Cum poți câștiga o recompensă de 1.000.000 $? Are legătură cu descifrarea unui cod antic

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.01.2025 - 11:40
Cum poți câștiga o recompensă de 1.000.000 $ - Foto Pexels/MART Production (cu rol ilustrativ)
Cum poți câștiga o recompensă de 1.000.000 $ - Foto Pexels/MART Production (cu rol ilustrativ)
Cum poți câștiga o recompensă de 1.000.000 $
Cum poți câștiga o recompensă de 1.000.000 $

O recompensă de 1.000.000 $ poate ajunge inclusiv în posesia oricărui român care va reuși să „spargă” un cod antic vechi de peste 5.000 de ani. Sigur, e nevoie de cunoștințe speciale, specifice și chiar de o expertiză înaltă în programarea

SHARE

O recompensă de 1.000.000 $ este oferită de conducătorul unei provincii indiene pentru descifrarea unei scrieri antice care a aparținut unei civilizații existentă acum 5.000 de ani, pe Valea Indusului. 

Cum poți câștiga o recompensă de 1.000.000 $? Are legătură cu descifrarea unui cod antic

Civilizația Indus sau Harappan - una dintre primele societăți urbane din lume - a apărut acum 5 300 de ani, în zona Văii Indusului, cel mai mare fluviu din Pakistanul de azi, izvorând din Tibet și traversând inclusiv zona de nord-vest a Indiei.

Fermierii și comercianții austeri, care locuiau în orașe zidite, din cărămidă coaptă, au prosperat timp de secole. De la descoperirea sa în urmă cu un secol, au fost descoperite aproximativ 2 000 de situri în regiune.

Motivele din spatele declinului brusc al societății rămân neclare, neexistând nicio dovadă aparentă de război, foamete sau dezastru natural.

Dar cel mai mare mister îl reprezintă scrierea nedescifrată, care face ca limbajul, guvernarea și credințele sale să fie învăluite în secret.

Citește și: Misterul tăblițelor din România care ar conține cel mai vechi scris din lume. Au forme ciudate

În fiecare săptămână, Rajesh PN Rao, profesor de informatică la Universitatea din Washington și autor al unor studii cu privire la scrierea Indus, primește e-mailuri de la persoane care pretind că au descifrat scrierea antică ce-i uimește pe savanți timp de generații.

Acești autoproclamați „spărgători de coduri” - care variază de la ingineri și lucrători IT la pensionari și funcționari fiscali - sunt în majoritate din India sau de origine indiană care trăiesc în străinătate.

Scrierea civilizației de pe Valea Indusului a rămas un mister până azi - Foto: Prodimedia Images

Cu toții sunt convinși că au descifrat scrierea civilizației Văii Indusului, un amestec straniu de semne și simboluri. 

„Ei susțin că au rezolvat problema și că, din punctul lor de vedere, „cazul este închis””, spune Rajesh Rao, conform BBC.

Recompensa e oferită de ministrul-șef al unui stat indian

Recent, MK Stalin, ministrul-șef al statului Tamil Nadu din sudul Indiei, a sporit miza, anunțând un premiu de 1 milion de dolari pentru oricine poate descifra codul.

Timp de peste un secol, experții - lingviști, oameni de știință și arheologi - au încercat să descifreze alfabetul Indus.

Teoriile au legat-o de scrierile brahmi timpurii, de limbile dravidiană și indo-ariană, de sumeriană și chiar au susținut că este alcătuită doar din simboluri politice sau religioase.
Cu toate acestea, secretele sale rămân ascunse.

„Scrisul Indus este poate cel mai important sistem de scriere care rămâne nedescifrat”, spune Asko Parpola, un indianist de renume.

În prezent, cele mai populare teorii spectaculoase echivalează scrisul cu conținut din scripturile hinduse și atribuie inscripțiilor semnificații spirituale și magice.

Citește și: Orașul din România care este mai vechi decât piramidele: S-au descoperit scrieri de acum 7.000 ani

Potrivit lui Rao, majoritatea acestor încercări ignoră faptul că scrisul, alcătuit din semne și simboluri, apare mai ales pe sigilii de piatră utilizate pentru comerț, ceea ce face puțin probabil ca acestea să conțină conținut religios sau mitologic.

Descifrarea alfabetului Indus ridică multe probleme. În primul rând, numărul relativ mic de scripturi - aproximativ 4.000, aproape toate apărând pe obiecte mici, cum ar fi sigilii, ceramică și tablete. 

Apoi, este vorba de scurtimea fiecărui mesaj, lungimea medie fiind de aproximativ cinci semne sau simboluri - fără texte lungi pe pereți, tăblițe sau plăci de piatră verticale.

Gândiți-vă la sigiliile pătrate care se găsesc frecvent: linii de semne se întind de-a lungul vârfului lor, cu un motiv animal central - adesea un unicorn - și un obiect lângă acesta, a cărui semnificație rămâne necunoscută.

De asemenea, nu există niciun artefact bilingv precum Piatra Rosetta, care i-a ajutat pe cercetători, în frunte cu Champolion, în secolul 19, să descifreze hieroglifele egiptene. 

Astfel de artefacte conțin text în două limbi, oferind o comparație directă între o scriere cunoscută și una necunoscută.

Progresele recente în descifrarea alfabetului Indus au folosit informatica pentru a rezolva această enigmă antică.

Cercetătorii au folosit tehnici de învățare automată pentru a analiza scrierea, încercând să identifice modele și structuri care ar putea duce la înțelegerea acesteia. 

Nisha Yadav, cercetător la Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) din Mumbai, este unul dintre ei. În colaborare cu oameni de știință precum Rao, munca lui s-a concentrat pe aplicarea metodelor statistice și computaționale pentru a analiza scrierea nedescifrată.

Utilizând un set de date digitalizate de semne Indus din script, ei au găsit modele interesante. Dar misterul persistă, după cum spune Yadav:

„Încă nu știm dacă semnele sunt cuvinte complete, părți de cuvinte sau părți de propoziții”, spune ea.

Yadav și cocercetătorii au găsit 67 de semne care reprezintă 80% din scrisul de pe script. Un semn care arată ca un borcan cu două mânere s-a dovedit a fi cel mai frecvent utilizat semn.

De asemenea, textele au început cu un număr mare de semne și s-au încheiat cu mai puține dintre ele. Unele modele de semne apar mai des decât era de așteptat. 

Citește și: FOTO Cum arată cele mai vechi pietre scrise din lume găsite în Carpați. De ce le ignoră cercetătorii

În plus, a fost creat un model de învățare automată a scriptului pentru a restaura textele ilizibile și deteriorate, deschizând calea pentru cercetări ulterioare.

„Înțelegem că scrierea este structurată și că există o logică subiacentă în scriere”, a adăugat Yadav.

Până la ora actuală, mai multe scrieri antice rămân nedescifrate, confruntându-se cu provocări similare celei Indus. Printre acestea se află proto-elamita din Iran, scrierea lineară A din Creta, dar și etrusca din Italia, a căror limbă de bază este încă necunoscută.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te