Recunoașteți personajul? Era să fie dată afară de la Teatru, apoi a ajuns soția unui actor celebru

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.01.2024 - 20:23
Era considerată una dintre cele mai frumoae actrițe, în anii 70 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
ion besoiu

Actrița din imagine era să fie dată afară de la Teatru, apoi a ajuns soția unui actor celebru. A fost considerată una dintre marile frumuseți ale anilor 70 și artista preferată a unui cunoscut regizor.

SHARE

Personalitatea feminină de astăzi era să fie dată afară de la Teatru, apoi a ajuns soția unui actor celebru. Era considerată una dintre cele mai frumoase actrițe din România anilor 70. Nu și-a dorit această meserie, dar a ajuns s-o iubească mai ales datorită anilor de facultate superbi și a prieteniilor legate atunci.

Recunoașteți personajul? Era să fie dată afară de la Teatru, apoi a ajuns soția unui actor celebru

Personajul feminin de astăzi era considerată una dintre actrițele superbe ale României anilor 70, după cum se poate vedea și din imaginea de mai sus, unde apare într-o scenă din filmul „Porțile albastre ale orașului” (1974), pe când avea doar 26 de ani.

Emilia Dobrin s-a născut la 1 august 1948, în Vălenii de Munte, părinții săi fiind chiar prieteni cu marele istoric și cărturar, Nicolae Iorga, care avea o casă în localitate.

A ajuns actriță din întâmplare, gândul său inițial îndreptându-se către Drept sau Filosofie, chiar dacă marea sa pasiune a fost dansul.

Citește și: Se împlinește un an fără „Cocoșilă” din „Moromeții”. Care a fost marele regret al genialului actor?

„Când am terminat liceul, plă­nuiam să dau la Drept sau la Filosofie. Dar tata și mama m-au rugat să încerc la Teatru. Un coleg de liceu, mai mare decât mine, venise la noi acasă și zisese: "Tu ar trebui să dai la Tea­tru, că ai așa, o con­cen­trare anume." Și ai mei au prins din zbor ideea.

 Admiterea de la Teatru era înaintea celei de la restul fa­cultăților, deci aș fi avut cum să mă repliez. N-am făcut nicio pregătire cu vreun actor sau profesor.

După proba eliminatorie, ajutată de acel coleg, am început repede să învăț niște poe­zii, apoi, într-o noapte, mi-am scris un monolog, pe care l-am învățat într-o zi și jumătate”, declara actrița, în 2016, într-un interviu pentru Formula AS.

A fost la un pas să fie dată afară din facultate și doar intervenția unor profesori care-o apreciau a făcut să nu se aleagă decât cu repetarea anului II.

Motivul acestei pedepse: la urechea profesoarei Nuța Negreanu ajunsese zvonul că Emilia o imita, ceea ce i-a rănit acesteia orgoliul.

„Ini­țial, am intrat la clasa Radu Beligan - Nuța Ne­grea­nu, dar Beligan s-a retras cu­rând și a rămas Nuța Ne­greanu, care nu m-a mai pri­mit în anul II la exa­mene, pentru că una dintre co­legele mele i-a povestit că o imitam. Iar asta probabil că i-a rănit orgoliul. Am depășit, totuși, situația (...).

Am repetat anul II.  Datorită unor pro­fesori care țineau la mine, nu am fost dată afară din școală, dar m-am trezit că trebuie să repet anul. Îmi pare rău că nu m-au pus să repet mai mulți ani. Fiindcă am avut o facultate superbă”, a mai spus actrița, în interviul citat.

Ion Besoiu - Foto: Facebook/Colecția „Mari Actori Romani”

A absolvit IATC=ul în 1971, apoi, vreme de 6 ani, a fost actriță la Teatrul Municipal din Ploiești, iar din 1978 a fost angajată la Teatrul Nottara din Capitală, în ultimii ani activând în cadrul Teatrului ACT.

Citește și: Recunoașteți personajul? Era să-l regizeze pe Kirk Douglas și a murit convins că are un fiu

Miki, așa cum îi spun prietenii și colegii - s-a căsătorit cu Ion Besoiu, care era cu 17 ani mai în vârstă. Din acea căsnicie a apărut și singurul copil al celor doi, Ioana.

A fost actrița preferată a regizorului Alexandru Tatos, care a distribuit-o în majoritatea filmelor sale.

Emilia Dobrin a putut fi admirată, printre altele, în pelicule precum : „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Porţile albastre ale oraşului” (1973), „Figuranţii” (1987), „Secretul armei secrete” (1988) sau „Un bulgăre de humă” (1989).

A divorțat de Ion Besoiu și s-a recăsătorit cu cunoscutul regizor de teatru Alexandru Dabija, cu 7 ani mai tânăr decât ea, de astă dată.

Despre iubirea între colegi de scenă, de meserie, Emilia Dobrin a spus că nu a amestecat niciodată cele două planuri: problemele profesionale cu cele personale.

„Eu niciodată nu mi-am adus proble­mele din meserie acasă. Iar faptul că aveam alături tot un spirit artistic a însemnat, pen­tru mine, un sa­crificiu. În sensul că a trebuit să renunț la intensitatea muncii mele pro­fesionale pen­tru a nu genera asocieri sau a nu intra în con­curență cu partenerul meu de viață.

Am dorit să evit astfel de situații și am ales să mă plasez într-un plan se­cund. A nu se înțelege că-mi pare rău că am procedat așa. Nu-mi pare rău absolut deloc! Mă bucur fiindcă știu că pen­tru „beneficiari” a însemnat mult faptul că eu m-am așezat așa, la ajutor, și nu la câștig”, a mai spus actrița.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film

Ajunsă la 75 de ani, Emilia Dobrin se bucură acum de familie, de nepoți, de taclalele cu prietenii, dar și de liniștea nopții. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te