Imaginea care a stârnit controverse pe internet. „Să nu dați nici un ban crescătorului”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.10.2023 - 19:40
Caprele mânăncâ într-un copac Foto: Facebook/ Vacante sub 500 de euro/Dan Gerea
Caprele sunt urcate în copaci pentru bani Foto: Facebook

O fotografie în care se văd mai multe căprițe urcate într-un copac încercând să mănânce câteva frunze, a stârnit intrigi pe internet. Mulți spun că cei care aveau grijă de ele lor vor să scoate bani de pe urma bietelor animale.

SHARE

Un turist a postat pe un site de socializare o fotografie în care se văd mai multe capre stând într-un copac. La prima vedere pare o imagine amuzantă, știut fiind faptul că aceste animale se cațără peste tot.

Doar că turistul respectiv susține că animalele erau bătute să stea acolo, în copacul aflat pe traseul turistic, pentru ca cei care trec prin zonă să se oprească să facă poze și să dea bani ciobanilor. 

Imaginea care a stârnit controverse pe internet. ”Să nu dați nici un ban căprarului”

Pe grupul de pe Facebook ”Vacanțe sub 500 de euro”, turistul a precizat că acei 

”La prima vedere pare frumos,parcă merită căprarul să îi dai niște bani.
Dacă te uiți cu atenție,realizezi că acele biete animale stau pe niste punți amenajate în copac și că nici macar nu ajung la frunze ca să crezi că s-au cățărat să mănânce. De fapt ele sunt bătute să stea acolo și să producă bani.

Când ajungeți acolo,mulțumiți-vă să le faceți poză din mașină (ca mine) și să nu dați nici un ban căprarului. Hai să descurajăm chinuirea bietelor animale”, a scris turistul pe Facebook.

Fotografia a fost făcută în Essaouira Maroc, potrivit turistului. 

Citește și: Românii blocați în Maroc au creat un grup pe Facebook, pentru a se ajuta

Imediat ceilalți internauți au reacționat. Unii sunt de părere că animalele nu erau obligate de nimeni să stea în copac, alții spuneau că este posibil ca cei care le creșteau să profite de obiceiurile turiștilor de a face poze la orice și să ceară bani în acest sens. 

”Mă bag și eu dar....în Grecia am văzut capre cocoțate pe niște muchii de stănci...când jos erau doar valurile care se spărgeau furioase.Și nici urmă de păstor care să le maltrateze. Clar mulți din cei ce vedeți aceste poze nu știți de ce e capabilă o capră”, a scris un utliziator. 

”Ca turist care a fost acolo și le-a văzut personal, vă garantez că habar nu aveți despre ce vorbiți! Dvs vorbiți despre capre care sunt libere și fac ce vor. În pozele din Maroc sunt capre care sunt forțate să stea acolo de dimineață până seara! Mi s-a rupt sufletul când le am văzut cum tremură și cât de speriate erau. Să nu mai pun la socoteală marocanul care le împungea sau lovea cu un băț zdravăn dacă se mișcau altfel decât vroia el să stea!”, a scris altul.

”Eram în autocar cu un ghid din Maroc când am trecut pe lângă ele și chiar el ne a sfătuit să nu dăm bani.... A zis că putem face poze și fară să dăm bani. Nu stiu dacă sunt obligate sau nu să stea cățărate acolo dar vă sugerez să nu le dați bani degeaba celor care stau acolo”, a scris o altă persoană.

Citește și: Zeci de turiști români au rămas blocați în Maroc, după ce țara africană și-a închis granițele

Stau sau nu, caprele singure în copaci?

Caprele care se cațără în copaci din Maroc au făcut ținut titlurile în ultimii ani. Descris adesea ca fiind un fenomen natural unic pentru națiunea nord-africană, cățărarea lor este într-o măsură instinctuală: caprele sunt atrase de fructele din argan și, oricât de agile sunt, se vor cățăra pentru a ajunge la aceste delicii.

Caprele cocoțate în copacii Marocului sunt „antrenate să facă asta ca un spectacol”, spune ghidul turistic din Marrakech, Mohamed Elaamrani, conform nationalgeographic.com. „Se pot cățăra în copaci și chiar în munți și sunt foarte buni la asta. Unii dintre invitații mei se referă la ei ca fiind capre zburătoare. Ei vor să-i vadă pentru că nu există așa ceva în altă parte în lume.” 

Dresorii de capre spun că acestea sunt antrenate timp de jumătate de an pentru a sta la pozele turiștilor. Banii obținuți de la turițti îi ajută pe mulți să îți întrețină familiile. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te