Arheologii au făcut o descoperire extraordinară în orașul antic Petra din Iordania, scoțând la iveală un nou mormânt ascuns datând din secolul I î.Hr. Această descoperire remarcabilă, situată sub emblematicul monument al Trezoreriei, a dat naștere unei comori de artefacte și rămășițe umane care promit să arunce o nouă lumină asupra misterioasei civilizații nabateene.
Citește și: De ce se închide Cetatea Sarmisegetusa, aflată în patrimoniul UNESCO? Ce știm despre ea
Misterul de secole îngropat într-una din „minunile lumii”, dezgropat? Aici e Sfântul Graal?
O echipă arheologică mixtă americano-iordaniană, condusă de Dr. Pearce Paul Creasman de la Centrul American de Cercetare, a descoperit mormântul folosind un radar de penetrare a solului. Săpăturile au scos la iveală o cameră conținând cel puțin 12 schelete umane bine conservate și sute de artefacte din bronz, fier și ceramică.
Trezoreria este unul dintre cele mai elaborate temple din Petra, un oraș al Regatului Nabatean locuit de arabi în antichitatea clasică.
Citește și: Cum arată opera de artă dintr-un muzeu, care a fost aruncată din greşeală, la gunoi
„Trezoreria din Petra este faimoasă în întreaga lume ca loc de odihnă pentru Sfântul Graal în Indiana Jones și ultima cruciadă. Și până acum zece secunde, am fost sigur că era doar o scenă de film.”, au scris cei de la Discovery, aruncând o rază de speranță asupra locului unde Sfânrul Fraal ar putea fi.
“The Treasury in Petra is world-famous as the resting place for the Holy Grail in Indiana Jones and the Last Crusade. And up until ten seconds ago, I was sure that was just a movie.”
— Discovery (@Discovery) October 15, 2024
Watch #ExpeditionUnknown with @joshuagates tomorrow at 9p on @discovery. pic.twitter.com/xGdGwzxGV0
„Întotdeauna a existat suspiciunea că ar putea exista mai multe morminte, dar nu a fost găsit niciunul care să conțină încă un momânt intact”, a declarat Richard Bates, geofizician și profesor la Universitatea St. Andrews din Scoția, pentru NBC News.
„Speranța era să găsim un mormânt care să fie intact”, a continuat el.
Înmormântările intacte sunt extrem de rare în Petra, deoarece majoritatea mormintelor au fost golite sau jefuite de-a lungul secolelor. Păstrarea atât a rămășițelor scheletice, cât și a bunurilor funerare face ca această descoperire să fie extrem de valoroasă.
Ce este Petra?
Petra, denumită adesea „Orașul Roz” datorită stâncilor sale uimitoare de gresie de culoare roz, este o minune istorică și arheologică situată în sudul Iordaniei.
Recunoscută drept una dintre cele șapte noi minuni ale lumii și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Petra prezintă o arhitectură remarcabilă sculptată în stâncă și un sistem complicat de gestionare a apei dezvoltat de nabateeni, care au locuit zona cu peste 2.000 de ani în urmă.