VIDEO Imagini unice de la eliberarea Insulei Șerpilor de către Ucraina. Rusia s-a retras umilită

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.06.2024 - 18:11

Autoritățile de la Kiev au publicat imagini unice de la eliberarea Insulei Șerpilor de către Ucraina. Rusia s-a retras umilită în urmă cu exact doi ani, pe 30 iunie 2022.

SHARE

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat noi imagini de la eliberarea Insulei Șerpilor la 30 iunie, pentru a marca doi ani de când trupele ruse au fost forțate să se retragă din avanpostul strategic din Marea Neagră.

VIDEO Imagini unice de la eliberarea Insulei Șerpilor de către Ucraina. Rusia s-a retras umilită

Într-o postare pe Telegram, agenția a descris "operațiunea unică și extrem de importantă" desfășurată de soldații ucraineni, inclusiv de membri ai SBU.

"A constat în mai multe etape și a fost de importanță strategică, deoarece de atunci a început deplasarea treptată a inamicului din Marea Neagră", a scris aceasta.

Imaginile încep cu o vedere aeriană a unei lovituri aeriene pe insulă, înainte ca trupele ucrainene să aterizeze cu elicopterul și să angajeze lupte cu forțele ruse.

De la eliberarea Insulei Șerpilor la 30 iunie 2022, Ucraina a avut un succes uriaș în diminuarea prezenței și a puterii de foc a Flotei Rusiei din Marea Neagră, distrugând sau scoțând din serviciu aproximativ o treime din navele acesteia.

Insula Șarpelui, situată la 35 de kilometri de partea continentală a regiunii Odesa, a fost capturată de forțele ruse la începutul invaziei la scară largă datorită importanței sale strategice.

La 24 februarie 2022, două nave de război rusești au atacat insula și le-au cerut polițiștilor de frontieră ucraineni să se predea.

Citește și: Zelenski vizitează Insula Șerpilor: „Nu va fi niciodată cucerită de ocupant. Suntem țara curajului”

Unul dintre polițiștii de frontieră ucraineni a răspuns: "Navă de război rusă, du-te dracului", o frază care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

Un gest de bunăvoință mincinos

Ocuparea Insulei Șerpilor a permis efectiv forțelor ruse să lanseze o blocadă a porturilor Odesa din Marea Neagră și atacuri directe cu rachete împotriva Ucrainei până la 14 aprilie 2022, când Ucraina a reușit să scufunde nava Mosvka, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră.

Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor mai târziu în luna iunie. Retragerea lor a dus la instituirea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, mediată de ONU și Turcia, care a reluat exporturile de cereale și alte produse agricole către restul lumii.

Citește și: De ce a renunțat Rusia la Insula Șerpilor. Ce rol va mai juca aceasta în război

Ministerul rus al Apărării a numit retragerea "un gest de bunăvoință" mai degrabă decât o înfrângere, adăugând că trupele "și-au îndeplinit misiunea" și s-au retras pentru a demonstra disponibilitatea Rusiei de a permite exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodymyr Zelensky, a catalogat declarația drept "complet falsă", adăugând că trupele ruse au fost îndepărtate din avanpost ca urmare a unei operațiuni "remarcabile" desfășurate de forțele armate ucrainene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te