Recunoașteți personajul? Actrița care a moștenit un milionar. Care a fost marea sa iubire?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.03.2024 - 16:48
Actrița care a moștenit un milionar - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
in tanase scatiu
galin

Personajul din imagine este o cunoscută actriță care a moștenit un milionar, dar marea sa iubire a fost un mare regizor cu care a fost căsătorită timp de 20 de ani. A murit pe 13 martie 2020, cu doar o zi înainte de a împlini vârsta de 74 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este actrița care a moștenit un milionar, dar marea sa iubire a fost un mare regizor cu care a fost căsătorită vreme de 20 de ani. S-a stins din viață pe 13 martie 2020, cu doar o zi înainte de a împlini 74 de ani.

Recunoașteți personajul? Actrița care a moștenit un milionar. Care a fost marea sa iubire?

Deși a fost „abonată” mai mult la roluri secundare în filmele în care a apărut, Carmen Galin a făcut din fiecare un moment memorabil. 

Este și cazul peliculei „“Saltimbancii” unde a jucat personajul unei acrobate la trapez, Fanny Marcelloni.

Poate să pară greu de crezut dar triplul salt mortal executat la mare înălțime în peliculă l-a făcut chiar actrița, deși nimeni nu-i ceruse să facă acel lucru.

Carmen Galin s-a născut la 14 martie 1946, la Iaşi, într-o familie cu un lung istoric de artiști.

Bunicul, Victor Galin, fusese profesor la Belle Arte. Unchii ei, Baltazar şi Panait, au fost sculptori, iar statuile lor pot fi văzute şi acum în Parcul Copou.

Citește și: Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

Tatăl, absolvent al Academiei Mihăilene şi elev al lui Octav Băncilă, a fost pictor, apoi scenograf. mătuşa, Elena Galin, era cântăreaţă la Opera Română, iar mama actriţei era şi ea pasionată de muzică şi de artă, conform life.ro.

Cum timpurile erau în mare schimbare, odată cu preluarea puterii de către comuniști, familia a plecat la Bistrița,iar pe când Carmen Galin avea 2 ani, în Cluj Napoca.

S-au întors în Iași câșiva ani mai târziu, unde Carmen a început să ia lecții de balet, trecând apoi la gimnastică.

Carmen Galin în rolul surdomutei din „Tănase Scatiu” din 1976 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Trei ani de zile s-a antrenat în fiecare zi, după cursuri, la şcoala de gimnastică. În paralel, părinţii ştiau că se pregăteşte pentru admiterea la arhitectură. Ei îşi doreau asta pentru ea, ea cocheta cu ideea.

Dar pasiunea ce crescuse în ea, cultivată tot de părinți, era pentru teatru, mai ales pentru regie. 

A aflat că la IATC se înfiinţa secţia de regie, dar înaintea examenului erau 2 săptămâni de pregătire, dedicate tuturor celor candidaţilor.

Carmen Galin a nimerit în clasa profesorului Ion Şahighian. După ce a recitat poezia lui Coşbuc, „La pârâu”, acesta i-a spus să facă bine să dea examen la actorie, că acolo e locul ei.

Erau 600 de candidaţi pe loc în acel an, dar tânăra de 17 ani a luat examenul fără emoţii. A absolvit 4 ani mai târziu, în 1967, ca şefă de promoţie, fiind studenta profesorilor Sanda Manu, Ion Cojar, Dinu Negreanu şi Mihai Mereuţă, potrivit Agerpres.

A fost colegă de promoţie cu Adela Mărculescu, Ioana Bulcă, Irina Mazanitis, Ilie Gheorghe, Sybilla Oarcea, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu şi Cristina Stamate.

Citește și: Drama actriței Margareta Pogonat. Ce s-a întâmplat cu marea sa iubire, un actor celebru?

A debutat pe scena Teatrului Mic din Bucureşti, încă din anul doi de facultate. Pentru că a fost şefă de promoţie, i-a fost propus postul de crainic la televiziunea publică, însă l-a refuzat.

„Voiam să fac teatru. Aşa că am plecat la Piatra Neamţ”, spunea ea, într-un interviu dat pentru fanatik.ro, cu puțin timp înainte de a muri..

Ulterior, a fost actriţă a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, apoi a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Debutul în cinematografie l-a avut în 1966, în filmul „Duminică la ora 6” regizat de Lucian Pintilie.

Au urmat altele, cu prestații remarcabile, rolul în care s-a remarcat orima oară fiind „Ilustrate cu flori de câmp (1975), regizat de Andrei Blaier, urmat de cel al surdomutei din „Tănase Scatiu”, în regia lui Dan Pița.

Între regizor și actrița se născuse deja o intensă poveste de dragoste, cei doi fiind căsătoriți timp de 20 de ani. A fost marea iubire a actriței, chiar dacă au divorțat după două decenii.

„Eram foarte cunoscută când l-am cunoscut pe Dan Piţa. Am făcut o călătorie împreună şi pe urmă nu ne-am mai despărţit niciodată 20 de ani”, povestea Galin în interviul menționat.

Cu toate acestea, nu au reușit să fie împreună pentru tot restul vieții, actrița precizând că regimul comunist a fost cel care a pus capăt poveștii lor de iubire.

Carmen Galin în „Pruncul, petrolul și ardelenii” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Regizorii nu aveau voie să-şi promoveze soţiile. Noi, neavând copii, nu puteam pleca împreună în străinătate, pentru că n-aveam ce să lăsăm aici”, a mai spus Carmen Galin. Iar, întodeauna, alesul pentru deplăsările în afara granițelor era Dan Pița.

În 1995, deși avea doar 49 de ani, în urma unui conflict cu scriitorul Fănuș Neagu, directorul de atunci al Teatrului Național București, decide, brusc, să pună capăt carierei artistice.

Carmen Galin, s-a recăsătorit, tot în acea perioadă, cu Dan Schneider,, considerat primul milionar român de după căderea regimului comunist.

A urmat o căsnicie de 18 ani, până la moartea lui Schneider, în 2013, timp în care Carmen Galin a trăit retrasă din viaţa publică şi refuzând să îşi expună relaţia.

Acesta i-a lăsat prin testament întreaga avere, ceea ce a declanșat un întreg scandal mediatic între fiul lui Schneider din căsătoria anterioară și Carmen Galin.

Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

Deşi testamentul lui Schneider era clar – întreaga avere îi revenea femeii cu care şi-a petrecut ultimii 18 ani din viaţă, fiul acestuia l-a contestat în repetate rânduri şi a acuzat-o pe actriţă că a încercat să îi fure ceea ce îi revenea de drept.

Carmen Galin și-a dedicat restul vieţii cauzelor umanitare şi îngrijirii animalelor abandonate. A rămas mereu la curent cu ce se întâmpla în lumea teatrului şi cinematografiei, dar a refuzat fiecare ofertă primită.

„Experienţa ţi-o câştigi singur, prin toată viaţa ta care trebuie să fie cât mai adevărată. Trebuie să trăieşti numai şi numai în adevăr. Astfel devii tu însuţi, personal, puternic şi, totodată, vulnerabil. Să nu ne ferim să fim şi vulnerabili…”, spunea Carmen Galin în 1984, într-un interviu pentru revista Flacăra. 

Exact așa, adevărată, puternică, dar și vulnerabilă și-a trăit toată viața. Actrița a murit la 13 martie 2020, cu doar o zi înainte de a împlini 74 de ani.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te