Planta care te scapă vara de mușcăturile de țânțar. Crește pe marginea drumului și NU te costă nimic

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.06.2024 - 08:27
Planta care te scapă vara de mușcăturile de țânțar. Crește pe marginea drumului și NU te costă nimic - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Planta care te scapă vara de mușcăturile de țânțar. Crește pe marginea drumului și NU te costă nimic. Iată cum te poate proteja de insecte și de mușcăturile de țânțari.

SHARE

Planta care te scapă vara de mușcăturile de țânțar. Crește pe marginea drumului și NU te costă nimic. Este vorba de gălbenele. Iată cum te poate proteja de insecte și de mușcăturile de țânțari. 

Citește și: Băutura care te ajută să slăbești mâncând. Cum te scapă de kilogramele și toxinele în exces?

Planta care te scapă de mușcăturile de țânțari 

Bogate în ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, polizaharide, acizi aromatici, mucilagii, răşină, vitamina C, dar şi saponine, glicozide şi steroli, gălbenelele (calendula officinalis, denumirea ştiinţifică) sunt plante tămăduitoare.

Citește și: Ce dietă și cât sport sunt necesare pentru o viață mai lungă? Alegerile zilnice pot bate genetica

Conţinutul acestora au un puternic efect antiinflamator atunci când iau contact cu pielea. Datorită gustului aromat, ceaiul de gălbenele poate fi consumat şi din pură plăcere. Cele mai importante beneficii ale plantei sunt legate, indiscutabil, de acţiunea antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană şi antifungică, dând putere organismuluisă lupte contra.

Gălbenelele au o întreagă istorie ca plante medicinale, fiind utilizate încă din antichitate sub formă de ceai care avea rolul de a elimina stresul şi insomnia. Tot în acea perioadă gălbenelele erau folosite în bucătărie, pentru îngrijirea pielii şi erau totodată un simbol al frumuseţii.

La nivel intern, gălbenelele tratează multe din afecţiunile sistemului digestiv şi aici vorbim de crampele abdominale, gastrita, ulcerul gastric, constipaţie, colite. La nivel extern, gălbenelele tratează rănile la sâni, acneea, arsurile solare, ridurile şi diverse răni.

Citește și: Fructele și legumele pe care nu trebuie să mănânci seara. Ce se întâmplă în organism dacă le consumi

Dar ca să sacpi de țânțari, gălbenelele pot fi aliatul perfect. Aceste plante emit mirosuri neplăcute pentru țânțari și îi vor păstra astfel la distanță. Este dovedit științific că tiofenul, compusul insecticid conținut de diferite specii de gălbenele, poate provoca moartea țânțarilor.

Nu este garantat, totuși, că doar câteva gălbenele vor expune insectele la un nivel de pesticide suficient de înalt cât să îi omoare. Dar dacă plantezi gălbenele alături de alte plante, ierburi și flori, un colț biodivers de vegetație va atrage păsări colibri și alte păsări care te pot scapă de țânțari, spun specialiștii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te