Profesoara lui „Pistruiatul” pleacă din țară după premieră. Renunță la actorie și nu revede filmul

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.12.2022 - 18:15

Reka Nagy este cunoscută pentru aparițiile sale din filmul „Pistruiatul”, dar și pentru cele din seria „B.D.” A plecat, în anii 70 și în plină glorie în Ungaria, unde a jucat extrem de puțin.

SHARE

Pistruiatul a avut 10 episoade și a apărut în anul 1973. Filmul s-a bucurat de prezența actriței Reka Nagy care a jucat rolul profesoarei lui Pistruiatul.

Actrița avea un aer de mister feminin, un model de demnitate. Aveam să ne obişnuim cu trecerile pline de farmec prin cadrele filmului „Pistruiatul” ale frumoasei actriţe Reka Nagy. 

A devenit extrem de cunoscută în rolul profesoarei din „Pistruiatul”, iar frumuseţea sa era dublată de calităţile actriţei, care au slujit întotdeauna rolul, valorificînd partitura încredinţată de regizor.

Succesul a luat-o prin surprindere pe Reka Nagy, care imediat după premiera serialului Pistruiatul a plecat din țară și s-a stabilit la Budapesta. 

„Serialul a atins cote record de public, aşa că multe generaţii şi-o amintesc pe profesoara Pistruiatului. S-a apropiat cu înţelegere de toate rolurile ce i-au fost încredinţate, închipuindu-se în ele în acord cu felul său de a fi, “Cîntecele mării”, “Lupeni 20”, “Golgota”, “Sfînta Tereza şi diavolii”. 

Nu am văzut filmul de atunci

În anul 2008, Jurnalul o căuta la Budapesta pe actrița din Pistruiatul. Avea, atunci, vârsta de 67de ani. Ce a însemnat “Pistruiatul” pentru Reka Nagy?, a fost una din întrebări.

„A fost un mare succes pentru mine acest film. De treizeci şi ceva de ani trăiesc aici, la Budapesta (între timp s-au făcut aproape 50 n.red.), dar de cîte ori am venit acasă am auzit că se difuzează... 

Am terminat Institutul la Tîrgu-Mureş în 1962. Am avut cîteva roluri mici şi aş vrea să ştiţi că actorii unguri au fost foarte iubiţi. În «Pistruiatul» am jucat cu actori renumiţi, precum Sergiu Nicolaescu, Ion Dichiseanu, ceea ce pentru mine era un lucru extraordinar. În 1975 am plecat. Nu am văzut filmul de atunci. Ţin minte că prin 1972-1973, cînd am filmat la el, copiii stăteau pe maşini şi fluierau coloana sonoră din film.

A fost iubit de lume, muzica a fost foarte bună. A fost frumos. Costel Băloiu era foarte deştept, făcea tot ceea ce cerea regizorul. Era spontan, îmi amintesc că nu au fost probleme. Da, am intrat uşor în rol, atunci îmi era mai aproape de liceu, deci nu fost prea greu. Acum sînt destul de în vîrstă. .. Mă uit cum a trecut vremea şi mi se pare îngrozitor de repede. În Oradea am filmat, oamenii de acolo au iubit filmările, totul a fost perfect. Din păcate, Francisc Munteanu a murit şi cred că este o mare pierdere. Aş vrea să le mulţumesc celor care nu m-au uitat şi să îi salut pe toţi cu drag”, a încheiat Reka Nagy. 

O carieră încheiată devreme


Potrivit filmografiei, după anul 1975 când a plecat din România, Réka Nagy a jucat extrem de puțin. În România și în Ungaria a jucat în:
* La vîrsta dragostei (1963)
* Golgota (1966) - Maria, văduvă de miner
* Cîntecele mării (1971) - Silvia
* Brigada Diverse în alertă! (1971) - Angela
* B.D. la munte și la mare (1971) - Angela Căpșună
* Sfînta Tereza și diavolii (1972) - Iulia, omul de legătură al partizanilor
* Dragostea începe vineri (1972) - Ana
* Pistruiatul (serial TV, 1973) - profesoara
* Trei scrisori secrete (1974)
* Ámokfutás (1974)
* Kísértet Lublón (1976) - domnișoara Csernyiczky.

Ea a mai jucat în continuările la Pistruiatul filmate în 1986, după cum arată Cinemagia. Este ultimul ei film. Avea 45 de ani.

Cum s-a născut Pistruiatul

Serialul povestește aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa, pe măsură ce acesta devine implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste. Regizat de Francisc Munteanu, din distribuție au făcut parte Sergiu Nicolaescu, în rolul ilegalistului Andrei, Réka Nagy în rolul principal feminin al profesoarei de istorie și Costel Băloiu, în rolul de debut Pistruiatul.

Citește și: Joacă memorabil cu Albulescu și Caramitru. Fuge în SUA în 1979 și e taximetrist. Renunță la actorie

Costel Băloiu a jucat în rolurile principale din serialul Pistruiatul și din filmul Roșcovanul, precum și în câteva roluri secundare din filmele Nemuritorii, Pentru patrie, Melodii, melodii, Noi, cei din linia întâi și Garda personală.

Pistruiatul nu a urmat o viață de actor

„Mulți au spus că am fost un prost că nu m-am ținut! Să ma țin de ce? Ce trebuia să fac? Sergiu Nicolaescu a făcut multe filme, dar nu mi-a dat decât un rol în „Nemuritorii”. De ce? El a știut! Ce să fac, să mă duc să-i bat la poartă și să mă rog de el sau de alții? Dacă mă duceam să fac vreo școală de actorie, ce mare izbândă era? „Muream” în vreun teatru de provincie. Cristian Şofron (n.r. Mihu din filmul „Toate Pânzele Sus”) este un mare actor, dar cine l-a mai luat? Credeți că nu vrea să joace? Poate, dacă mai trăia Francisc Munteanu, altfel stăteau lucrurile. El avea planuri mari, voia să facă Pistruiatul după 20 de ani… Asta a fost. S-au spus multe prostii… că Pistruiatul trăiește de pe o zi pe alta. Cum adică? Muncesc onest și nu-mi este rușine, nu cer nimic nimănui”, a spus Pistruiatul.

Citește și: Idolul copiilor, Pistruiatul a trăit într-o cabină de TIR. Nici Andreea Marin nu i-a purtat noroc

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te