Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. Ce templu se afla acolo? Cui îi era dedicat?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.09.2024 - 15:58
Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră - Foto: Profimedia Images
Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră - Foto: Profimedia Images
Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră
Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră

Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. Cele 17 hectare de pământ ce se ridică deasupra apelor fostului Pont Euxin au aparținut României până î 1948. Trecutul aparent neimportantei insule este mult mai bogat și glorios decât s-ar crede.

SHARE

Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. Această aparent neînsemnată bucată de pământ răsărită în apele fostului Pont Euxin ascunde un trecut mult mai bogat și glorios decât am putea crede.

Misterul de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. Ce templu se afla acolo? Cui îi era dedicat?

Insula Șerpilor a intrat în conțtiința românilor drept un teritoriu românesc, luat, anexat practic, de URSS, în 1948, în timpul regimului stalinist care conducea și la București, nu doar la Moscova.

Până atunci, el aparținuse fără întrerupere țării noastre, începând cu 1878, ar făcuse parte și din componența Principatului Moldovei de câteva ori.

Ulterior, el a intrat în componența RSS Ucraineană și, după separarea de URSS, în cea a regiunii Odesa din Ucraina.

Citește și: Când a apărut fumatul în Țările Române? Cea mai veche pipă, din vremea urmașilor lui Ștefan cel Mare

După izbucnirea conflictului cu Rusia, Kremlinul a cucerit insula pentru o scurtă perioadă timp, după care a fot reocupată de trupele ucrainene.

Insula Şerpilor, amplasată la 44.8 km de Sulina, este cea mai mare dintre insulele Mării Negre,amplasată la 44.8 km de Sulina, cu o lățime de 440 metri, pe direcţia nord-sud și de 662 de metri, pe direcția est-vest 662 metri, malurile abrupte spre sud şi est ridicându-se chiar și la 21 metri deasupra nivelului apei.

Deși acest petic de pământ de foar 17 hectare, răsărit în apele Pontului Euxin, nu pare a avea nicio mare importantă, în afară de cea strategico-militară, el a fost, în mod ciudat, subiect de scrieri al multor autori greci și romani din Antichitate.

Insula Șerpilor, în 1896, cu primul bric Mircea trecând pe lângă ea - Foto: arhiva

Printre ei s-au numărat Homer, Pindar, Arctinus din Milet, Euripide, Dionis Chrysostomi, Philostrat, Scylax din Chios, Dionis Periegetul, Piiniu, Priscian, Ptolemeu, Iordanes, conform lovendal.ro.

Marea insulă a Pontului era denumită pe atunci, Leuke, adică Albă - Insula Albă -  și a stârnit interesul tuturor acestor poeți, scriitori, dar și istorici dintr-un motiv anume. 

El se leagă de marele erou Ahile, ucis, din cauza unicei sale vulnerabilități - călcâiul - sub zidurile Troiei, de o săgeată bine țintită de Paris - unde a participat la războiul troian de partea grecilor.

Trupul i-ar fi fost adus de mama sa, zeița Thetis, cea mai frumoasă dintre nimfele mării, pe insula din Marea Neagră, unde ar fi fost ridicat un templu în cinstea lui Ahile.

Citește și: VIDEO Imagini unice de la eliberarea Insulei Șerpilor de către Ucraina. Rusia s-a retras umilită

Despre un templu sacru închinat eroului devenit nemuritor ne vorbește un istoric al antichității din secolele I-II d. Hr., Flavius Arrianus.

El scria despre „Oracolul lui Ahile” în anul 130 d.Hr, în opera „Periplus Ponti Euxini” „Călătorii la Pontul Euxin”.

„Unii istoricesc și că dintre cei ce se coboară pe insulă, cei veniți înadins aduc de pe corăbii victime, pe care parte le jertfesc, parte le lasă libere în onoarea lui Ahile”, nota acesta, conform povestilemariinegre.ro.

Cei ajunși întâmplător pe insulă, aduși de furtună, mergeau și ei la Oracol, cumpărau cu bani grei o victimă, de la preotul ce îl reprezenta pe Ahile Dacă oracolul îl respingea, ei adăugau la preț, mai menționa Arrianus

De altfel, Mai multe izvoare antice pomenesc despre un mare templu existent aici, despre păsările și animalele care trăiau pe insulă, deși nu menționează nimic despre șerpii văzuți în număr mare în epoca modernă și de la care a fost dat numele de astăzi al insulei.

În 1823, rușii au descoperit acolo ruinele unui mare templu de marmură albă, căpitanul Kritzky cercetatând în amănunt insula  din ordinul amiralului Greig, comandant suprem al flotei ruseşti din Marea Neagră, iar arheologul german Ulrich Kohler le-a studiat, cebva mai târziu.

Chiar și la acea dată, zidurile edificiului erau impresionante, ruinele fiind încă înalte de 2 metri. Se spune că fiecare latură a templului măsura aproape 30 de metri, forma sa fiind pătrată.

Anticii ne vorbesc așadar despre un oracol și un templu al lui Ahile dar mai ales despre sacrificiile, inclusiv umane, făcute în cinstea eroului devenit nemuritor.

În plus, ce e cu templul de pe Insula Şerpilor, peste care a dat prima dată căpitanul Kritzky, cel care a  cercetat în amănunt insula în anul 1823 din ordinul amiralului Greig, comandant  suprem al flotei ruseşti din Marea Neagră?

Tempul era acoperit cu blocuri din marmură albă care o făcea să strălucească de la distanţă, la fel ca în cazul piramidei lui Keops, din Egipt.  

De ce ar fi fost nevoie de un templu aşa de mare pe o insulă atât de mică? Conform altor scriitori antici, templul a fost vizitat de însuşi Ahile, ceea ce ar însemna că edificiul exista deja, el fiind dedicat, inițial, zeului Apollo.

Despre zeul care patrona, conform mitologiei grecești și romane, lumina zilei, artele și profețiilor, personificând Soarele, se spune că trăia în mijoclul populației hiperboreene, adică a oamenilor de la marginea de miazănoapte, de nord, a lumii cunoscute pe atunci.

El venea o dată la 19 ani pe insulă - număr care reprezintă tocmai ciclul lunii, când aceasta se reîntoarce exact în aceeaşi poziţie - aducând cu sine, printre însoţitorii cei mai apropiaţi, și instrumentişti care cântau nişte cobze arhaice.

Citește și: VIDEO Pericolul rusesc ascuns în Marea Neagră

După Hecateu Abderita, care a trăit în vremea lui Alexandru cel Mare, secolul al IV-lea î. Hr, insula era prosperă din cauza climei temperate, fiind asemănătoare Siciliei.

De asemenea, fructele se produceau de  două ori pe an pe vremea Latonei – care se născuse aici – şi care era tocmai mama lui Apollo.

Dar, ulterior, cultul lui Apollo a fost înlocuit pe insulă cu cel al lui Ahile, așa cum consemnează majoritatea scriitorilor antici.

Iată, prin urmare, ce trecut bogat și glorios are această bucată de pământ răsărită în apele care, odinioară, acopereau o zonă mare din actualul teritoriu al României, sub numele de... Marea Thetis, după cel al mamei lui Ahile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te