Joacă cu Amza Pellea și ajunge cea mai bună actriță din Europa. La 31 de ani, renunță la actorie

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.02.2023 - 19:59
Anda Onesa - Foto: Arhiva
Anda Onesa - Foto: Arhiva
Anda Onesa - Foto: Arhiva

O actriță precoce, Anda Onesa, extrem de frumoasă, a debutat înainte de majorat. Primește unul din cele mai importante premii ale cinematografiei europene. Mai are cinci apariții în diverse pelicule înainte să plece definitiv în SUA.

SHARE

Anda Onesa este născută în Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, la 21 mai 1960.

Absolventă a Facultăţii de Filozofie din Bucureşti, Anda Onesa a devenit actriţă încă de pe vremea când era în liceu. A debutat în filmul „Septembrie", în regia lui Timotei Ursu, realizat în anul 1978, unde a jucat rolul Anişoarei. Acesta, de altfel, este şi personajul care a rămas foarte drag sufletului ei. 

Cea mai bună din Europa centrală și de Est

În anul 1980, a luat premiul pentru interpretare feminină la prestigiosul festival de la Karlovy Vary, graţie rolului din pelicula „Duios Anastasia trecea”. Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (în cehă Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary) este un festival de film organizat anual, în luna iulie, la Karlovy Vary (Carlsbad), Republica Cehă. Festivalul de la Karlovy Vary este unul dintre cele mai vechi din lume și a devenit evenimentul principal al industriei de film din Europa Centrală și de Est.

Duios Anastasia trecea este un film românesc din 1980 regizat de Alexandru Tatos ce a ecranizat nuvela omonimă a lui Dumitru Radu Popescu (publicată într-un volum de proză din 1967). Rolurile principale au fost interpretate de actorii Anda Onesa și Amza Pellea.


A absolvit Facultatea de Filozofie din Bucureşti în 1983.


După facultate  a fost profesoară pentru 5 ani la Ţigăneşti, în judeţul Teleorman. În 1985 a jucat în alte două filme: „Pas în doi”, regizat de Dan Piţa și „Primăvara bobocilor”, regizat de Mircea Mureşan, în anul următor juca în „Noi, cei din linia întâi”, film regizat de Sergiu Nicolaescu.
În 1988 joacă în „Flori de gheaţă”, regizat de Anghel Mora și a predat filozofia într-un liceu.
Ultimul film în care a apărut a fost „Balanţa”, film lansat în 1992 și regizat de Lucian Pintilie. 
În 1991, la numai 31 de ani renunță definitiv la film. Decizia a luat-o dintr-o dublă cauză. Sătulă de șicanele din TVR și pentru că se îndrăgostise de un bărbat. A divorțat de soţul ei, Daniel Ionescu, după 2 ani. În America a învăţat engleza, pe care nu o ştia. A fost profesoară de istorie, apoi s-a angajat la o galerie de artă, unde l-a cunoscut pe actualul soţ, Arnold Lieberman, specialist în antichităţi.

Descoperită într-o cofetărie

 Într-un minunat interviu pentru Formula As, artista recunoaște că a jucat pur și simplu fără să aibă școală.

Da, am început să fac film de la 17 ani, când eram încă elevă la liceu, la Pucioasa. Andrei Băleanu m-a găsit într-o cofetărie, în București, și m-a rugat să fac figurație. Eram în vacanță, la o mătușă. Mi-a spus că se plătește și m-a interesat acest aspect, căci ai mei nu aveau prea mulți bani.

Când a auzit de film, mama s-a opus foarte tare, pentru că nu avea încredere în artiști și nu voia să-și lase fata în preajma lor, dar tata m-a lăsat, zicând că poate asta e șansă mea. Mai tărziu, am dat proba pentru rolul principal din filmul "Septembrie" și așa am devenit actriță Anda Onesa. Până să intru la facultate, am făcut trei filme: "Septembrie", "Vacanța tragică" și "Duios Anastasia trecea" - trei filme majore pentru acea perioadă. Jucam, pur și simplu. N-am făcut nici o școală de teatru, am avut talent de la Dumnezeu. 

După cele trei filme o ia de la zero și pleacă în Teleorman ca profesoară.

Am fost repartizată într-un sat din Teleorman, la Țigănești, unde am stat cinci ani. Acolo predam desen, muzică, istorie, geografie, constituție, cunoștinte social-politice, cunoștinte economice. Stăteam în Alexandria, într-un bloc fară căldură, fără curent electric, iar naveta la Țigănești o făceam cu te miri ce, de la rata la dube, camioane, căruțe. Am rămas atât de mult, pentru că mi-am iubit elevii, erau fenomenali, extraordinari, am făcut din copiii aceia - născuți într-un sat amărât de câmpie - niște aristocrați.

 Am venit apoi la București, la un liceu, unde predam filosofie la clasele a douăsprezecea, lucru care, intelectual, era mult mai aproape de mine, deși ani de zile mi-a fost dor de copiii ăia din Țigănești. Am redebutat în film cu Dan Pița, în "Pas în doi", după care a urmat "Noi, cei din linia întăi", "Primăvara bobocilor", "Flori de gheață" și ultimul a fost "Balanța", mai spune actrița.

Imediat după Revoluție se angajează la TVR unde are o dispută cu Mihai Tatulici și alți angajați și decide să plece în SUA după bărbatul pe care îl iubea și care era de ani buni acolo.

Destinația: New York

Ce am învățat din SUA? „Lecția umilinței. Asta iți dă bunătate și înțelepciune. Eram mult prea orgolioasă înainte. Acum o duc bine, dar am dus-o și eu destul de greu, am trăit din foarte puțin la început. Am fost profesoară, am predat istoria statelor americane într-o scoală publică din New York, am învățat foarte mult, mi-am luat atestatele. Am avut niște elevi extrem de agresivi, proveniți din familii dezorganizate, din medii sociale defavorabile. Am reușit să mă înțeleg cu ei până la sfârșit, mi-au făcut petreceri surpriză de ziua mea - am fost singurul profesor din scoală căruia i-au organizat așa ceva.

Dar m-am consumat mult prea mult acolo. Eu voiam să fac carte cu ei și ei, săracii, abia știau să scrie și să citească. După aceea, am intrat în business-ul de antichități și am fost manager la o galerie, pe 5th Avenue. Am început să învăț și să citesc despre icoane, care sunt o pasiune de-a mea mai veche”, spune Anda..

Filmografie:

Balanța (1992)
Flori de gheață (1988)
Primăvara bobocilor (1987)
Noi, cei din linia întâi (1986)
Pas în doi (1985)
Duios Anastasia trecea (1979)
Vacanța tragică (1979)
Septembrie (1977).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te