Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,17 %
Marcel Ciolacu 20,40 %
94,81 %
Elena Lasconi 17,76 %
George Simion 14,21 %
Click aici pentru rezultate complete

Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.06.2024 - 15:17
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Delicată ca o bijuterie fină, prinsă la gâtul gracil al unei prințese, cea care a interpretat-o pe Veronica Micle, iubirea unui atât de eminescian Adrian Pintea, în fimul „Un bulgăre de humă”, a primit inspirație de la un coleg actor.

SHARE

Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Superba actriță, ajunsă la 73 de ani, a avut un moment de transformare acum peste 30 de ani, când un coleg actor i-a deschis mult mai larg „poarta” către apropierea de Dumnezeu.

Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?

Delicată ca o bijuterie fină, răspândind în jur parfumul unei castelane dintr-un tărâm magic, Maria Ploae a fost - cu o exprimare devenită un „loc comun” - una dintre cele mai apreciate și frumoase actrițe din România.

Drumul ei prin viață a pornit în 1951, pe 19 februarie, în localitatea Dealu Perjului, județul Bacău, fiind primul copil din cei cinci ai familiei Tache Giugaru si Victoria Pavelia.

Încă de la vârsta de 5-6 ani a descoperit mirajul scenei de la „grădiniță”, unde recita și cânta, moștenind talentul mamei sale care, nu o dată, interpreta diverse roluri pe scena Caminului Cultural.

Citește și: Cum a ajuns actorul Dragoș Pâslaru călugăr? „Mi-am dat binețe cu fiarele pădurii”

La 12 ani este luată la București de sora mamei sale, Elena si de sotul acesteia, Ion Ploae, care mai târziu o și înfiază, numele ei devenind Maria Ploae. 

Se inscrie la Școala Populară de Artă unde urmeaza cursuri de actorie cu actrita Maria Potra, iar teatrul și actoria devin visul ei.

Cu Ovidiu Iuliu Moldovan, în probele pentru „Cercul magic” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

În 1972, după o încercare anterioară nereușită, intră la I.A.T.C, obținând unul din cele 5 locuri scoase la concurs. I-a avut colegi de clasă pe Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Radu Vaida și Rozina Campos, potrivit cinemagia.ro.

„Teatrul...scena...scândura...locul unde ne risipim în fiecare seară, dar și locul unde ne îmbogățim cu fiecare din personajele cu care ne jucăm.[...] Eram studentă în anul I, când Octavian Cotescu, profesorul meu, m-a întrebat: „Tu de ce ai ales teatru, Maria?”. Am răspuns:  „Ca să trăiesc mai mult”, mărturisea actrița în volumul „Teatrul Mic. 50 de ani”.

Și, deocamdată, a ajuns la 73 de ani, dar bate la porțile „nemuririi” atât prin rolurile făcute la Teatrul de Comedie, Teatrul Mic și Foarte Mic, cât și prin cele din peste 40 de lungmetraje

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1975, dar a obținut primul rol încă din facultate, fiind remarcată de Sergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în filmul „Un comisar acuză” (1974). 

Citește și: Misterul morții lui Adrian Pintea. Ce acuzații au făcut părinții marelui actor?

În același an a apărut în „Frații Jderi”, iar publicul urma să fie cucerit de farmecul ei în „Toamna bobocilor” (1975).. Au urmat partituri în alte pelicule apreciate de spectatori, precum „Dincolo de pod” (1976), „Mânia” (1977), dar și „Dumbrava minunată” (1980) și „Promisiuni” (1985)

Dar cel mai mult a jucat în filmele regizate de cel cu care s-a și căsătorit în 1976, regizorul Nicolae Mărgineanu, începând cu rolul din „Ștefan Luchian” (1981), dar mai ales cu cel al Veronicăi Micle în pelicula „Un bulgăre de humă” (1989) și continuând cu partiturile din producțiile realizate de acesta după Revoluție: „Undeva în Est” (1991), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare ”(2002), „Logodnicii din America” (2007) și „Cardinalul” (2019).

În rolul Veronicăi Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu, întruchipat de Adrian Pintea, în filmul „Un bulgăre de humă” - Foto: cinemaraton.ro

Având mereu aura aceea pozitivă a unei sfinte și cu un zâmbet susținut, mereu, de gropițele din obraji, Maria Ploae s-a apropiat de credință și Dumnezeu sub influența unui coleg actor, Dragoș Pâslaru, care a devenit, de altfel, călugăr, după cele pe care le-a trăit în Mineriada din iunie 1990.

Despre transformarea petrecută în sufletul fostului actor, după acele evenimente, Newsweek a scris AICI.

Actrița a mărturisit că actorul-călugăra fost cel care i-a schimbat viața și a întors-o cu fața spre credință.

Citește și: De ce s-a retras Nelu Curcă din „La Bloc” la mănăstire? Actorul încă nu a devenit călugăr

„Norocul nostru mare a fost că la un moment dat cineva, şi acest cineva a fost colegul meu Dragoş Pîslaru, care actualmente este părintele Valerian de la Schitul Pătrunsa, ne-a tras de mânecă şi ne-a spus: „Haide, veniţi la Biserica "Sfântul Vasile" de pe Calea Victoriei că se sfinţeşte o icoană a Sfântului Filimon, ocrotitorul făcătorilor de spectacole”..

Aşa am ajuns la biserică, chemaţi de cineva. Sunt foarte importanţi omul pe care îl întâlneşti şi cuvântul care ţi se spune într-o zi, într-o anumită clipă. Era în 1993. Am mers la biserică şi am găsit un preot atât de bun; m-a atras într-un mod inexplicabil.

Ziua aceea mi-a rămas bine întipărită în minte. Am stat cu copiii în jurul meu, în spatele bisericii, pentru că era lume foarte multă. Am stat în genunchi şi, acolo jos, am plâns tot timpul. Nu ştiam bine de ce plâng pentru că, nepracticantă fiind, mi se părea că nu sunt plină de păcate.

Mi se părea că am dus o viaţă frumoasă şi atâta tot. Şi totuşi plângeam. Era un plâns de uşurare, un plâns bun, care mă liniştea, îmi făcea bine. 

Părintele Paul Mărăcine m-a atras şi din momentul acela mi-am dorit să vin mereu la biserică. Apoi mi-am dorit foarte mult să mă spovedesc, dar eram destul de închistată, nu ştiam ce să spun.

Când eşti copil şi te duci la spovedit este foarte simplu: te întreabă dacă ai minţit, dacă ai învăţat bine, dacă ai supărat-o pe mama… Pe când ca matur lucrurile stau altfel”, a povestit actrița pentru ziarullumina.ro.

Marea actriță a ajuns la vârsta de 73 de ani - Foto: ziarullumina.ro

Maria Ploae n-a renunțat, de atunci, la cariera de actriță, în schimb s-a apropiat și s-a implicat mult mai mult în activități și evenimente cultural-religioase.

Actrița este căsătorită din anul 1976 cu scenaristul, producătorul şi regizorul de film Nicolae Mărgineanu

În urmă cu câțiva ani, ea a povestit într-un interviu pentru Adevărul cum a început relația de dragoste cu bărbatul de care este îndrăgostită la fel ca în prima zi, 

„L-am întâlnit în timpul filmărilor de la „Fraţii Jderi“, însă pe atunci era operator şi era şi căsătorit. Din prima clipă am simţit o afinitate pentru acest om, deşi eram doar prieteni. După filmări nu ne-am mai văzut multă vreme.

Ne-am reîntâlnit la „Muntele ascuns“, unde era tot operator, dar şi divorţat. Atunci ne-am îndrăgostit unul de celălalt, în ’74.

Îmi culegea cele mai frumoase floricele de stâncă din zona Lotrului, unde am filmat. Şi aşa a început povestea noastră. Ne-am îndrăgostit foarte tare, iar în ’76 ne-am căsătorit. Ne-am mişcat repede pentru că m-a cam grăbit.

Îmi spunea că trebuie să ne căsătorim cât mai repede ca să avem timp să facem copii. Am trei copii, două fete şi un băiat, şi şase nepoţei. Sunt foarte încântată!”, a explicat actrița, conform publicației menționate.

Citește și: Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan”. Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul

Cei doi au împreună 3 copiii. Unul dintre ei, Petre Mărgineanu este compozitor, iar Ana Mărgineanu este regizor de teatru.

De altfel, Maria Ploae a jucat şi în filme regizate de soţul ei, dar şi în spectacole de teatru montate de fiica ei.

La ora actuală, după cum se prezintă și pe contul său de Facebook, Maria Ploae - Pagină oficială, actrița spune că: „Sunt un om fericit. Prin voia lui Dumnezeu și, puțin, prin strădania mea”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te