Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.02.2024 - 18:36
Este pâine neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor - Foto: Agrointeligenta / imagine cu caracter ilustrativ

Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor. Iată care este adevărul și ce spun specialiștii despre aceste produse.

SHARE

Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor. Iată care este adevărul și ce spun specialiștii despre aceste produse.

Care este mai sănătoasă?

Mulți oameni cred că, cu cât pâinea este mai neagră, cu atât mai mare ar trebui să fie proporția de făină integrală. Dar acest lucru nu este adevărat, subliniază un nutriționist.

Citește și: Burduja: „Intenţionăm să păstrăm schema de plafonare a preţurilor din energie până în martie 2025”

Acest lucru se datorează faptului că producătorilor de produse alimentare le place să se joace cu culoarea.

Culoarea are adesea o influență asupra modului în care credem că este sănătoasă pâinea. Unii oameni cred că, cu cât este mai deschisă la culoare, cu atât mai nesănătoasă trebuie să fie pâine.

"Această idee provine probabil din faptul că pâinea integrală tinde să aibă o culoare mai închisă, ceea ce, în cele din urmă, este bine pentru noi", crede nutriționistul Fiona Steinberger. "Dar nu toată pâinea de culoare închisă este la fel ca pâinea integrală", clarifică ea.

Fibrele din coaja bobului de cereale

Integral înseamnă că întregul bob a fost prelucrat pentru pâine, inclusiv germenul și coaja ușor mai închisă la culoare.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care pâinea integrală este deosebit de bogată în fibre, minerale și vitamine - și pentru care produsele din făină integrală sunt, prin urmare, mai sănătoase.

Acest lucru se datorează faptului că fibrele din cereale se găsesc în principal în coajă. "Fibrele sunt un adevărat talent universal pentru organismul nostru. Ne stabilizează glicemia, sunt bune pentru microbiomul din intestin, ne mențin sătui mai mult timp și reduc nivelul colesterolului", explică Steinberger.

Ce se întâmplă cu pâinea albă

Pe de altă parte, în cazul pâinii albe, boabele sunt mai întâi separate de straturile exterioare și se folosește doar endospermul de culoare deschisă.

Pentru că aici lipsesc fibrele, glicemia crește mult mai repede după o chiflă decât după o felie de pâine integrală.

Spelta sau secara nu sunt același lucru cu pâinea integrală

"Mulți oameni cumpără, de asemenea, pâine de spelta crezând că este mai sănătoasă", observă Steinberger. Dar spelta nu este automat făină integrală. 

Dacă în ingrediente scrie făină de spelta și nu făină integrală de spelta, înseamnă că doar endospermul a fost măcinat, fără coajă și germeni. Așadar, în principiu, este doar o chestiune de gust dacă alegeți rulada de pâine sau rulada de spelta. "Din punct de vedere al sănătății, nu prea există nicio diferență", subliniază Steinberger.

Diferitele varietăți de făină integrală sunt similare din punct de vedere al valorii lor pentru sănătate - indiferent dacă sunt de secară, de spelta sau integrale mixte. Făina de secară produce o pâine ușor mai închisă la culoare decât făina de grâu, dar oricum nu ar trebui să vă lăsați păcăliți de aspectul ei.

Un Kornspitz este un bun exemplu în acest sens. Mulți oameni cred că este alternativa mai sănătoasă la o chiflă de pâine. "Dar, de obicei, este alcătuit din 60-70% dintr-o masă similară și doar restul este făină integrală. Așa că diferența este mică".

La ce anume să fim atenți când cumpărăm o pâine?

Lucrul important este: Doar dacă pe etichetă scrie făină integrală, înseamnă că este 90% făină integrală.

Industria alimentară s-a folosit deja foarte bine de mitul sănătății care înconjoară culoarea pâinii, relatează Steinberger. Este interzis să inducă în eroare consumatorii și să adauge coloranți în pâine pentru a sugera un beneficiu pentru sănătate.

Citește și: Până când va fi prelungită plafonarea preţurilor alimentelor. Ce produse vor fi adăugate pe listă

Cu toate acestea, se adaugă adesea sirop de glucoză, maltodextrină sau melasă pentru o aromă mai intensă. Efectul secundar al acestor produse de intensificare a aromei: Ele au un efect de colorare - iar pâinea sau Weckerl pare mai sănătoasă.

"De fapt, ar putea fi vorba de contrariu, deoarece siropurile adaugă și zahăr ascuns în pâine", spune Steinberger.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te