Femei care fac istorie în timpul pandemiei

DE Kathleen Rellihan | Actualizat: 23.04.2021 - 10:08
Jasmine Harrison
Regizoarea chineză Chloé Zhao
dr. Swati Mohan
Amanda Gorman
Maya Gabeira
Ngozi Okonjo-Iweala
Sunniva Sorby și Hilde Fålun Strøm
Katalin Kariko
Nanaia Mahuta

S-ar putea să nu știți, acum, cum o cheamă pe fiecare dintre ele, dar impactul lor asupra lumii va rămâne în istorie.

SHARE

De la primele femei care au trecut singure prin iarna din zona înaltă a Arcticii, până la inginerul care a dat vestea tuturor pământenilor că roverul NASA a ajuns pe Marte și biochimistul a cărui cercetare științifică a deschis calea unui vaccin COVID-19, aceste femei au făcut pași istorici și au avut realizări într-o eră blocată și nefericită.

O victorie istorică la Globurile de Aur - Hollywood, California

Regizoarea chineză Chloé Zhao (foto jos) a făcut istorie la Globurilor de Aur când a devenit prima femeie de origine asiatică și doar a doua femeie (prima a fost Barbra Streisand pentru Yentl) care a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor.

S-a întâmplat în 2021, pentru filmul ei Nomadland, care a luat și trofeul pentru Cea mai bună imagine. Pelicula prezintă viața reală a nomazilor moderni, care petrec recesiunea economică și pensia în autorulote.

Vocea misiunii spațiale pe Marte - Laboratorul NASA din Pasadena, California

„Amartizare confirmată! Perseverance este în siguranță pe suprafața lui Marte“.

Aceste cuvinte istorice de la momentul când roverul NASA a ajuns pe Marte, pe 18 februarie 2021, au fost pronunțate de către omul de știință indiano-american dr. Swati Mohan (foto jos), conducătoarea operațiunilor de îndrumare și control al misiunii.

Pe lângă faptul că a oferit cu calm explicațiile pas cu pas ale amartizării, inginerul a fost prima persoană care a confirmat tuturor pământenilor că roverul a ajuns cu succes pe suprafața planetei roșii. 

Cel mai tânăr poet inaugural din SUA - Washington DC, SUA.

„Căci întotdeauna există lumină, dacă suntem suficient de curajoși să o vedem, dacă suntem suficient de curajoși să fim lumină“, sunt cuvintele pline de speranță de la ceremonia de depunere a jurământului de către președintele Joe Biden.

Poemul „The Hill We Climb“, aparținând celui mai tânăr poet participant la ceremonia de inaugurare a mandatului prezidențial din istoria SUA, Amanda Gorman (foto sus), de 22 de ani, a reprezentat unul dintre cele mai memorabile și inspiraționale momente dintr-o zi deja istorică. 

Femeia de pe cel mai înalt val - Nazaré, Portugalia

Brazilianca Maya Gabeira (foto jos) nu s-a urcat doar pe cel mai mare val pe care a ajuns vreodată o femeie surfer.

La cei 33 de ani ai săi, a navigat pe cel mai înalt val din istoria surfingului - la o înălțime de 73,5 metri - în sezonul de iarnă 2019-2020.

Cea mai tânără femeie care a traversat oceanul singură - Din Insulele Canare până la Antigua

După 70 de zile, 3 ore și 48 de minute pe Oceanul Atlantic, instructorul de înot în vârstă de 21 de ani Jasmine Harrison (foto jos) a devenit cea mai tânără femeie care a vâslit solo peste orice ocean.

Sportiva de record mondial din Yorkshire, Anglia, oraș fără ieșire la mare, a vâslit 3.000 de mile, timp în care a trecut printr-o „o coliziune evitată la limită cu o navă de foraj, două răsturnări, mult unt de arahide și Nutella consumate, vizite de la delfini“, după cum a relatat echipa Harrison pe Twitter.

Prima femeie șefă a OMC - Nigeria

O fostă directoare financiară din Nigeria, c (foto jos), și-a început mandatul ca prima femeie africană care a devenit director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), organizație ce guvernează regulile comerciale între națiuni, la 1 martie 2021.

A lucrat 25 de ani la Banca Mondială, ca economist de dezvoltare, și a fost prima femeie numită ministru de Finanțe în Nigeria. Unul dintre punctele de pe agenda ei: accesul echitabil la vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare.

Primele femei care au petrecut iarna singure în Regiunea Arctică - Svalbard, Norvegia

Două femei și un câine (femelă) au locuit într-o colibă de vânătoare timp de nouă luni, cu peste 50 de urși polari patrulând pe afară.

Aceasta a fost viața în carantină pentru Sunniva Sorby și Hilde Fålun Strøm (foto sus), primele femei care au iernat în Arctica înaltă fără bărbați, în timpul iernii 2019–2020, la 87 de mile depărtare de civilizație, în efortul de a cerceta și de a ridica gradul de conștientizare cu privire la schimbările climatice. 

Mama vaccinului COVID-19 - Ungaria și Philadelphia

Biochimista de origine maghiară Katalin Kariko (foto jos) a cercetat timp de un deceniu ARN-ul mesager al celulelor și a deschis calea dezvoltării vaccinurilor COVID-19 ale laboratoarelor Moderna și Pfizer/BioNTech.

În ciuda opoziției semnificative, Kariko a mers înainte, convinsă de potențialul de combatere a bolilor și virusurilor al ARNm, deschizând calea pentru descoperirea vaccinului salvator.

Primul ministru de Externe Māori - Noua Zeelandă

În 2020, Noua Zeelandă a numit prima femeie aborigenă în funcția de ministru de Externe, Nanaia Mahuta (foto jos), care este Māori.

Mahuta este, de asemenea, prima femeie parlamentar care a purtat pe bărbie un moko kauae, un tatuaj sacru și tradițional care conține informații ancestrale și de statut pentru maori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te