Cum a ajuns actorul Dragoș Pâslaru călugăr? „Mi-am dat binețe cu fiarele pădurii”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.06.2024 - 08:50
Cum a ajuns actorul Dragoș Pâslaru călugăr? - Foto: colaj
paslaru
ca horia sima
parintele Valerian

Cum a ajuns actorul Dragoș Pâslaru călugăr? Cazul binecunoscutului artist, retras din meserie și din viața publică lumeasc, pentru a lua calea mănăstirii, e, probabil, cel mai elocvent exemplu al transformării pe care, uneori, o tragedie o poate aduce. În cazul său, una fericită.

SHARE

Cum a ajuns actorul Dragoș Pâslaru călugăr? Destui oameni sunt convinși că lucrurile se întâmplă în viață cu un scop. Inclusiv evenimentele tragice așa cum a fost și bătaia „soră cu moartea” luată de actor de la mineri, în 14 iunie 1990.

După ce a scăpat cu viață, artistul a descoperit o cu totul altă chemare în sufletul său. Și-a luat-o pe acel drum, pe care se află și azi.

Cum a ajuns actorul Dragoș Pâslaru călugăr? „Mi-am dat binețe cu fiarele pădurii”

În 1990, Dragoș Pâslaru avea 39 de ani era un un om care era împlinit aproape pe toate planurile: actor cunoscut, căsătorit, un copil, situație materială peste media românilor.

Născut în Craiova, la 1 iulie 1951, se făcuse remarcat în pelicule precum „Pruncul, petrolul și ardelenii”, „Concurs”, „Ochi de urs”, „Să mori rănit din dragoste de viață” și, mai ales, „Drumeț în calea lupilor”, în care îl interpretase magistral pe comandantul legionar Horia Sima.

Acest rol avea să-i influențeze, ulterior, destinul în moduri pe are el însuși nu le-ar fi bănuit la acea vreme.

Citește și: Joacă în 20 de filme și intră la mănăstire. E confundat pe stradă. M-au torturat și am fost fericit

Participase activ la Revoluție, apoi devenise unul dintre contestatarii acerbi ai regimului Iliescu, fiind una dintre vocile critice ale protestului popular ce a fost numit, ulterior, „Fenomenul Piața Universității”.

Dragoș Păslaru în „Pruncul, petrolul și ardelenii” din 1981 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Dar venirea minerilor, în 14 iunie 1990. pentru a-i cuminți pe „golanii” care ocupau Piața Universității încă din 22 aprilie, a schimbat întreg destinul actorului.

Mai ăntâi a fost agonia. Imaginea lui din filmul cu pricina, unde era îmbrăcat în uniformă legonară a fost propagată de mediile puterii, care l-au indicat pe Păslaru drept un „legionar”, adică, un dușman ce trebuia pedepsit.

Nici nu a mai contat că imaginea era doar dintr-un fim în care el își făcea meseria. Pus că producția peliculei a fost realizată, culmea, pe timpul lui Ceaușescu, în 1988, dar filmul fusese proiectat publicului larg abia în aprilie 1990, adică aproape exact înainte de începe protestele de la Universitate.

Dragoș Pâslaru a fost prins de mineri în dimineața de 14 iunie, care l-au bătut până l-au băgat în comă. Vreme de câteva zile s-a luptat să supraviețuiască pe patul Spitalului de Urgenţă din Bucureşti.

A scăpat, dar, după externare, viața lui a lut o cu totul altă turnură.

Citește și: Actorul genial pe care Dinică îl cerea mai des pe scenă s-a dus să îmblânzească fiarele pădurii

Fiind numit „erou” de către un reporter, actorul român a spus: „Erou, eu?! Adevăraţii eroi sunt doar cei de sub iarbă”. scrie crestinortodox.ro.

În rolul din „Drumeț în calea lupilor”, cel care i-a schimbat definitiv viața - Foto: Arhiva

„Nu m-au bătut minerii, m-au torturat! Fusesem în Piața Universității… Acolo mă limpezisem, cunoscusem oameni care erau și sunt stâlpi ai societății! Cu puțin timp înainte, Marian Munteanu mi-a zis că eram urmăriți și condamnați la moarte! Cine putea asta pe atunci?

Au vrut să mă omoare. M-au lovit cu o bâtă cu țepi ascuțiți la cap! Am căzut, dar vedeam de deasupra. Sufletul meu a strigat: „Am murit! În sfârșit, am murit!”. Am fost foarte fericit. N-am mai întâlnit starea aia!”, a mărturisit el, într-un interviu pentru evz.ro.

Ceea ce a trăit și starea prin care a trecut l-a făcut să ia o decizie radicală: să ia drumul călugăriei.

Așa a ajuns, în același an, la Mănăstirea Frăsinei, din județul Vâlce,  devenind fratele Vasile. Pentru câțiva ani a pendulat între viața monahală - încă nu devenise călugăr pe deplin - cu cea de dinainte.

A mai apărut în câteva pelicule, printre care „Balanța” (1992), „Domnișoara Christina” (film TV, 1992), „O vară de neuitat” (1994), „Femeia în roșu” (1997), ultima partitură fiind cea din „Fii cu ochii pe fericire” (1999). 

De asemenea, a mai urcat și pe scena Teatrelor Nottara, Odeon și Bulandra, pentru cîteva spectacole.

Citește și: Recunoașteți personajul? Drama ascunsă a unui mare actor de comedie. În ce scandal a fost implicat?

Dar, din 1999, a trecut la un alt nivel, fiind „tuns în monahism” și devenind părintele Valerian.

Fostul actor Dragoș Păslaru a devenit, de 25 de ani, părintele Valerian - Foto: captură video Trinitas TV

A trăit mulți ani într-un schit de lângă Mînăstirea Frăsinei, iar în prezent, viețuiește la mănăstirea Pătrunsa, din același județ Vâlcea.

Dragoș Pâslaru a renunțat complet la cele lumești după cum a declarat într-un interviu pentru ginduriinierusalim.ro.

„Călugăria este o trăire pe care nici el, călugărul, nu o înțelege! Ne cheamă ceva, mergem și ne trezim într-o lume miraculoasă… Sihăstria trebuie să dureze o viață, nu câțiva ani, acolo!”, a spus fostul actor. 

Contrar aparențelor, el a mărturisit că i-a fost ușor să trăiască precum un pustnic, acolo, la Frăsinei, un loc de care i se face dor.

„Acum nu e nimeni acolo… M-aș mai duce, dar n-am timp. Toată lumea crede că mi-a fost greu. N-am avut nevoințe acolo! La o lună, două, coboram la mănăstire. Iarna, mai rar… Depinde cum mă coordona duhovnicul meu...

Apă de la izvor și mâncare pustnicească: urzici, lobodă,muguri de fag, ciuperci de tot felul, fragi mure! La pustie nu poți rezista fără rugăciune! Poți să ai camioane de mâncare, trebuie să te rogi neîncetat... 

Mi-am dat binețe cu fiarele pădurii și fiecare și-a văzut de treaba sa. Animalele te recunosc ca vecin. Călugărul nu mănâncă carne și nu bea vin, miroși altfel! Atunci te lasă în pace…”, a adăugat părintele Valerian de acum.

Cel care a fost actorul Dragoș Pâslaru nu mai mănâncă de peste un sfert de secol carne, doar pește și vegetale.

Citește și: Cum a ajuns Vlad Rădescu cel mai popular actor român din China? Filmul ce l-a făcut o legendă acolo

Dar nu îi este niciodată foame, pentru că, după cum spune: „Rugăciunea e o gustare Dumnezeiască!”. 

Ce a fost înainte de a deveni călugăr, a dat uitării și iertării. Inclusiv pe cei care aproape l-au omorât. Pentru că cel care a fost actorul Dragoș Pâslaru a îmbrăcat un alt veștmânt spiritual pentru care viața lumească a devenit un zgomot tot mai îndepărtat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te