Misterul izvorului cu apă vie din Munții Apuseni: Toți cei care beau licoarea cresc în înălțime

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.02.2023 - 21:01
Apă - Foto: Alba24

Legenda spune că un izvor din Munţii Apuseni, satul Runc, comuna Ocoliș, județul Alba are apă vie și toţi cei care beau din apa lui cresc în înălțime.

SHARE

Când spunem „apa vie”, gândul ne zboară la poveștile cu zâne bune și feți-frumoși, care-și recăpătau puterile după luptele cu zmeii și balaurii sorbind din apa vieții. Cam asta simte oricine bea din izvorul de la cheile Runcului.

Citește și: Povestea aurului din Apuseni: În 1912, zona asigura 25% din totalul producției mondiale de aur

„Ca să fii mai înalt, bea din izvorul din apropierea Cheilor din Runc.

Câţi dintre noi nu s-au simţit complexaţi datorită unei înălţimi necorespunzătoare, dar iată că soluţia poate fi fântâna de la marginea satului Runc, din apropierea cheilor cu acelaşi nume, nu departe de Ocoliş, judeţul Alba.

„Totul a pornit de la faptul că, la mijlocul anilor 90, un adolescent din acest sat uitat de lume, după ce a băut apă din fântâna respectivă, a luat brusc în înălţime câţiva centimetri. Sătenii, oameni de altfel gospodari, datorită faptului că adolescentul se afla în perioada de creştere, au luat fenomenul în derâdere, dar unii mai curioşi au mers pe principiul încercarea moarte n-are. Stupoare, la foarte scurt timp au crescut cu până la şapte centimetri. Bătrânii au început să-şi scuipe în sân, invocând pe necuratul, dar renumele apei miraculoase a ajuns la urechile medicilor, care, pragmatici, au luat apa. Cum orice minune ţine la noi trei zile, în afară de câţiva turişti români şi străini care au poposit pe meleagurile runcene atraşi de faima izvorului, fenomenul a fost dat uitării, potrivit apuseni.info

Citește și: FOTO Peștera din Munții Apuseni în care se găsesc picturi rupestre vechi de 30.000 ani: „E unică”

Explicaţia proprietăţilor apei de la Runc poate fi căutată într-un dispozitiv al cărui nume din motive de publicitate nu-l vom aminti aici, care, combinând elemente de radionică şi organicitate, focalizând un flux energetic extrem de puternic asupra unui subiect, a încărcat apa în aşa măsură, încât după udarea cu lichidul astfel obţinut, plantele au crescut vizibil mai repede. Să fie aceasta „apa vieţii” de care povestesc basmele noastre?” descriu localnicii izvorul și proprietățile sale.

Legendă sau nu, fermecat sau nu, apa izvorului are proprietăţi speciale. E bogată în zinc şi magnaeziu, iar gustul este mult diferit faţă de alte izvoare.

Zona Runcului este spectaculoasă în întregul ei. Aici se mai pot vizita câteva peşteri, una dintre ele fiind peştera cu lac, care din păcate e foarte greu accesibilă. Deşi sunt puţin cunoscute de turişti, Cheile Runcului sunt o adevărată splendoare.

Citește și: Cum i-au păcălit doi tineri de 17 și 22 ani pe polițiști: Au evadat din arest. Au închis orașul

Se întind pe aproximativ 3 kilometri, iar drumul şerpuit este flancat de o parte şi de cealaltă de stânci înalte de aproape 800 de metri. Datorită naturii în stare pură și a aerului atât de curat, zona este frecventată de maratoniștii care se antrenează.

Potecile abrupte de munte sunt un paradis pentru iubitorii de enduro. Iar pentru turistul de rând, frumusețea locului este suficientă. Pentru a ajunge aici, se merge dinspre Cluj înspre Câmpeni, pe Valea Arieşului.

Imediat dupa ce se intră în judeţul Alba, indicatoarele vă arată că trebuie să cotiţi la dreapta, iar după aproximativ 5 kilometri ajungeţi în Cheile Runcului, o splendoare pentru ochi şi suflet, potrivit digi24.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te