Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. A plecat din țară

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.04.2024 - 16:54
Actrița care a supraviețuit miraculos cutremurului din '77 - Foto: Facebook/Caleidoscop
carje

Recunoașteți personajul? Actrița care a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. Era una dintre marile vedete de film și de televiziune din România anilor '60 - '70. Și una dintre cele mai frumoase. Brusc, însă, din 1981, în plină glorie, despre ea nu s-a mai auzit nimic.

SHARE

Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77, dar experiența trăită a făcut-o să decidă să plece din țară fără să mai privească înapoi. Era în plină glorie, fiind una dintre cele mai populare artiste de film și, mai ales, de televiziune. Dar cu destinul i-a oferit un semn, a ales să și-l schimbe pe o altă albie.

Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. A plecat din țară

Melania Cârje - căci despre ea este vorba - a fost una dintre marile vedete ale filmului și, mai ales, televiziunii, în perioada anilor '60 - '70. 

Popularitatea și-a cîștigat-o mai ales prin aparițiile în numeroase emisiuni de varietăți, cum erau numite atunci - unde cânta, dansa ori intepreta scheciuri umoristice.

Cu silueta zveltă, cu ochi „de căprioară” și zâmbet cuceritor, era considerată, de asemenea, printre cele mai frumoase actrițe din țară.

Dar, brusc, de la începutul anilor '80 a dispărut de pe firmament, mulți români întrebându-se ce s-a întâmplat cu ea. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița pentru care Sergiu Nicolaescu a făcut o pasiune. Moare neîmpăcată

Melania Cârje s-a născut în 1943, la Iași, tatăl ei fiind general. Ulterior, familia s-a mutat în București unde Melania a absolvit Școala Medie nr. 36, astăzi Liceul „Ion Barbu”.

Înzestrată cu har actoriesc a debutat în cinematografie încă din primul an de facultate.

Ocazia s-a ivit odată cu filmul din 1962, „Vacanță la mare”, în care a apărut alături de nume precum Iurie Darie, Ana Szeles, Ileana Sandu și Alexandru Repan.

Era o comedie cu „trei fete, studente, care munceau pe litoral în timpul vacanței ca să construiască socialismul. Băieții se pregatiseră să meargă la munte, dar au ajuns la mare și de-aici începea acțiunea filmului, cu întâlniri, dragoste, încurcături și multă muzică.", declara Ana Szeles, conform cinemagia.ro.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică „Ion Luca Caragiale! din București, în anul 1965, la clasa profesorului Moni Ghelerter.

Melania Cârje a apărut în numeroase emisiuni de varietăți la televiziune - Foto: playtech.ro

Au urmat alte filme cu succes la public, dintre care amintim: „Doi băieţi ca pâinea caldă” (1962), „Un surâs în plină vară” (1963), „Les fêtes galantes”/ „Serbările galante” (1965), „Bună seara, Domnule Wilde” (1973), „Zile fierbinți” (1975) sau „Elixirul tinereții” (1975).

Dar, cum spuneam, adevărata faimă a dobândit-o mai ales prin desele apariții în emisiunile de divertisment din care era aproape nelipsită. Între timp, ea a devenit și actriță a Teatrului de Comedie din București 

Dar cutremurul din 4 martie 1977 avea să fie un moment de cotitură pentru destinul său.

A supraviețuit prăbușirii propriului bloc, dar a rămas marcată pentru totdeauna de acel eveniment incredibil.

Locuia într-un imobil de lângă Piața Romană, la parterul căruia se afla cunoscuta terasă „Grădinița, învecinat cu un alt bloc interbelic care s-a dărâmat atunci, Casata.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul retras la 35 ani. Căsătorit cu actrița din „Operațiunea Monstrul”

În plus, era și mama unui copil mic pe care l-a ținut în brațe, așteptându-și sfârșitul. Dar care, în mod miraculos, nu a venit.

„Stătea în pragul unei ușii de la etajul patru, cu copilul în brațe, colega mea de la Teatrul de Comedie, Melania Cârje. Ea s-a așezat în pragul acelei uși, pare-mi-se la baie, iar blocul s-a retezat până la ea și așa a scăpat”, a povestit marele actor Ion Lucian, potrivit sursei citate.

S-a vorbit mult în presa vremii despre supravieţuirea miraculoasă a actriţei. Melania s-a speriat atât de tare atunci, încât şi această experienţă a fost unul dintre motivele care au determinat-o să părăsească, definitiv, ţara.

Dar a mai fost, pare-se un motiv. Ultimul film românesc în care a jucat Melania Cârje a fost  „Am o idee”, regizat de Alecu Croitoru.

Era, practic, o continuare a comediei satirice ce cunoscuse un mare succes, „Totul despre fotbal”, regizată de Andrei Blaier în 1978.

Chiar și personajele, dar și mulți dintre actori, rămăseseră aceleași, în frunte cu „tovarășul Smeu”, intepretat de neuitatul Petrică Gheorghiu.

În 1981, după premiera fulminantă a pelicule de la cinematograful „Scala” din Capitală - cu o sală arhiplină - chiar de a doua zi de dimineață filmul a fost interzis. 

Aproape nimeni nu a înțeles motivul, dar zvonurile au fost că „tovarășul Smeu” s-ar fi referit, de fapt, chiar la Nicolae Ceaușescu, lucru ce ar fi provocat furia „caninetelor 1 și 2”.

În doar 3 trei, ceea ce fusese acceptat înainte, devenise, brusc, un atac la „conducător”. Melania Cârje, dezgustată de această decizie, dar și pe fondul temerilor pe care le trăia de la cutremur, a decis să plece definitiv în SUA și nu a mai privit înapoi.

A dispărut, practic, orice informație despre ea, timp de decenii, inclusiv după evenimentele din decembrie 1989.

Citește și: Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur. Actrița a ajuns în SUA cu 5 $

Într-un articol din 2019, reporterii Cancan au „depistat-o”, conform afirmațiilor lor, în Palm Beach Gardens, o localitate exclusivistă din Florida, unde numele ei apărea pe listele de votanți, fiind deja cetățean american.

Dacă este așa, înseamnă că Melania Cârje a supraviețuit cu bine și coșmarurilor provocate de groaza trăită la cutremur, dar și adaptării la Lumea Nouă. 

Iar dacă a trecut sănătoasă și prin pandemia de coronavirus, anul acesta, în iulie, își va sărbători cea de-a 81-a aniversare.

Însă, poate măcar uneori, gândurile îi mai alunecă spre o „Vacanță la mare”, în căutarea „Elixirului tinereții”, ca altădată, în țara natală.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te