Merită să joci la loto? Care sunt șansele matematice de a câștiga un mare premiu? (P)

DE Adrian Costin | Actualizat: 14.10.2024 - 15:55
Merită să joci la loto? Care sunt șansele matematice a de a câștiga un mare premiu? Foto: canva.com
Merită să joci la loto? Care sunt șansele matematice a de a câștiga un mare premiu? Foto: canva.com
Merită să joci la loto? Care sunt șansele matematice a de a câștiga un mare premiu? Foto: canva.com
Merită să joci la loto? Care sunt șansele matematice a de a câștiga un mare premiu? Foto: canva.com

Jocurile loto au o lungă istorie în sectorul de divertisment al României. Să nu uităm că țara noastră există în mod oficial abia din anul 1859, când s-a reușit, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, unirea dintre Moldova și Țara Românească.

SHARE

Jocurile loto au o lungă istorie în sectorul de divertisment al României. Să nu uităm că țara noastră există în mod oficial abia din anul 1859, când s-a reușit, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, unirea dintre Moldova și Țara Românească. În schimb, prima mențiune cu privire la organizarea legală a unei loterii este menționată la București la finalul secolului al XVIII-lea.

Merită să joci la loto? Care sunt șansele matematice de a câștiga un mare premiu?

Câteva zeci de ani mai târziu, în Muntenia și Moldova erau desfășurate loterii pentru vânzarea de case, terenuri sau alte bunuri materiale: românii alocau câțiva galbeni pentru a avea șansa unui câștig substanțial, pe baza norocului. Anul 1906 este însă cel în care s-a înființat Loteria de stat în România.

În anumite perioade istorice, jocul la loto reprezenta una dintre puținele opțiuni prin care o persoană își putea depăși condiția socială, obținând câștiguri însemnate. Spre exemplu, în anii `60 și `70, la loto s-au acordat vacanțe în străinătate, beneficii care în general, din motive politice, erau dificil de accesat chiar și prin disponibilitatea de a achita sumelor necesare.

Vremurile moderne au adus modernizarea și diversificarea jocurilor loto. Deși există o competiție reală din partea altor jocuri de noroc precum cele de cazinou, bingo sau pariuri sportive, iată că experiențele la loterie rămân de actualitate pentru public în România, așa cum se întâmplă și la nivel internațional. În ultimii ani, sumele încasate pentru jocuri loto în țara noastră au fost chiar pe trend ascendent.

Ce șanse ai să câștigi cu un bilet de loterie?

Mecanismul jocurilor loto vizează tocmai accentul pe noroc. Multe persoane trebuie să cheltuiască sume mici de bani, nesemnificative la nivelul veniturilor acestora, pentru ca un număr limitat de jucători să obțină câștiguri de diverse valori. Marile premii la loto ajung la sume impresionante, de ordinul milioanelor de lei sau chiar de euro. Trebuie subliniat însă faptul că jocurile loto nu funcționează pe sistemul "totul sau nimic". Astfel, dincolo de marele premiu și de alte premii de top, există foarte multe premii de valoare mai mică. Acestea din urmă nu pot avea un impact semnificativ asupra situației financiare a unui participant, însă au rolul de a oferi o experiență aparte - bucuria câștigului, satisfacția de a avea noroc, chiar și de anvergură mai redusă.

Șansele de a câștiga marele premiu la loteria 6 din 49 din România - cel mai cunoscut joc loto în țara noastră - pot fi calculate matematic. Pentru a afla probabilitatea de câștig, se folosește formula matematică a combinărilor, care ne spune câte combinații distincte putem obține atunci când alegem 6 numere dintr-un set de 49.

Rezultatul: există 13.983.816 combinații posibile, astfel că probabilitatea de a câștiga este de 1 la 13.983.816. Un singur set de 6 numere se obține la o extragere, din atât de multe posibilități. Un astfel de calcul nu demoralizează însă publicul, căci se știe că șansele de câștig nu sunt deloc mari. Farmecul este tocmai să încerci, căci norocul poate fi de partea oricărui jucător, în orice moment. Riscul de joc este minim, atât timp cât se respectă principiile de joc responsabil. Mai exact, sumele alocate trebuie considerate a fi cheltuieli pentru distracție, niciodată investiții pentru obținerea de câștiguri.

Șansele de câștig se pot afla prin calcule matematice și în cazul altor loterii din străinătate. Românii pot verifica acum astfel de date online și au inclusiv posibilitatea de a accesa alte jocuri de noroc conexe - pariuri loto, adică pariuri pe numerele de la diverse loterii din multe state ale lumii. Printre cele mai jucate loterii se numără Multi Loto Polonia, Loto Kino Grecia, Win for Life Italia, Ungaria Putto, Euro Millions UK, Mega Millions SUA, iar lista poate continua cu multe alte variante.

Mari premii la loto, acordate în mod uzual și în România

În mass-media pot fi citite frecvent informații despre câștiguri epice de la jocuri loto în țara noastră. La tragerea Loto 6/49 din data de 25 iunie 2023 s-a câștigat la categoria I cel mai mare premiu din istoria acestui joc, în valoare de 50.096.011,76 de lei (peste 10,10 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat la o agenție din București.

La Joker, Loteria Română a acordat cel mai mare premiu din istoria jocului în urma extragerii din data de 6 martie 2022, valoarea fiind de 33.201.347,96 lei (peste 6,70 milioane de euro).

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te