Drama actriței Margareta Pogonat. Ce s-a întâmplat cu marea sa iubire, un actor celebru?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.03.2024 - 13:29
Drama actriței Margareta Pogonat, în relația cu marea sa iubire, un actor celebru - Foto: colaj Newsweek/Facebook/Studiourile Buftea
pistruiatul
cu cornel coman
cu toma caragiu

Drama actriței Margareta Pogonat. Mai persistă în memoria publicului mai degrabă ca „mama Pistruiatului”, deși merită mult mai mult. A rămas orfană de tată la doar 8 ani, apoi și-a pierdut fulgerător marea iubire, un actor celebru.

SHARE

Drama actriței Margareta Pogonat. A rămas  cunoscută, aproape nedrept, doar ca „mama Pistruiatului” din serialul de televiciune cu același nume. Dar artista a reprezentat mult mai mult pentru teatrul și cinematografia noastră. Viața i-a fost marcaă de mai mult drame, cea mai dureroasă fiind pierderea fulgerătoare a actorului care a fost marea sa iubire, Cornel Coman.

Drama actriței Margareta Pogonat. Ce s-a întâmplat cu marea sa iubire, un actor celebru?

De o frumusețe clasică, elegantă, Margareta Caliopi-Pogonat a rămas în memoria cinefililor mai ales ca „mama Pistuiatului”, din îndrăgitul serial tv de 10 episoade, din 1973.

În peliculă, Costel Băloiu l-a interpretat pe băiatul curajos și neastâmpărat, care-l ajuta pe ilegalistul Andrei Bogdan întruchipat de Sergiu Nicolaescu.

Dar mulți și-o aduc aminte și din capodopera „Actorul și sălbaticii” (1975), în care a fost Elvira, soția lui Costică Caratase, jucat excepțional de marele Toma Caragiu.

Actrița a venit pe lume la 6 martie 1933, în Iaşi, părinţii săi fiind Alexandru Pogonat, jurist și ofițer, mort în război în prima linie atunci când armata română a trecut Prutul.

Mama sa, Anastasia Ferichidis, a fost actriță, cu nume de scenă Sia Ferichide-Bote.

Citește și: Cornel Coman se prăbușește fulgerător pe scenă și moare. Avea doar 44 de ani. Jucase în 40 de filme

Cei doi nu au fost căsătoriți cu acte, dar Alexandru Pogonat și-a recunoscut fiica. Dar a părăsit-o pe vecie, la moartea lui, viitoarea artistă având doar 8 ani.

În copilărie visa să devină medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.

În rolul mamei Pistruiatului, personaj interpretat de Costel Băloiu - Foto. Facebook/Cineclic

Între 16 şi 22 de ani, îşi câştigă existenţa singură, trecând prin tot felul de meserii: secretară de liceu, mânuitoare de păpuşi, contabilă, casieră, desenator tehnică.

În anul 1959, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa maestrului Al. Finţi.

În cinematografie a debutat încă din studenție, în 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii”, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle.

Citește și: Actrița care te hipnotiza cu privirea, îndrăgostită de partenerul din film. Rămâne singură la 48 ani

În teatru, între 1960-1963 joacă pe scena Teatrului din Iaşi, iar din 1963 se mută la Teatrul din Ploieşti, unde făcea naveta deoarece locuia în Bucureşti, Mai bine de un deceniu s-a chinuit cu acest program, îngheţând prin gări, noaptea. 

Apoi, din 1974 până în 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului “I.C. Nottara” din Bucureşti, scrie Ziarul Metropolis.

Un lucru mai puțin știut este că, în anul 1972, a jucat în producția englezească „Papesa Ioana”, unde a fost colegă de platou cu Liv Ullmann, Olivia de Havilland şi Maximilian Schell.

În viața personală s-a căsătorit de tânără și a divorțat la scurt timp. Din prima sa căsătorie a rezultat Maria-Anca Rusescu, singurul copil al artistei.

Margareta Pogonat și marea sa iubire, Cornel Coman, în filmul „Drum în penumbră” - Foto: Facebook/Cineclic

Dar frumusețea sa discretă, cu aer nobil atrăgea hipnotic bărbații.

„Desigur, am o frumuseţe plăcută, simplă (de trăsături, de expresie), penetrantă la spectator, dacă e bine folosită. Dar niciodată n-am mizat pe aceste date, şi, mai ales, n-am încercat să le subliniez. Ocolesc artificialul de costum, de coafură, de machiaj, pentru că am credinţa că ele distrag atenţia spectatorului de la ceea ce am eu de comunicat şi vine deci dinlăuntrul şi nu din afara mea.

Asta poate pentru că ceea ce am pe dinăuntru este mai valoros decât datele exterioare, oricât de bine şi frumos ar fi ele puse în evidenţă. Acelea sunt decorul. Ambalajul. Coaja. Dar cea mai frumoasă coajă nu poate altceva decât ceea ce spune acest cuvânt: un înveliş”, spunea actrița.

Timp de câțiva ani a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu actorul Cornel Coman, marea sa iubire, cu care s-a întâlnit pe platoul de filmare al peliculei „Drum în penumbră” (1972)

Destinul i-a despărțit brutal, însă. Lui Cornel Coman, „devorat” de o boală necruțătoare, galopantă, i s-a făcut fulgerător rău, pe scenă, într-o după-amiază nefastă de spectacol, în 16 ianuarie 1981. Avea doar 44 de ani.

Citește și: Suferința sfâșietoare a marii actrițe Irina Petrescu. Pentru ce mare actor a renunțat la Hollywood?

Ceva mai târziu, Margareta Pogonat a încercat să-și găsească consolarea într-o relație neobișnuită pentru stilul său, cu un june-prim al ecranului, cu 17 ani mai tânăr, Geo Costiniu. 

În rolul „soției” personajului jucat de Toma Caragiu, în neuitata peliculă „Actorul și sălbaticii” - Foto: Facebook/Cineclic

„Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut...”,a povestit actorul la un moment dat. cnform adevarul.ro.

Chiar și el s-a stins din viață înaintea actriței, Costiniu murind la 22 noiembrie 2013, la 63 de ani. Câteva luni mai târziu, pe 11 mai 2014, a trecut la cele veșnice și Margareta Pogonat, la vîrsta de 81 de ani.

Despre actriţa Margareta Pogonat, regretatul Mitică Popescu spunea că a fost un „om chinuit“, dar şi o actriţă „minunată“ şi „foarte talentată“.

„Săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti. A fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat“, spunea marele actor. 

Dar, pentru publicul larg, acrița va rămâne mereu „mama Pistruiatului” și „soția” lui Toma Caragiu în „Actorul și sălbaticii”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te