută în 1953 - pe scena Teatrului Național din București. Este vorba de Ileana Iordache.

Dar cum filmul te face faimos, relația ei cu marele ecran a fost mult mai puțin intensă, de aceea, probabil, marea artistă nu a devenit la fel de cunoscută precum alți colegi de scenă.

Totuși, încă o puteți admira, la televiziune ori pe internet - în pelicule precum celebrul „Mofturi 1900”, regizat de Jean Georgescu, din 1964, „Pantoful Cenuşăresei” (1969), sub direcția aceluiași vestit regizor, dar și în „Tănase Scatiu” (1976), regie Dan Pița, unde Victor Rebengiuc face un rol magistral.

Destinul acestei uriașe actrițe a fost, inițial, unul privilegiat. A fost fiica marelui profesor și critic literar Vladimir Streinu, pseudonimul literar al lui Nicolae Iordache.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. A plecat din țară

Artista s-a născut la 1 iulie 1930, în Găești, acolo unde tatăl său era profesor. În 1953 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind angajată, din acel an și până la moartea sa, în 2021, la Teatrul Național I.L. Caragiale București, al cărei societar de onoare a fost din 2004).

Dar destinul familiei s-a schimbat brusc după instaurarea regimului comunist. Cunoscut pentru ideile sale anticomuniste, Vladimir Streinu a dispărut complet - pentru mulți ani - din viaţa publică şi literară a ţării.

Între 1953-1955, bolnav de plămâni și neavând nici un mijloc de existență, va presta munci necalificate umilitoare, precum paznic și ghid al muzeelor din parcul Herăstrău (pe atunci, I.V. Stalin), muncitor mozaicar.

Ileana Iordache (prima din stânga), pe scena Teatrului Național din București, alături de Silvia Popovici și Marin Moraru - Foto: tnb.ro

Probabil că sună cunoscut acest „scenariu”, asemănător celui al personajului Victor Petrini din pelicula „Cel mai iubit dintre pământeni”, ecranizare a romanului cu același nume scris de Marin Preda.

Din 1955, este angajat ca cercetător științific principal la Institutul de lingvistică al Academiei, dar în 1959, i s-a înscenat o serie de fapte imaginare, fiind arestat, alături de mari intelectuali,  în ceea ce s-a numit „lotul Noica”, deoarce Constantin Noica era „capul de afiș” al învinuiților.

Steinu a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru motive politice, fiind eliberat în 1962. Datorită ajutorului dat de George Călinescu - ce pactizase cu noua putere -  devine cercetător științific principal la Institutul de Istorie și Teorie Literară.

Citește și: Aimée Iacobescu, frumoasa actriță cu o singură iubire. De la ce a venit prenumele său?

Ulterior, din 1969, a fost numit director la Editura Univers și profesor onorific la Facultatea de Limbă și Literatură română a Universității din București. Moare, însă, din cauza unui infarct miocardic, la 26 noiembrie 1970. la 68 de ani.

Cele întâmplate cu tatăl ei i-au condus, de fapt, pașii Ilenei Iordache către teatru și actorie încă din primul an de facultate, din nevoia de a câștiga bani pentru ca familia să supraviețuiască în timp ce acesta era închis sau prin spitale.

Ileana Iordache și soțul ei, scriitorul Radu Tudoran - Foto: valeatelejeanului.ro

„Anii în care eu am început să ies din adolescenţă şi în care trebuia să mă pregătesc pentru viitor s-au suprapus cu anii aceia îngrozitori, când era bolnav, era în spital, iar apoi a fost închis.

În acei ani nu aveam din ce trăi, efectiv. Cum am spus, şi o repet, în acei ani am trăit din mila publică! De aceea, respect memoria unor oameni ca Zaharia Stancu, Sadoveanu, Călinescu ori Vianu, care au fost salvatorii noştri în acei ani foarte grei.

Eu nu aveam atunci decât o singură dorinţă, aceea să fac o facultate cât mai repede, să ajung pe picioarele mele, să câştig un ban.

Citește și: Recunoașteți personajul? A fost „soția” lui Amza Pellea în „Haiducii” și „Osânda”. Emigrează în 1980

Şi de aceea, eu, din primul an facultate, am început să fac figuraţie şi să joc la Teatrul Naţional roluri foarte mici, ca să am un câştig. Iar câştigul acela îl puneam într-o Biblie din bibliotecă. Ştiam că în acel loc mama va găsi nişte bani!

Tata era în spital, mama se ducea la el în vizită, avea grijă de el, şi lua bani de acolo. Era, efectiv, singurul venit. Până când mama a reuşit, cu greu, să intre într-o cooperativă în care înşira nişte mărgele minuscule.

Şi nu avea decât un singur ochi bun! A ajuns să picteze şi nişte hărţi, iar când nu aveau de lucru, cum li se spunea, le trimiteau să spele closetele de la Ecarisaj!”, mărturisea actrița într-un interviu pentru jurnaluldearges.ro.

Ileana Iordache s-a stins din viață la 91 de ani, în septembrie 2021 - Foto: tnb.ro

Pe scena Naționalului, Ileana Iordache a interpretat roluri de răsunet din dramaturgia universală și națională, lucrând cu regizori precum Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Horia Popescu, Ion Cojar, Andrei Șerban etc.

În plan personal, actrița a fost căsătorită cu scriitorul Radu Tudoran, autor - printre altele - al romanului „Toate pânzele sus!”, prima ediție apărând în 1954.

Ca și în cazul tatălui său, Radu Tudoran era doar un pseudonim literar, numele real al soțului ei fiind Nicolae Bogza, fratele scriitorului Geo Bogza. 

Citește și: Recunoașteți personajul? A fost „soția” lui Jean Constantin în seria „Haiducilor”. Dispare din filme

Cartea lui avea să devină sursa de inspirație a popularului serial de televiziune cu același nume care i-a încântat pe români începând cu anul 1977, când a fost difuzat primul dintre cele 12 episoade.

Actrița Ileana Iordache a încetat din viață la 13 septembrie 2021, în vârstă de 91 de ani, lăsând în urmă o moștenire generoasă în teatrul românesc și câteva roluri ca niște mici bijuterii în cinematografie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te