Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.12.2023 - 11:04
Cei doi actori au format un cuplu doar pe marile ecrane - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
jean constantin

Personajele de astăzi au fost „soț și soție” în film, dar, în viața reală, drumurile lor s-ar separat. Atât de mult, încât dacă el a ajuns unul dintre cei mai iubiți actori români, despre ea nu s-a mai știut absolut nimic, de parcă ar fi dispărut în neant.

SHARE

Personajele din imaginea de sus au format un cuplu doar pe ecran. Dincolo de el, dacă viața lui a fost aproape ca o carte deschisă pentru marele public, a ei a fost ca una ferecată cu sute de lanțuri și încuietori. 

Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film

Personajul masculin din fotografie poate fi recunoscut, probabil, de orice român. A fost un actor unic, care ne-a încântat în numeroase pelicule, de la „Haiducii”, seria „Brigada Diverse”, „Un comisar acuză” și „Revanșa”, până la rolurile din „Toate pânzele sus”, „Nemuritorii” sau „Nea Mărin miliardar”.

Dar din fiecare personaj izvora șarmul aparte al fostului lucrător în port cu sânge grecesc în vene.

Jean Constantin  - de fapt, Constantin Jean, Jean fiind numele de familie - s-a născut într-o localitate cu rezonanță balneo-turistică, Techirghiol, la 21 august 1927, într-o familie numeroasă, cu 5 fete și 4 băieți. 

Mama era grecoaică, iar tatăl român, după cum avea să mărturisească actorul în emisiunea „Profesioniștii” de la TVR.

„Mama mea, grecoaică, venită cu părinții de la Salonic prin 1880 și ceva și se numea Caliopi Stavreg Zaharia. (...) Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect”, spunea Jean Constantin.

Citește și: 13 ani fără Jean Constantin. Hamal în port, fără studii de actorie, își găsește dragostea la 50 ani

La 17 ani se angajează în portul Constanța, unde căra saci, alături de un alt viitor mare actor, Ilarion Ciobanu. 

Dată fiind profesia tatălui, a urmat Şcoala de arte şi meserii din Bucureşti, unde a mers pe specializarea „desen tehnic“.

Tot acesta l-a luat apoi să lucreze cu el şi i-a găsit tot felul de slujbe: cofetar, ajutor de zidar sau creator de modele de pantofi din pânză.

Dar chemarea artistică a fost mai puternică, primii pași făcându-i în 1954.

„Cred că natura m-a înzestrat pentru a face omul să râdă. Louis de Funes îmi place la nebunie. Şi Gassman. Mi-am început activitatea artistică la Canalul Dunăre-Marea Neagră, în 1952. Eram angajat al Consiliului sindical al şantierului.

Controlam brigăzile artistice. Pe urmă m-am transferat la I.M.U Medgidia. Aici am luat cîteva premii, cu brigada; în 1954 am fost laureat pe ţară pentru marinarul din opereta „Vânt de libertate””, spunea într-un interviu. 

Citește și: Care este originea sarmalelor ? Cât sunt de românești? Ce țări își asumă inventarea lor?

Jean nu va avea studii de teatru deși va juca pe scena Teatrului Fantasio din Constanța timp de aproape 30 de ani între 1957 și 1985, bifând 39 de premiere. 

Jean Constantin a fost însurat de trei ori și a murit la 82 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Despre Crăița Enulescu nu se mai știe nimic

A jucat în peste 70 de filme făcând naveta București - Constanța. Faima uriașă a cunoscut-o când a jucat în cele trei serii din filmul „Brigada Diverse” .

„Mi-am câştigat popularitatea datorită filmelor. În filme nu m-a dublat nimeni niciodată. Am sărit de pe cal, de pe vapor…. Pe mine nu m-a lansat televiziunea, ca pe alţi colegi. Am apărut la televizor de câteva ori… „Procesul alb”, „Haiducii”, „B.D.-urile” (Brigada Diverse), „Explozia”, «Gloria nu cântă», „Revanşa…”, filmele lui Sergiu Nicolaescu…. în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani și Dem Rădulescu”, spunea actorul.

Jean Constantin a fost căsătorit de trei ori. Prima oară cu Mioara Mocanu, artistă la Teatrul de păpuşi din Galaţi, lângă care a stat aproximativ 17 ani, urmându-i Nina Cocea, balerină la „Fantasio“.

În 1980, Jean s-a căsătorit cu Elena Nina Petcu, sufleur la Teatrul Naţional Bucureşti.

Pe Nina, așa cum o alinta actorul, Jean Constantin a întâlnit-o la 53 de ani. Nina a iubit un alt actor înainte să fie cucerită de Jean. Elena fusese soţia marelui actor Gheorghe Cozorici.

Va rămâne 30 de ani alături de Jean Constantin, până la moartea acestuia, în 2010. La un moment dat, actorul a povestit cum i-a „suflat-o” lui Cozorici.

„Am jucat la Teatrul Naţional «O scrisoare pierdută » şi Nina mi-a suflat mie în piesă. La sfârşit, am suflat-o eu de tot”, povestea Jean Constantin.

„Ultima mea soţie – că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare – e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani. Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă!”, mai povestea el pentru Focus TV din Buzău.

Actorul nu a avut copii, dar „i-a iubit foarte mult; i-a plăcut să-i facă să râdă, să-i vadă cum se joacă; pentru ei a înfiinţat un teatru de păpuşi în Constanţa. Avea dexteritatea necesară unui actor-păpuşar.

Citește și: Lui Gheorghe Cozorici, „Ștefan cel Mare” al filmului românesc, un coleg i-a suflat soția. Cine era?

„Mânuiesc păpuşile nemaipomenit. Nu se poate mai mare bucurie decât să auzi o sală întreagă de copii râzând. M-am străduit să distrez lumea. Mă simt bine când râde toată sala. Publicul care reacţionează la replică, în sală, acela e publicul în care cred”, mărturisea actorul pentru Ziarul Metropolis.

Îndrăgitul actor a murit pe 26 mai 2010, la 82 de ani, în apartamentul său din Constanța, din cauza unor afecțiuni cardiace mai vechi, și a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța.

Pe de altă parte, destinul personajului feminin din fotografie rămâne un mister. Este vorba de Crăița Enulescu, una dintre cele mai „fierbinți” actrițe ale acelor vremuri. 

Imaginea suprinde o scenă din seria de filme „Brigada Diverse”, unde Enulescu a intepretat rolul  Luminița Mardare, logodnica - în „Brigada Diverse intră în acțiune” (1970)  - apoi soția lui Patraulea, personajul jucat de Jean Constantin, în „B.D. la munte și la mare” (1971).

Despre ea nu se mai știe aproape nimic. În prezentarea de pe IMBD, site-ul specializat de cinematografie, se scrie doar că este o actriță de film și teatru, care s-a născut la 5 august 1948, în București. De asemenea, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie (IATC), în 1970.

Prin urmare, în momentul apariției în filmele din seria „BD”, ea avea 22-23 de ani.

Citește și: Ioan Luchian Mihalea, urmărit de un blestem? A murit la fel de brutal ca mama sa

Anterior, ea mai apăruse înr-un mic rol și în pelicula „Pantoful Cenușăresei” (1969), unde i-a avut alături, printre alții, pe Ioana Pavelescu, Stela Popescu, Geo Barton și Petre Ștefănescu Goangă.

Dar, după al doilea film din seria Brigada Diverse în care a apărut, Crăița Enulescu parcă s-a evaporat în atmosferă.

Internetul nu conține nicio altă informație despre viața sa ulterioară sau despre ce s-a întâmplat cu frumoasa „soție” din film a lui Jean Constantin.

Prin urmare, nu se știe ce destin profesional și personal a avut actrița care ar avea vârsta de 75 de ani. Asta, în cazul în care încă ar mai trăi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te