Personajul de astăzi era să-l regizeze pe Kirk Douglas și a murit convins că are un fiu. De la dispariția cunoscutului regizor și actor se împlinesc 10 ani, miercuri, 3 ianuarie. A lăsat în urmă o moștenire artistică destul de controversată - privită prin prisma adevărului istoric din multe producții - dar, cu siguranță, a făcut cele mai populare pelicule autohtone în rândul românilor, dar și pe plan internațional.
Recunoașteți personajul? Era să-l regizeze pe Kirk Douglas și a murit convins că are un fiu
Pe 3 ianuarie se vor împlini 10 ani de la moartea regizorului și actorului Sergiu Nicolaecu. Personaj controversat, Nicolaescu a oferit, totuși, cele mai de succes pelicule românești, de la „Nea Mărin miliardar”, la „Mihai Viteazul”, dar și multe alte producții ce vor rămâne în istoria cinematografiei noatre, chiar dacă acuratețea prezentării adevărului istoric este pusă la îndoială de multă vreme.
Oricum, după numărul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai prolific din cinematografia românescă.
Citește și: 10 ani fără Sergiu Nicolaescu. A vrut să se sinucidă. Ultima soție avea 18 ani când a întâlnit-o
Născut la Târgu Jiu, Nicolaescu a luat Bucureștiul „pe sus”, cu ambiția și tupeul tânărului care este conștient de valoarea sa.
Așa a ajuns ca în 1966 să lucreze la primul său lungmetraj, filmul „Dacii”, o coproducție româno-franceză.
Era perioada de deschidere, de relaxare a comunismului românesc, iar întreținerea unor legături bune cu organizații și vedete din Occident părea o soluție bună pentru popularizarea țării.
În acest context a ajuns și marele star de la Hollywood, Kirk Douglas, tatăl lui Michael Douglas, să viziteze platourile de la Buftea, în timpul filmărilor pentru „Dacii”, în 1966.
Despre acest lucru, actrița Oana Pellea, fiica lui Amza Pellea - care l-a întruchipat pe regele Decebal în film - avea să-și amintească, mai târziu.
„„Dacii” reprezintă pentru tata un început de drum. Este primul rol principal într-un film istoric. Ştiu despre filmări că au fost grele şi obositoare, dar că el era foarte entuziasmat şi bucuros că a fost distribuit”, a spus actrița.
„Dacii” a atras şi atenţia actorilor de la Hollywood. Kirk Douglas a fost interesat să joace în filmul românesc, aşa că a venit în România la Platourile Buftea”, a mai adăugat Oana Pellea.
Sergiu Nicolaescu în „hainele” comisarului Moldovan din seria cu popularul polițist - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Sergiu Nicolaescu, în calitate de regizor, l-a însoțit pe Douglas pretutindeni, explicându-i detaliile filmului. Dar colaborarea nu avea să vină niciodată.
Citește și: Sergiu Nicolaescu a avut un miliard de spectatori. A divorțat după 3 luni, recăsătorit la 75 de ani
Kirk Douglas era una dintre cele mai mari vedete masculine ale acelui timp, după rolurile făcute în „Van Gogh” și, mai ales, în „Spartacus”. De aceea, programul încărcat nu i-a permis să participe la acel proiect.
Oricum, vizita sa la Buftea a făcut parte, în primul rând, din planul autorităților române de popularizare a studiourilor cinematografice autohtone - inaugurate în 1957 - pe plan internațional.
De altfel, în perioada respectivă au mai fost invitate la București și alte nume importante de la Hollywood, precum Shirley Temple, Jack Lemmon şi Orson Welles. Ultimul - genialul realizator al filmului considerat de mulți drept cel mai bun din istorie, „Cetățeanul Kane” - a fost și singurul care s-a întors ulterior în România pentru a juca într-un proiect cinematografic, „Bătălia pentru Roma“, în regia lui Robert Siodmak.
Sergiu Nicolaescu a fost mult mai aproape de o colaborare cu mari vedete internaționale, în 1970, ca regizor al filmului „Mihai Viteazul”. La acea vreme, erau „în cărți” pentru rolurile principale nume ca Richard Burton, Elizabeth Taylor și Charlton Heston. Dar totul a căzut atunci când Nicolae Ceaușescu a ordonat ca filmul să fie realizat doar cu actori români.
„Aveam buget de 4 milioane de dolari în 1970, aş fi „ras” tot la nivel de încasări în acea perioadă, poate pelicula lua un Oscar", a comentat Nicolaescu, mai târziu.
Sergiu Nicolaescu s-a căsătorit a treia oară, la 75 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Dincolo de platourile de filmare, viața lui Nicolaescu a fost la fel de tumultoasă. A fost căsătorit cu acte de trei ori.
De prima soţie, Mariana, s-a despărţit la numai trei luni după nuntă, după care a urmat căsătoria cu Gabriela, o cunoscută şi apreciată costumieră, cu care a lucrat la unele dintre filmele sale şi de care avea să se despartă câţiva ani mai târziu.
Citește și: O româncă și-a șocat iubitul francez când a făcut un ritual cunoscut în țară. A crezut că delirează
În 2005 s-a căsătorit cu Dana, pe care o întâlnise pentru prima dată în 1996, atunci când ea abia împlinise 18 ani. Ea avea să fie cea care-i va fi alături până la moartea regizorului, pe 3 ianuarie 2013 și a decis ca trupul acestuia să fie incinerat.
Fără copii cunoscuți, Sergiu Nicolaescu era, totuși, convins că avea un fiu, rod al unei relații scurte din anii 50.
„Era prin 1956, cred. A fost o femeie care m-a ales, să spun așa. M-a ales să fiu tatăl copilului ei. Stătea pe aici, prin apropiere, într-o vilă mare, frumoasă. Era măritată. Roxana. Roxana Ghiață. Culmea, pe soț îl chema tot Nicolaescu. Era inginer. Ea a născut un copil, un băiat. Sunt convins că era al meu. Dar a plecat din țară, la scurt timp”, mărturisea Nicolaescu, pentru Libertatea, în anul 2010.