Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare. Unde a fost îngropat faimosul rege al Macedoniei?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.02.2025 - 09:46
Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare
Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare
Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare
Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare

Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare persistă și astăzi, la 1.500 de ani de la ultima mențiune istorică despre acesta. Cei mai mulți arheologi consideră că trupul mumificat al acestuia s-ar afla undeva, sub străzile orașului Alexandria din Egipt.

SHARE

Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare persistă și astăzi. Când marele rege al Macedoniei a murit, în anul 323 î.Hr., la 13 ani după ce își începuse marea campanie spre adâncurile Asiei, pentru a construi unul dintre cele mai mari imperii din lume, a lăsat în urmă ceea ce avea să devină unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate din arheologie.

Misterul mormântului lui Alexandru cel Mare. Unde a fost îngropat faimosul rege al Macedoniei?

Cercetătorii au dezbătut aprins de-a lungul timpului locul în care Alexandru cel Mare este îngropat, teoriile variind de la țara sa natală, Macedonia, în prezent în Grecia, la Egipt.

La fel ca Sfântul Graal sau Chivotul Legământului, mormântul a căpătat un statut mitic care a captivat mulți arheologi de-a lungul anilor.

Citește și: VIDEO Misterul de milenii îngropat într-una din „minunile lumii”, dezlegat? Aici e Sfântul Graal?

„Atâta timp cât mormântul său nu este găsit, el trăiește într-un univers aproape mistic, stârnind mereu noi idei, teorii și controverse”, a declarat Nicholas Saunders, profesor emerit la Departamentul de Antropologie și Arheologie de la Universitatea Bristol din Regatul Unit și autor al cărții „Viața lui Alexandru cel Mare”, pentru Live Science.

Sute de oameni au căutat mormântul, fără succes. Dar rămân mereu destui care să-l caute în continuare, cu multă perseverență.

„Îmi amintesc că, în 1963, când eram student la Universitatea din Alexandria, era un grec care făcea săpături lângă gară. Obișnuiam să mă duc să-i văd săpăturile.

Nu a găsit nimic, dar a stat cinci ani acolo, căutând”, a spus și Zahi Hawass, arheolog, egiptolog și fost ministru al Antichităților din Egipt.

Dar au făcut arheologii vreun progres în găsirea mormântului? Calliope Limneos-Papakosta, director și fondator al Hellenic Research Institute of Alexandrian Civilization, care face în prezent săpături în Alexandria, Egipt, crede că este aproape.

Intrarea lui Alexandru în Babilon, în viziunea pictorului Charles LeBrun, din secolul al XVII-lea - Foto: arhiva

„Mormântul ar putea fi ascuns sub străzile Alexandriei de astăzi, la intersecția a două străzi antice. O statuie elenistică intrigantă și alte semne ale cartierelor antice din perioada potrivită indică o locație foarte promițătoare.

Mă aflu la răscruce și cred că am mai multe posibilități de a găsi mormântul decât oricine altcineva”, a declarat Limneos-Papakosta. potrivit sursei citate.

Unul dintre motivele pentru care mormântul nu a fost încă găsit se datorează faptului că trupul lui Alexandru a fost mutat, astfel că a fost îngropat de mai multe ori.

Citește și: Descoperire epocală despre Giulgiul din Torino. Analiza cu raze X a confirmat vechimea pânzei

„În plus, înregistrările istorice ale mormântului sunt rare și au fost adesea scrise la sute de ani după evenimentele pe care le descriu. Fiecare dintre aceste surse a avut o agendă politică sau o prejudecată.

Așadar, trebuie să luați totul cu un mare semn de întrebare”, a declarat Paul Cartledge, profesor emerit de cultură greacă la Universitatea din Cambridge, autor al cărții „Alexandru cel Mare”, apărută în 2004.

Dificultatea este accentuată de faptul că nu există imagini clare ale mormântului care ar putea ghida căutările arheologice. La urma urmei, orașul modern Alexandria a fost în mare parte construit peste cel original.

„Alexandria modernă, în special zona centrală, a fost construită complet deasupra monumentelor antice. Teatrul a fost găsit în timp ce se construiau case. Și au fost găsite și catacombe”, a mai dăugat și Zahi Hawass.

Pentru a găsi mormântul, arheologii ar trebui să sape în locurile în care oamenii trăiesc și muncesc astăzi, ceea ce este o provocare fără dovezi solide că sub el se află ceva important.

Știm de la istorici precum Plutarh că, la vârsta de 32 de ani, Alexandru a murit cândva între seara zilei de 10 iunie și dimineața zilei de 11 iunie 323 î.Hr., în Babilon, în Irakul de astăzi.

Cauza morții sale este controversată, unii susținând că a murit de boli precum tifosul sau malaria ori că a băut vin otrăvit, iar alții susținând că a fost asasinat. 

Moartea lui Alexandru cel Mare, reprezentată într-o pictură de pe o carte din secolul XII - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)

Indiferent de ceea ce l-a ucis pe Alexandru, trupul său a fost mumificat. Ptolemeu I Soter, un general macedonean de origine greacă care a creat dinastia Ptolemeilor în Egipt și care a fost prietenul apropiat și garda de corp a lui Alexandru, a avut un rol esențial în mutarea cadavrului.

„Cadavrul său a fost dus pe ruta Orientului Mijlociu, prin ceea ce este acum Irakul, până în ceea ce este acum Siria. De acolo, în decurs de doi ani, a călătorit aproape 1.600 de kilometri până în Egipt”, a declarat Cartledge.

Ptolemeu avea un plan: Alexandru nu lăsase niciun moștenitor politic clar, deși soția sa, Roxana, era însărcinată cu fiul său și este posibil să fi avut și un moștenitor nelegitim.

„În aceste condiții construirea unui mormânt pentru Alexandru și organizarea unor funeralii majestuoase era o modalitate de a consolida poziția lui Ptolemeu ca succesor legitim al regelui macedonean”, a mai spus Cartledge.

Trupul lui Alexandru a fost apoi transportat în Valea Regilor de lângă Luxor, Egipt, unde au fost înmormântați mulți dintre faraonii Noului Regat, în timp ce orașul nou înființat Alexandria era încă în construcție.

„În 305 î.Hr., la 18 ani după ce a murit, trupul lui Alexandru a fost adus în Alexandria, moment în care aici există deja o curte regală, un palat și un muzeu”, a spus Cartledge. „Înmormântarea lui Alexandru acolo ar fi fost cireașa de pe tort” pentru orașul în devenire.

Câteva decenii mai târziu, relatările geografului grec Strabon sugerează că Ptolemeu al IV-lea Filopator, al patrulea faraon al Egiptului ptolemeic și strănepotul lui Ptolemeu I, a mutat trupul lui Alexandru la locul său de odihnă final documentat: Soma, marele mausoleu din Alexandria, conform cărții „Mormântul lui Alexandru”, din 2006.

Aproximativ 300 de ani mai târziu era încă acolo, când primul împărat roman, Octavian Augustus - care a domnit între 27 î.Hr. și 14 d.Hr. -  a vizitat Alexandria.

Citește și: Ce este Sfântul Graal și de ce ar aduce nemurirea? Iisus a băut din el la Cina cea de Taină

„Era disperat să vadă trupul lui Alexandru. Se pare că acesta era atât de vizibil încât, atunci când s-a aplecat, împăratul a dat peste nasul cadavrului.

După aceea, înregistrările istorice nu mai fac nicio referire la mormânt timp de sute de ani. Dispare din mențiunile istorice în jurul anului 500 d.Hr.”, a mai declarat Cartledge

Ce s-a întâmplat cu mormântul după „evaporarea” sa din documentele istorice a fost de atunci o sursă de speculații febrile și chiar de teorii ale conspirației.

Cei 1.500 de ani care ne despart de ultima menționare a locului în care a fost depus trupul lui Alexandru cel Mare, Mausoleul Soma din Alexandria, fac și mai dificile căutările din prezent ale mormântului celui considerat cel mai mare comandant militar din istorie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te