Misterul tăblițelor din România care ar conține cel mai vechi scris din lume. Au forme ciudate

DE Alin Crișan | Actualizat: 15.03.2024 - 08:00
Misterul tăblițelor din România care ar conține cel mai vechi scris din lume. Au forme ciudate - Foto: Colaj

Munții Neamțului ascund taine pe cât de uluitoare, pe atât de greu de elucidat. Descoperirile făcute una după alta, de un profesor din zonă, au avut darul să stârnească largi controverse în rândul istoricilor și să aducă zona în centrul atenției, transformând-o într-un ținut al m

SHARE

Munţii Neamţului s-au remarcat, secole la rând, prin frumuseţea de neeglat a locurilor şi prin bogăţia tradiţiilor populare. Dincolo de acestea însă, aceiaşi munţi s-au dovedit, ceva mai recent, a fi încărcaţi de taine pe cât de uluitoare, pe atât de greu de elucidat. 

Misterul tăblițelor din România care ar conține cel mai vechi scris din lume. Au forme ciudate

Cele 120 de piese de piatră pe care apar simboluri ciudate găsite în urmă cu zece ani în albia râului Bistriţa au redeschis controversa asupra unei scrieri mai vechi cu cel puţin un mileniu decât cea cuneiformă. Disputa istoricilor pe această temă a pornit după descoperirea tăbliţelor de la Tărtăria. În urmă cu zece ani, profesorul de istorie Dumitru Ioniţă a redeschis în lumea ştiinţifică o dispută încă netranşată asupra celei mai vechi scrieri din lume, printr-o descoperire arheologică făcută în judeţul Neamţ. 

Citește și: Misterul peșterii care are o rețea subterană de peste 400 km. Aici se găsesc flori rare

În iarna anului 2004-2005, el a găsit în albia râului Bistriţa, în punctual Vadu Rău, din comuna Farcaşa, circa 300 de pietre, din care 120 erau acoperite cu un strat de lut ars, pe care erau însemnate mai multe simboluri stranii. Profesorul Ioniţă susţinea că piesele sunt similare cu cele trei tăbliţe de la Tărtăria (judeţul Alba), descoperite în 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa, piese certifică existenţa unui centru de scriere protoliterară pe teritoriul României.

„Pe tăbliţe sunt incizate o serie de semne figurale abstracte. Asemănarea cu cele descoperite la Tărtăria tocmai aici se produce. Asta m-a făcut să leg descoperirea de la Vadu Rău celei din Alba şi de aici ideea unui alt centru cultural, ce comportă un stadiu precursor al scrierii sumeriene datată pe la 3300 înainte de Hristos“, susţinea Dumitru Ioniţă în Monitorul de Neamţ.

Asemănări cu tăblițele de la Tărtăria?

Dat fiind numărul mare al artefactelor găsite, profesorul de istorie aprecia că în zonă a existat un atelier neolitic în care au fost confecţionate aceste pietre acoperite cu lut ars. Ulterior, astfel de piese ar fi fost răspândite până în vestul României, explicând astfel şi descoperiea făcută în urmă cu peste cinci decenii la Tărtăria. 

„La Tărtăria s-au descoperit trei tăbliţe, pe când la Vadu Rău trei sute, din care 120 comportând semne grafice“, mai spunea Dumitru Ioniţă. Aici au fost găsite tăblițe din lut, imprimate cu pictograme, care s-ar putea dovedi a fi forme ale celei mai vechi scrieri din lume. Mai nou, tot aici au fost descoperite structuri ciudate din piatra, unul semanând izbitor cu un OZN, altul cu un uriaș craniu de extraterestru și ultimul cu celebrul Sfinx din Bucegi.

Citește și: Misterul Sfinxului din România despre care se crede că ar fi Hercule. Arată ca un chip omenesc

Sfinxul miniatural descoperit pe Ceahlău este așezat pe un mic piedestal din piatra, metoda și materialul de îmbinare ramânând deocamdată la fel că și în cazul precedent, cu desavârsire necunoscute. Conform primelor concluzii care s-au tras după descoperirea făcută, obiectul ar avea o vechime oarecum egala cu cea a OZN-ului pietrificat, adică de aproximativ 2.000 de ani, iar menirea să inițială a fost, cel mai probabil, de folosire că obiect de cult.

Asemănarea izbitoare cu Sfinxul din Bucegi este însă de natura să întărească o ipoteza care, ani la rând, a rămas doar la stadiul de simpla presupunere: aceea că și binecunoscutul Sfinx, la rândul lui, a fost sculptat în mod conștient, cu scopuri încă necunoscute, servind mai apoi drept model pentru unele copii făcute de civilizațiile existente cu mii de ani în urma, pe teritoriul actual al tarii noastre, potrivit monitorulneamț.ro.

„Descoperirile făcute în același perimetru nu pot fi doar simple coincidente. Ceahlăul era considerat, cu mii de ani în urma, munte sfânt și salas al zeului Zamolxis. Poate că civilizațiile de atunci, umane sau chiar extraterestre, ne-au lașat mesaje pe care trebuie acum să le descifram”, a spus profesorul Dumitru Ioniță.

OZN-ul din 90 de plăcuțe din piatră

În acelaşi sit arheologic deschis la Vadu Rău, profesorul Dumitru Ioniţă avea să mai facă o descoperire pe cât de uluitoare, pe atât de misterioasă. La doar un metru şi jumătate sub pământ, el a găsit o ciudată structură din piatră, semănând izbitor cu un OZN.

Uimitor este faptul că obiectul, având greutatea de 12 kilograme, înălţimea de 14 centimetri şi circumferinţa de aproape un metru, nu este o creaţie întâmplătoare a naturii, ci – cât se poate de evident – un produs construit în mod inteligent. OZN-ul din Ceahlău este compus din nu mai puţin de 90 de plăcute din piatră, îmbinate între ele cu un material liant care, studiat fiind, s-a dovedit a fi cu desăvârşire necunoscut.

Citește și: Misterul pădurii din România unde se întâmplă fenomene stranii. Ar apărea OZN-uri și umbre bizare

„Nu este ciment, nici argilă şi nici vreun alt adeziv cunoscut şi folosit de-a lungul istoriei, până azi. Probabil că respectivul liant, de o duritate extremă, nici nu are corespondent pe Terra”, a spus profesorul Ioniţă. La o primă examinare, straniul obiect a fost datat cu o vechime estimativă de cel puţin 2.000 de ani.

Cât despre scopul în care a fost construit, părerile sunt, deocamdată împărţite şi se limitează doar la presupuneri. Unii cred că ciudatul OZN avea rol de obiect de cult, în cadrul diferitor ritualuri religioase. Alţii sunt de părere că ciudăţenia este o reproducere, la scară redusă, a unui obiect venit din Cosmos, potrivit adevărul.ro.

Adevărul va fi elucidat numai dacă specialiştii vor reuşi să stabilească cu exactitate atât provenienţa şi menirea obiectului descoperit, cât şi compoziţia adezivului necunoscut. Până atunci, totul este sortit să rămână doar la stadiul de mister.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te