De ce este cerul întunecat noaptea? Ce spun oamenii de știință și care este explicația logică?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.08.2024 - 07:36
De ce este cerul întunecat noaptea? Ce spun oamenii de știință și care este explicația logică? - Foto: Profimedia Images ( imagine rol ilustrativ)
De ce este cerul întunecat noaptea? Ce spun oamenii de știință și care este explicația logică? - Foto: Profimedia Images ( imagine rol ilustrativ)

De ce este cerul întunecat noaptea? Ce spun oamenii de știință și care este explicația logică? Ce spun oamenii de știință și de ce explicația e mai simplă decât o credem noi?

SHARE

De ce este cerul întunecat noaptea? Ce spun oamenii de știință și care este explicația logică? Ce spun oamenii de știință și de ce explicația e mai simplă decât o credem noi?

De ce este cerul întunecat noaptea 

De ce este cerul întunecat noaptea? Ai putea crede că răspunsul este evident, soarele nu a răsărit. Dar singurul motiv pentru care cerul arată albastru în timpul zilei este că lumina soarelui se împrăștie din atmosferă. Dacă nu am avea o atmosferă, ca pe lună, cerul ar fi mereu întunecat chiar și atunci când soarele strălucește. Deci haideți să reformulam întrebarea.

Citește și: Cel mai vechi om din Europa, descoperit în România! Câți ani avea „Vasile”?

De ce spațiul este întunecat? Spațiul este plin de stele, nenumărate stele, care sunt aproape la fel de strălucitoare ca soarele. Și într-un univers etern infinit, indiferent de direcția pe care ai ales-o, dacă te uiți suficient de departe în acea direcție, ai vedea o stea sau o galaxie. Deci întregul cer ar trebui să fie la fel de strălucitor ca soarele, noaptea și ziua.

Și din moment ce nu este, întunericul cerului nopții înseamnă că există o anumită distanță de noi când stelele și galaxiile pur și simplu se opresc? O graniță între ceva și nimic? O margine a universului?

Nu chiar. Toate dovezile noastre par să indice că spațiul nu are margini, dar universul însuși are, nu o margine spațială, ci una temporală. Din câte știm, universul a avut un început, sau cel puțin o perioadă în urmă cu aproximativ 13,7 miliarde de ani, când universul era atât de mic și mototolit în sine, încât noțiunea noastră standard de spațiu și timp se destramă. Și din moment ce a trecut doar o perioadă finită de timp de la acest așa-zis început, asta înseamnă că unele dintre stele necesare pentru a umple luminozitatea în toate direcțiile sunt atât de departe încât lumina de la ele nu a avut timp să ajungă la noi. inca.

Parcă universul ar fi o furtună mare și încă așteptăm să auzim tunetul de la stelele cu adevărat îndepărtate. Dar stai, e mai bine de atât. Deoarece lumina necesită timp să călătorească în univers, atunci când ne îndreptăm telescoapele către ceva foarte departe, vedem de fapt acea parte a universului așa cum era atunci când lumina a fost emisă.

Deci, când ne uităm la lumina veche de 13,5 miliarde de ani, nu este că nu vedem stele doar pentru că lumina de la ele nu a ajuns încă la noi, nu vedem nicio stea pentru că primim un aruncați o privire asupra universului înainte de a se forma orice stele, un univers fără stele. Acum, asta mi se pare un motiv destul de bun pentru care ne uităm în sus și vedem un cer întunecat de noapte, dar nu este.

Adică, este adevărat că putem găsi puncte de pe cer în care nu există stele privind dincolo de primele stele și, prin urmare, mai înapoi în timp. Dar chiar și atunci când ne îndreptăm telescoapele pe lângă primele stele, încă vedem lumină, nu lumina stelelor, ci lumina rămasă de la Big Bang. Detectăm această radiație de fond cosmică care vine mai mult sau mai puțin uniform din toate direcțiile, formând un fundal dincolo de stele.

Deci, cred că cerul nopții nu este de fapt întunecat pentru început. Dreapta. Deci, dacă telescoapele noastre ne spun că cerul nopții nu este întunecat, atunci de ce pare întunecat? Iată un indiciu pentru răspunsul real. Când Telescopul Hubble a fotografiat stelele îndepărtate ale câmpului uluitor de frumos Hubble, a făcut fotografia folosind o cameră în infraroșu.

De ce? Ei bine, stelele și galaxiile îndepărtate se îndepărtează de noi pentru că universul se extinde. Așa că, în același mod în care o înregistrare care încetinește, scade tonul vocii mele, efectul Doppler face ca stelele care se îndepărtează de noi să devină mai roșii. Și cu cât sunt mai departe, cu atât se îndepărtează mai repede de noi și devin mai roșii până devin infraroșii.

Citește și: Descoperire misterioasă în Univers. De ce o stea trimite semnale către Pământ în fiecare oră?


Și atunci nu le mai putem vedea, cel puțin nu cu ochii noștri de om. Și de aceea cerul nopții pare întunecat. Pe scurt, dacă am trăi într-un univers infinit, neschimbător, întregul cer ar fi la fel de strălucitor ca soarele. Dar cerul este întunecat noaptea, atât pentru că universul a avut un început, astfel încât nu există stele în toate direcțiile, și, mai important, pentru că lumina de la stelele super îndepărtate și radiația de fundal cosmic și mai îndepărtată devine roșu îndepărtat de spectrul vizibil prin expansiunea universului. Deci pur și simplu nu putem vedea. În cele din urmă, am aruncat puțină lumină asupra de ce cerul nopții este întunecat și de ce nu este.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te